lördag 18 februari 2017

Blommig Fredag igen och den här veckan

är temat - inte utan min. Ändrar självsvåldigt inte utan min till inte utan mina, för jag har inte bara en luktviol, Viola odorata, utan många.


Hur många är jag osäker på. De har en viss tendens till att försvinna för att efter ett tag dyka upp på en ny plats och hur många av förra vårvinterns inköp från England som överlever vintern i grönsakslandet, återstår att se. För någon vecka sedan såg jag att det fanns gott om gröna blad så några finns det i alla fall liv i.


Luktvioler är nästan livsnödvändiga både i trädgården och i krukor för att tidigt kunna 'sniffa' på våren, säger jag som kommande säsong inte skall ha några måsten, men vem kan ha en trädgård utan violer?


Vet att många inte håller med mig utan tycker luktviolerna är ogräs med stort O. I boken, Trädgårdens blommor berättar, från 1967 skriver Gösta Reuterswärd om just luktviolen och berättar att berusade människor under romartidens fester dränktes av violblommor när de fick dem i halsen och kvävdes. Enligt honom är också luktviolen ett ogräs men han skriver "Luktviolen, Viola odorata är ändå det enda verkligt välkomna ogräset i min trädgård. Ibland har violerna fått fäste i trappspringor, ibland bland rosorna, och ute på  min åker lyser det blått av dem och doften är underbar så fort solen skiner." Mer om hans tankar om Viola odorata hittar du i boken på sidorna 25-29.


"Av alla doftande blommor jag känner, kan ingen jämföras med den underbara violens parfym och skönhet." Ord från biskop Fortunatus


Den idealiska växtplatsen för luktvioler är full sol under tidig vår och halvskugga sommartid. Den passar perfekt som marktäckare under lövfällande buskar och häckar i söderläge.
Har man violen i kruka förlänger man blomningen om man kontinuerligt klipper bort alla vissna blommor.
Fler bidrag i Blommig Fredag hittar ni här.

Trevlig helg!

28 kommentarer:

 1. Intressant. Det brukar dyka upp små violer här och där i vår trädgård, men de kanske är frösådda pensérymlingar. Ska ta och sniffa på dem i vår och se om de luktar något :)
  Penséerna brukar jag alltid plocka bort vissna blommor på, och på så sett lyckas ha dem kvar i stort sett hela sommaren.

  Trevlig helg!
  /Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det som du skriver, ju mer man plockar bort utblommat ju längre blommar plantan. Osäker på om penséer doftar men det gör de nog.
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 2. Verkligen fina bilder och ljuvliga färger på violerna. Tänkte förra året att jag skulle testa trots ogräsvarningen. Men sniglarna åt upp de ganska stora plantorna av Viola odorata jag hade köpt och planterat ut i ett nafs. De blev helt kalätna.
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har en del 'mördarsniglar' här också men ännu har de inte fått smak på luktviolerna.
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 3. Jag har nog upplevt violer som ogräsaktiga och försöker rensa bort en hel del. Jag kanske får tänka om, jag får ta mig en närmare titt på dom till våren. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske något att ha i en kruka innan de hamnar på komposten.
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 4. Mmm... jag tycker om doften och är såå glad att biten jag flyttade från trädgården tog sig. Men en alldeles fantastisk sak om man gillar viol - jag åt en violglass i Lyon i höstas. Hamnar lätt på topp 5-listan över bästa smaker. Funderar starkt på att kandera violblad och försöka få till essens...

  Trevlig helg! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé, då kan man under vintern bara öppna violburken om vårlängtan blir för stor eller kanske göra glass.
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 5. Det er en serie yndige billeder. Hvis violer er ukrudt, holder jeg meget af ukrudt. Jeg kan endnu huske, at jeg som barn kendte en grøftekant, hvor der groede en lille gruppe violer. Om foråret gik jeg hver dag ud og duftede til blomsterne.
  Også god weekend til dig!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade även jag speciella violställen när jag var barn.
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 6. Riktiga sötnosar! Trevlig läsning också, alltid lär man sig något nytt.
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är de sötnosar alltid!
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 7. De är väldigt trogna vänner som är så välkomna vart än de kommer i trädgården med sina blommor. Jag brukar plantera dem i olika krukor när de kommer eller fylla ut där de behövs i någon rabatt.
  Trevlig helg/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag gör ju som du. När de blommat över i krukan hamnar de som marktäckare i någon rabatt.
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 8. Så fina, är helt enig med dig, absolut inget ogräs. Är mycket glad varje vår när jag ser att min lilla tuva har klarat vintern.
  Ha en fin helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra att det finns fler än jag som inte klassar luktviolen som ogräs.
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 9. Så söta! Ett härligt inlägg som doftar VÅR!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många tack! I morse var trädgården snötäckt och våren kändes väldigt avlägsen men nu är snön borta så snart kan vi nog börja njuta av den där våren.
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 10. En slags fanns här när det vårades innan vi ens flyttat hit. De finns fortfarande. Några nya kommer och går. Doftminnen.
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt med växter som funnits med länge i trädgården, inte minst om de doftar och får en att minnas.
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 11. Ljuvligt fina dina violer! Trevlig sönddag! Kram /Charlotte

  SvaraRadera
 12. Luktvioler påminner mig om mormors trädgård, våren i den. Hon hade massor, mest som kantväxt i sina rosrabatter och vi plockade och satte dem i pyttesmå vaser och sniffade på dem. Den växte även på ängar på flodbäddar utanför byn. Vi brukade cykla ut och plocka. Mormors trädgård finns inte kvar, men ängarna sköts faktiskt fortfarande. Jag ska dit i början av april och leta. Efter luktvioler och barndomen.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevlig resa. Kanske hittar du några violer att ta med hem.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 13. Jag gillar luktvioler och tror inte att risken är så stor att jag stoppar dem i halsen och kvävs. Vilket konstigt påhitt?!
  Doften är fantastisk!
  Tack för att du påminner mig, jag måste kolla om mina finns kvar när våren kommer.

  SvaraRadera
 14. Nu ångrar jag att jag inte delade violplantorna och sparade några i krukor. Får bara hålla tummarna att några blommar redan i år. Säger som du: Inte utan mina violer ;-)Ett älskat "ogräs"!
  Ha det fint! /Anja
  ps
  Vore kul att få höra hur din resa till snödroppslandet var?
  ds

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har vi ingen direkt tjäle i jorden. Kanske kan du redan nu kruka in några plantor. Lite om snödroppslandet kommer nog på bloggen framöver.
   Ha det gott!
   Birgitta

   Radera
 15. Hej Birgitta!
  Hos mig växer de verkligen inte som ogräs. Tyvärr. Har några stycken doftvioler av den vilda sorten som kommer i kanten av ett syrenbuskage. Det är inte ofta som jag lägger mig ner för att kunna dofta. Men det gör jag för dem, och för de vilda mandelblommorna och rödfibblorna (som väl också är ogräs) Underbara dofter gör mig glad och att ha dem i kruka gör ju doftandet lite enklare, inser jag. Vackra violer och vackra bilder med vårkänsla du visar.
  Allt Gott!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, väldoft i kruka sparar ryggen ;-).
   Bästa hälsningar!
   Birgitta

   Radera