fredag 13 januari 2017

Min favorit är veckans tema i Blommig Fredag.

Att välja bara en kan jag inte men snödroppar går nog inte leva utan?
Vem som är favoriten i trädgården varierar med årstiderna men just nu när inget blommande förvillar och stör är Chamaecyparis lawsoniana 'Imbricata Pendula' som en skulptur vi njuter av.


Väldigt fin är också rododendron 'Teddy Bear'.


Under trådcypressen, Chamaecyparis lawsoniana 'Imbricata Pendula', det svenska namnet fick jag med mig från Lindhults plantskola 2004, börjar vårens förstlingar visa sina gröna spjut. Hittills har vintern mestadels varit mild så det är många snödroppar som dykt upp. En av dem har till och med börjat visa sina vita knoppar. Oftast har det varit Galanthus 'John Gray' som varit först ut med sina enkla blommor hängande på en tunn, skör tråd men i år verkar Galanthus 'Jaquenetta' tagit över den rollen.


Eftersom blommorna är dubbla på den här greatorexhybriden är knopparna mycket tjockare än på 'vanliga' snödroppar. I vår trädgård firar hon 10-års jubileum så det är kanske därför hon är först ut just i år ;-))


Många växter i trädgården ser jag mest som fina väggar, tak eller marktäckning men just snödroppar tittar jag extra mycket och noga på och det har jag under de sista 3-4 åren gjort sent i februari på Gartneriet Spiren i Danmark. 


Att då få stiga in i de stora växthusen är som att förflyttas till slutet av mars. Julrosorna, snödropparna och cyklamen blommar för fullt, det doftar vår och numera efter ett flertal besök vet jag att det inte bara är jag som blir helt snurrig utan att även andra besökare blir minst lika rusiga. Visst är detta lite reklam men den är inte sponsrad utan helt min egen. 


Hoppas och önskar att jag är lika glad i snödroppar när jag går med rollator som mannen på fotot.
Efter varje gång jag varit i Skælskør har jag undrat över varför ingen, inte en enda plantskola eller trädgårdsbutik i hela vårt avlånga Sverige kan anordna en snödroppshelg med föredrag om snödroppar och försäljning av både billiga och lite dyrare udda lökar under mars månad? Ett svar har jag fått av en lokal plantskola. - Det finns inget intresse av snödroppar hos 'vanligt' folk. När jag ser tillbaka på bilderna från besöken hos Gartneriet Spiren stämmer inte det svaret. Nog är det helt vanliga trädgådsmänniskor precis som vi som kan ses på bilderna?


Kylan lär vara på väg tillbaka så igår grävde jag upp några snödroppslökar för att driva vidare inomhus. Bara helt vanliga Galanthus nivalis. De flesta lökarna var ganska små och ynkliga. Ett tecken på att de behöver delas och planteras om. Namnsorterna sköter jag betydligt bättre, delar vart tredje-fjärde år och då brukar lökarna även få lite extra långtidsverkande gödsel. De vanliga Galanthus nivalis är så många att jag drar mig för att sätta igång en omplantering även om den behövs.


Snart är det bara fyra veckor kvar tills Lena och jag kommer att få se snödroppar i massor - nu går jag här och hoppas att inget oförutsett skall inträffa.

Veckans tema i Blommig Fredag är Min Favorit och detta blir mitt bidrag. Fler hittar du här!


Trevlig helg!

32 kommentarer:

 1. Vackra fotografierna! Trevlig helg också för dig!

  SvaraRadera
 2. Snödropparna (och tidiga krokus) är ju så mycket mer än bara en lökväxt. De bär alla förväntningar om en ny vår och sommar på sina smala axlar, ibland även nedtyngda av snö.
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så och längtan efter grönska är stor!

   Radera
 3. Önskar så att jag kunde få snödroppar att trivas här men de "försvinner" alltid efter någon säsong så jag är på vippen att ge upp! "Matar" du dem med något särskilt? Nu har jag skaffat en pH-mätare så jag kan börja hålla koll på sådant också. Vad trivs de bäst i för typ av jord?
  Önskar din en skön helg!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Laila!
   De får benmjöl när jag planterar dem och sedan chrysan på våren efter blomningen. Vi har lerjord uppblandad med kompost - en ganska kraftig men väldränerad jord och snödropparna trivs och växer bra.

   Radera
 4. Svaret du fick påminner om ett svar jag fick från en annan bransch - frukt och grönt. Jag ville ha mer ekologiskt det tyckte just det företaget var mindre viktigt. Närodlat var viktigare. Sen såg hon mina spanska ekologiska tomater och gick i taket. Jag kontrade och sa - men du har ju sagt att det är kundernas efterfrågan som styr... Det här är min signal - jag vill ha ekologiska tomater. Plantskolan tänker jag skulle mycket väl kunna skapa intresset. Är övertygad om att ett trevligt trädgårdsjippo som du beskriver skulle bli välbesökt och gynna dem och oss.

  Bra idé! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carina!
   Det kanske vore något för en trädgårdsförening att anordna under mars månad. Några föredrag och försäljning / byte av snödroppar.

   Radera
 5. Kul och intressant att du lyfter fram snödroppen.
  Jag tillhör nog dem som är måttligt intresserade men uppskattar verkligen dessa vårblommor som tittar fram så fort snön börjar smälta och påminner om att våren straxt är här.
  Fler borde skriva och lyfta fram dem, precis som du, då tror jag många skulle bli intresserade av snödroppen som växt. Jag blev det iaf nu :)

  Fortsatt trevlig helg!
  /Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att intresset för snödropparberor på för lite information det har du nog rätt i. Mer skriverier och bilder åt folket 😊

   Radera
 6. Tack för ett mycket inspirerande och intressant inlägg - klart att intresset finns bland odlare, men det kanske behöver väckas? Precis som när vi läser varandras bloggar och hör om växter vi inte känner till - då blir vi intresserade! Plantskolan har nu chansen att vara först om just detta unika intresse, så dumt av dem att inte ta chansen.
  Och så suckar jag lite över att du redan ser snödropparna i din trädgård ... vilken lycka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anni! Oftast har vi milda vintrar här på västkusten. Har inte alltid uppskattat det men det gör jag numera. Härligt!

   Radera
 7. Liksom dig tycker jag också att svenska plantskolor skall bli mera innovativa och arrangera event mm, inte bara förutsätta att "vanliga" människor inte är intresserade. Finns inte det spännande växterna att få tag på så är det naturligtvis ingen heller som köper.

  Måste också ge dig komplimang för din fina blogg. Förresten fick jag ett supertips på din blogg på bord av armeringsjärn som jag fick svärfar att bygga, så nöjd nu! Bild finns på min blopp om du blir nyfiken ;-) Trevlig helg! /Charlotte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Charlotte! Vad roligt att kunna inspirera. Har redan sett ditt jättefina bord. Att ha någon nära sig som är bra på att svetsa är inte fel 😊

   Radera
 8. Började dela och flytta på mina snödroppar sedan jag läst din artikel i TA. Har ett par olika sorter men har ingen aning om vilka de är, alltid roligt att ha sortnamn.
  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det rolig att ha namn på sina växter men egentligen är de ju lika fina utan. Jag är under våren med på några av stas växtmarknader och då är det nödvändigt med namn.

   Radera
 9. Finns inget så fint som de första vårblommorna som tittar fram. Har inte haft snödroppar, har försökt flera gånger,men de kom aldrig upp. Nu har jag fått lökar av en bloggvän och hoppas att de kommer upp i vår. Helt fantastiskt att de tittar upp mitt i snön hos dig.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många säger som du: - lökarna kom aldrig upp. Torra snödroppslökar skall planteras tidigt. Köp så fort de kommit till butiken och plantera direkt.

   Radera
  2. Bästa sättet för att lyckas med snödroppar är att få några. Då har man färska lökar att plantera. De man köper i butik kan ibland ha legat för länge och torkat ut.

   Radera
 10. Det finns väl knappast någon liten blomma som man blir mer glad för på vårvintern så jag fattar fullt ut att det är en favorit.

  Ha en fortsatt bra helg!

  //Veronica

  SvaraRadera
 11. Blir alltid extra sugen på snödroppar när du visar bilder från din trädgård:) Har samlat på mig några plantor genom åren men de blir aldrig lika fina som dina :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas de du fått av mig har tagit sig.

   Radera
 12. Tyvärr är snödroppar ingen favorit hos mig. Men...det beror inte att jag inte gillar dom, tvärtom! Det beror det på att dom inte trivs här, trots alla försök jag gjort med dom. Men så i våras blommade ÄNTLIGEN några jag planterat så nu har man hoppet uppe igen. Snöklockor går däremot växer vilt på tomten, så det är lite konstigt.
  Du undrade om den svartstammiga bambun inte är så invasiv dom den vanliga - eller den gulstammiga - och det är den inte. Här hos mig har jag den på två ställen, men den har inte spridit sig på någon.
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lökar som blir liggande för länge i butiken torkar ut. Köp dem så fort som möjligt på hösten och plantera direkt eller tigg några från någon som har många. Färska lökar tar sig nästan alltid.

   Radera
 13. Håller med dig om att det är en del man saknar hos oss - inte minst det du beskriver ang. snödroppar. Det är svårt för gemene man att bli intresserad av något som man knappt vet finns. Det är inte många sorter du hittar i Sverige.
  Den där trådcypressen har jag sett hos dig och trånat efter även när jag har sett den på sommaren. Du har hittat ett bra ställe till den där den syns!
  Ha en fin helg!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gerben brukar ha några olika och det tror jag Lilla Fiskargatans trädgårdsbutik också har. På Stas tidiga växtmarknader kan man också hitta en och annan om man har tur.

   Radera
 14. Vilket jättebra inlägg! Jag har också undrat varför ingen plantskola hakat på det här med att ha snödroppshelg, att köpa torra lökar i butiken på hösten är ju svårt, har man tur kommer en del av dom upp och kan sprida sig sedan. Men det allra bästa är ju att köpa dom "In the green" men det är inte lätt att få tag på. Jag har ett parti snödroppar i trädgården som blir större och större varje år. Ett favoritställe.

  För övrigt måste jag säga att din trådcypress (som är en helt ny bekantskap för mig) är väldigt fin ... liksom Teddy Bear (vilket passande namn).

  Önskar dig en fortsatt fin helg!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. TeddyBear är verkligen ett passande namn. Lurviga och mjuka blad som länge är helt täckta med indument.

   Radera
 15. Snøklokker er så søte. Skjønner at de er en favoritt. Så er de første ut til å gi oss vårtegn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de kommer när man bäst behöver tecken på att våren är på väg.

   Radera
 16. Många verkar engagera sig i snödroppar.
  Hade jag varit pensionär och haft tid (och råd) hade jag definitivt åkt till Danmark och luktat på våren i förväg. Från att ha varit måttligt intresserad tände jag till förra året när min man ärvde hundratals lökar och grävde upp dem medan de fortfarande blommade. När jag väl planterat ut dem i vår trädgård förändrades helhetsintrycket på ett sätt som jag inte kunde föreställa mig. Lyckokänslor morgon och kväll i ett par månader när allting annat känns trist, kort och gott.
  Problemet med snödroppar, som jag ser det, är att de behövs i mängder och etableringen är vansklig om man planterar dem på hösten och inte på våren, när de blommar. Priset spelar förstås också in.
  Hälsar
  Marta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att som ni med de ärvda kökarna kunna se hur blomman ser ut när löken planteras. Då är det säkert större chans att den hamnar på rätt ställe direkt.
   Har du små bestånd med snödroppar så dela lökarna relativt ofta. Vet att det finns åsikter om att det skall göras när blasten vissnat ner men jag gör det när lökarna blommat över. När blasten är borta är det som om det aldrig funnits några snödroppar i trädgården.

   Radera