onsdag 16 maj 2018

Piontider.


Här hos oss har knopparna på de tidiga pionerna börjat visa färg.


Paeonia mlokosewitschii, ett reseminne från min första trädgårdsresa till England 2005.


Paeonia?? Kan det vara en P.caucasica eller en P.wittmanniana, någon som vet?


En av rosenpionerna, Paeonia veitchii, har en utslagen blomma. En blomma som jag tycker doftar just rosor. Namnet veitchii har ju inget med rosor att göra så varför kallas den rosenpion? Har försökt hitta svar men inte lyckats.

Av de pioner som växer i vår trädgård är det, tycker jag, bara rosenpionens blommor som har en angenäm doft.

Har varit dålig på att gödsla mina pioner. Troligen för att jag hört att de inte vill ha stallgödsel eller gödsel alltför nära tillväxtpunkten. När Sophie var här i måndags fick jag veta att hon använder guldvatten eller gödselvatten även till sina pioner. Nu har även mina pionplantor fått flytande näring. Skall ge dem ytterligare en omgång med gödselvatten under sommaren. Svavelpionen hade bara två knoppar förra året och fick därför lite extra Chrysan. I år har plantan sex knoppar. Hur många kommer den och de andra pionerna i trädgården att ha nästa år om de nu får lite extra gödselvatten? Många, många hoppas jag.  

Idag fick jag på vår lokala plantskola veta att vi inte haft en så här solig och varm majmånad sedan 1984. Växterna i trädgården törstar men jag vattnar och njuter.
Underbart med sol och värme!

8 kommentarer:

 1. Pionerna lovar gott. Fina knoppar.
  Trevlig artikel du skrivit om violer i TA. Känns som om de borde få en andra chans här. Köpte lite senare på säsongen för något år sedan men sniglarna var fullständigt tokiga i dem då.
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Helene! Här är sniglarna inte särskilt intresserade av violerna.
   Hälsningar
   Birgitta

   Radera
  2. Trevlig läsning i TA. Tack. Pionknoppar och blomning är verkligen på gång. På mitt instagram har jag P. caucasica på bild. Har två plantor i blom nu.
   Anette

   Radera
  3. Tack Anette! Skall ta en titt på dina caucasicabilder. Kanske kan jag få lite vägledning.
   Trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 2. Dessa ljuvliga pioner...finns det något vackrare? Tror inte :)
  Ha en skön lördag!
  Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt med pioner. Många är vackra från det att skotten börjar visa sig och tills frökapslarna spricker upp.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 3. Härligt med pionblomning :) Lite näring mår vi gott av lite till mans så pionerna svarar säkert på guldvattnet. Det är mögelsporer man är rädd för när man lägger häst- eller kogödsel nära kronan och det slipper man ju helt med annan typ.

  De flesta arter har ganska mörkt rosa knoppar och blommor så svårt att avgöra från bilden. Men bladen ser ut som obovata som jag tror wittmanniana är en varietet under nuförtin. Lite svårt att hänga med i alla tvära svängar :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carina! Tack för ditt svar. Egentligen spelar det inte så stor roll vilken det är men namn är alltid spännande.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera