fredag 21 april 2017

April 2017 och månadens bild.

Månadens bild är återigen temat i Blommig Fredag och precis som tidigare nöjer jag mig inte med bara en enda. 
Vi har idag haft en blåsig men ändå ganska varm och solig dag med ca +14°. Jag har klarat mig med en tunn vindtät jacka när jag så gott som hela dagen fixat och donat i trädgården. Hann med allt jag tänkt göra och det är inte illa. 


Månadens bilder visar mest julrosor Helleborus x hybridus och nunneört av olika slag men där finns också gott om gröna snödroppsblad. Jag är, som ni säkert förstår av bilderna, inte särskilt förtjust i naken jord.


Har under årens lopp köpt på mig olika sorters nunneört, bland annat Corydalis glaucescence 'Pink Beauty', Corydalis solida '2-27B', Corydalis solida 'Grynet' och 


Corysalis turtschaninovii från Gerbianska, Corydalis malkensis från Göteborgs Botaniska Trädgård och Corydalis solida 'Kiss Proof' och Corydalis solida 'White Knight' från Bertil. Nu har de liksom blandat sig med varandra och jag vet inte längre riktigt vem som är vem. 


Det gör egentligen inget bara jag tycker om blomfärgerna. För 5-6 år sedan fanns inte särskilt mycket nunneört i trädgården men i år känns det som om hela trädgården, med viss överdrift, är full av plantor i färger från vitt, rött och till lila i en massa olika nyanser. I dag har jag ägnat mig åt att gräva bort alla ljust bleklila plantor, bara sparat de vita och som drar åt rosa och rött 


eller är riktigt dramatiskt mörklila.


De rödblommande hamnade där de gjort de senaste åren, runt julrosen, den som min vän Barbro tycker har blommor som påminner om tjocka och rundkindade bondflickor, sådan man såg i de gamla filmerna. 
Julrosorna har blommat överdådigt i år, inte minst de dubbla som fortfarande blommar som allra finast och mest. 


Hos några av dem, framför allt de enkelblommande, är själva blomningen redan över.


De har tappat kronbladen (nektargömmorna) och foderbladen har antingen blivit grönare eller som hos Helleborus niger mer rosafärgade. 


Kungsängsliljorna börjar ta över föreställningen och är nästan helt utslagna. 
Just nu viner vinden runt husknutarna men tidigare idag hade vi här på västkusten ändå en härlig aprildag.
Fler bidrag på temat hittar du här
Trevlig helg!

15 kommentarer:

 1. Åh, helt makalöst! Vilka fantastiska nunneörter du har. Vilken färgprakt. Och de röda tillsammans med den ljusa julrosen, vilket fantastiskt äktenskap. Det är helt magiskt att se din vårträdgård. Så mycket som blommar redan och så mycket grönska. Som sagt, inte mycket bar jord hos dig inte :)

  Ha en skön trädgårdshelg!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den röda nunneörten är jag riktigt förtjust i. Alla gröna snödroppsblad ger mycket grönska 😉. /Birgitta

   Radera
 2. So so many beautiful spring flowers, i like them all. Very beautiful corydalis. I have a few them, hope they will grow.

  SvaraRadera
 3. Vilka härliga bilder! Blir imponerad av hur frodigt allt växer hos dig. Att få till bra jord och samtidigt ha helt fullt i rabatten.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Fina nunneörter och visst är det ibland omöjligt att se skillnad på dem. De ljuslila är kvar hos mig men jag tror jag ska börja gräva upp de som är mer 'smutsiga' i färgerna. Tycker också bäst om täckt jord det brukar bli mindre jobb senare så :)

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 5. Så smukt dine bede tager sig ud - hvilken overflod af dejlige forårsblomster! De allerbedste bede er dem hvor man slet ikke ser jorden, men tænk du har så meget at du kan begynde at selektere efter farve. Det er da et overskudsproblem!

  God weekend!
  Ulla

  SvaraRadera
 6. Hej Birgitta!
  Nunneört så vackert med alla färgerna, speciellt den mörka skönheten. Mina vita Julrosor har nästan blommat över medan de andra tar över. Skulle köpa flera på mässan men leverantören hade sålt slut och åkt hem.
  Det var fint trädgårdsväder igår hos oss med, idag blåser det som bara den, men får göra ett försök ändå.
  Ha en fin helg /Marika

  SvaraRadera
 7. Har också nunneörter i flera olika färger o nyanser men några riktigt röda som dina har jag inte ännu. Det är också mer än någonsin, julrosorna har heller aldrig varit så fina som i år vilket är kul :) Nu hoppas jag att de kalla vindarna och "stormen" försvinner och att våren verkligen kommer :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 8. Det er tydeligt at se, at du ikke holder af bar jord. Det er utroligt så frodigt der er allerede, selvom vi kun er i april. Det er en fin samlimg corydalis, både blomsterne og bladene er så lette og yndige.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 9. Näe, verkligen inte mycket bar jord hos dig! Jag har satt upp fler tidigblommande nunneört på min lista att inhandla just i denna stund!
  Så vill jag oxå ha det, tidig vår :)
  Hur galet vackert som helst!

  //Veronica

  SvaraRadera
 10. Alltid så grönt och frodigt i dina rabatter och så energiskt att sortera upp nunneörterna!
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 11. Så mycket på gång i din trädgård. Alltså vilka maffiga julrosor, och i så många
  nyanser. Vackert! Skön söndag!

  SvaraRadera
 12. Makalös vårflora hos dig, Birgitta, man häpnar. Jag tror inte det finns många villaträdgårdar som kan konkurrera med detta! Att komma dithän att kunna bry sig om färgskalan så härs års är en lyx de flesta bara kan drömma om.
  Jag har på senare år också förstärkt vårbeståndet, men endast kungsängsliljorna har kommit till förökningsstadiet. Mina 3 nunneörter (en vit, en vit med rosa kanter och en röd) har skänkt mycket glädje denna vår. Häromdagen var jag förbi Botaniska för att köpa fler, men det fannns inga. Har istället skrivit en löklista att skaffa till hösten, så min resa till din färgprakt har börjat......
  Kram
  Marta
  Ps. Lilla tibasten lever och verkar finna sig i en tillvaro hos mig.

  SvaraRadera
 13. Men du har ju vår på riktigt hos dig! Så fint det är med all blomstring! Jag tycker bara att jag har gamla perennstubbar, nu inser jag att jag ska satsa på fler tidiga vår blommor.
  Varför har jag ingen nunneört? Dina ljuslila hade passat ypperligt hos mig, men dina mörklila är helt magiska. WOW!

  SvaraRadera
 14. Som en enda stor läcker godisskål är din vackra vårträdgård, går inte att se sig mätt på alla små skönheter!
  Mariana

  SvaraRadera