torsdag 14 september 2017

För fyra år sedan skrev jag om murbinkan,

Erigeron karvinskianus, 


och austinrosen  'The Alexandra Rose' 


här på bloggen. Båda hör fortfarande till mina många trädgårdsfavoriter och båda blommar fortfarande för fullt.

2005 gjorde jag min första trädgårdsresa till England och det var då som jag träffade på och förälskade mig i murbinkan.
Stentrappan vi såg i en stor trädgård var vackert inklädd av just murbinka och helt oemotståndlig. Förgäves försökt hitta fotografiet. Troligen försvann det i datahaveriet jag hade för ett antal år sedan men bilden finns ändå kvar i mitt minne. Det är den bilden som gjort att jag försökt plantera både direktimporterade, skåneköpta och frösådda plantor i trappan på landet och att jag har haft och fortfarande har 


fördrag och njuter av de där småplantorna som under sensommaren dyker upp både i krukor och bland stenplattorna. 

Plantan jag fick av Annika för ganska många år sedan har jag krukplanterad och gläder mig varje vår när jag ser att det fortfarande är liv i den. 


Den här bilden kommer från Annikas egen trädgård som vi  besökte för lite mer än en månad sedan.

Med åren har jag lärt mig att en väl etablerad planta klarar att övervintra i mörker om den har svalt, ja ganska så kallt men inte minusgrader. De vita vårskotten blir snabbt gröna när de kommer ut i ljuset bara de får lite skydd av skuggväv.


Har köpt plantor av den under våra skånebesök 
men aldrig stött på några plantor på handelsträdgårdarna här på västkusten, tyvärr. Den blommar oavbrutet hela sommaren om den får vatten och näring. Behöver inte ansas utan det sköter den själv. 


I dagarna tänker jag gräva upp och kruka in några av fröplantorna som sitter mellan stenplattorna för att sedan hoppas på att de klarar den långa mörka vintern i ett helt vanligt fönster utan extra belysning och det bara för att den är så svår att hitta i plantskolorna.

Trevlig helg!

10 kommentarer:

 1. Jag förstår att du blev förälskad. Och att kärleken består. En bedårande liten skönhet. Bilden från Annikas trädgård är ljuvlig. Jag hoppas, hoppas att de små plantorna som du kommer att gräva upp kommer att klara vintern. Det måste kännas fint att kunna ha en växt som inte går att återfinna på plantskolorna. Lycka till med din lilla murbinka.

  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anita, den finns, men inte här i närheten, tyvärr.
   Fortsatt skön helg!
   Birgitta

   Radera
 2. Ja, den er riktig søt murbinken. Så trivelig at du har hatt den så lenge.
  Ha det godt.
  Jannicke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är den fin!
   Fortsatt skön helg!
   Birgitta

   Radera
 3. Jag har också tittat på murbinkan i engelska trädgårdar. Och jag var nära att fråga var du köpt den i Sverige... ..men så läste jag vidare :) Skulle gärna ha några stycken och kunna sätta ut under sommaren.

  Ha en skön helg! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carina, titta förbi så får du nästan så många småplantor som du vill ha.
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 4. Murbinkan är jättesöt men inte helt härdig om jag fattat rätt. Hoppas övervintringen går bra och att du kan få många fler att ta sig. Konstigt att man ofta vill ha sånt som är svårt att få tag i men det är väl det som är tjusningen. HA det fint. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej den är inte härdig ute här hos oss men väl i källaren ;-))
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 5. Jag gillar den mycket också. Fantastiskt fin och med en jättelång blomning. Brukar också övervintra plantor och de självsår sig även i mina krukor som jag tar in för vinterförvaring i orangeriet.
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt med växter som inte har så stora krav på det där med ljus för vintern är lång men har man som du ett orangeri
   kan man falla för mycket ;-))
   Fortsatt trevlig helg!
   Birigtta

   Radera