fredag 14 oktober 2016

Rörigt och skräpigt

ser det ut i den stora perennrabatten just nu och ibland drömmer jag om fler buskar och träd, vintergröna sådana som är vackra hela året och ger stadga i rabatten. Men planterar jag sådana finns inte plats för alla aklejor, nävor, pioner, flox, liljor, luktvioler, rosor och stormhattar som jag tycker så mycket om. 


Tröstar mig med att i de berättelser som jag stött på om Paradiset nämns varken barrväxter eller rododendron. Där växer istället doftande liljor och perenner så det är nog rörigt där också ibland.
Örtagården, det jordiska paradiset, skall enligt Erasmus av Rotterdam fröjda med sin anblick, fägna med sin doft och ge förnyad kraft åt sinnet och det gör aklejorna och nävorna i slutet av maj, luktviolerna redan i mars på soliga platser och floxen och stormhattarna i augusti-september. 


Just nu får jag njuta av den krukplanterade kärleksörten.

Trevlig helg!

10 kommentarer:

 1. Paradiset är ingen dålig förebild!Och den där kärleksörten passar verkligen i en himmelsk trädgård!
  Önskar dig en trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så mycket förebild utan mer en tröst i bedrövelsen.
   Fortsatt trevlig helg!
   Birgitta

   Radera
 2. Lustigt att även du funderar i samma banor som jag :) Våra perennrabatter ser så himla trista ut nu om man jämför med t.ex roddeplanteringarna men jag vet att jag skulle sakna mina/våra rufsiga rabatter till våren när allt börjar om på nytt :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Paradiset hade nog ett annat klimat än den vi har - tror jag ;-)! Det är faktiskt fru Glädjekällan i egen hög person , som lärt mig hur vackert det förfallna kan vara :-) Därför tycker jag inte att det är främst skräpet som syns utan det fantastiska samspelet med naturen när den förbereder sig inför en ny livfull säsong.
  Ha't /Anja

  SvaraRadera
 4. Den här tiden säger trädgården; "visst jag är skräpig nu. Vill du vara snäll och städa mig litet, litet till inför vintern?
  Glöm inte att både du och jag nu ska förbereda oss för en tids vila".

  SvaraRadera
 5. Jag väljer att se färgerna, nyanserna av brunt som kan lysa som koppar, växter som faller ihop vackert och siluetter av fröställningar. Det vackra i föränderligheten som gör att man inte blir uttråkad.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Mina perenn-rabatter ser likadan ut och det är inte så snyggt. Men vill man ha rabatter fyllda med så många perenner som möjligt så får man stå ut med det. Just nu håller jag på och klipper ner allt som går , en del gör detta på våren men då tycker jag att jag inte hinner med.Sen vill jag ha perenner som döljer vissnande lökväxter. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 7. Det är likadant hos mig just nu - jag prioriterar också vår- och sommarblommor framför höst- och vintergrönt, men skulle egentligen vilja ha mer av båda. Just nu nästan längtar jag efter att dra upp alla dahlior, men eftersom de fortfarande blommar så "går" det inte...
  Kram Elin

  SvaraRadera
 8. Vackra färgtoner, man kan ju förnimma hur det en gång varit.
  Du påminner mig om att jag behöver kolla om det finns blommande kärleksört kvar att använda på något vettigt sätt, mer än att den ska stå och se fin ut där ingen ser den.
  Anette

  SvaraRadera