fredag 7 oktober 2016

Inomhusfix och ett besök i Göteborgs Botaniska Trädgård.

Här har vi, min man och jag, mest ägnat sommaren åt utomhusaktiviteter men nu när kvällarna blir både kallare och mörkare är det dags att ta itu med inomhusfixet. Det där vi svept över med hartassen sedan i början av juni. Ingen av oss tycker det är särskilt roligt att städa men nog är det skönt när det är gjort. Just städning, förverkligandet av lite trädgårdsidéer och en ny telefon är anledningen till att det varit tyst ett tag här på bloggen.Aconitum carmichaelii var. wilsonii. 


I tisdags stoppade jag den nya telefonen, en lätt kamera att bära med sig, i handväskan och åkte tillsammans med Sophie till Göteborgs Botaniska Trädgård. Det blev en underbar höstdag med både sol och värme. Oktoberstormhattarna blommade och det verkligen lyste om dem.
Aconitum carmichaelii ' Arendsii'

Högresta med stadiga nästan röda stjälkar stod de där bland allt visset och gulbrunt. Hade det funnits några till försäljning hade ingen av oss kunnat stå emot. 

På väg tillbaka mot utgången stötte vi på en intensiv rosendoft. Inget man direkt förväntar sig känna i oktober. Rosen som blommade för fullt, hade många, många nya skott fulla med rosa knoppar men de utslagna blommorna var vita. Varken Sophie eller jag kan särskilt mycket om rosor så för oss var 'Diamant' en ny bekantskap. Underbar doft, lång blomning och ett vackert grönt bladverk.
När jag sedan dess tagit reda på lite mer om den förstår jag att den är välkänd bland rosfolket eftersom den varit nominerad till årets ros.'Diamant' är en s.k. marktäckande buskros som växer lågt och utbrett. Höjden blir bara kring 50-60 cm medan bredden kan bli över 1 m. Bladen är glänsande och friska. Blomningen är riklig och kontinuerlig. De kritvita blommorna är relativt stora medan knopparna är rosa. Om man inte tar bort vissna blommor bildas talrikt med nypon som får en vacker orangeröd färg. 'Diamant' är en av de bästa marktäckande rosorna för zonerna 1-3 ev. 4 med god vintertäckning.

På Botan fanns stora planteringar med enbart den här rosen och det var kanske anledningen till den starka doften. Gott luktade den i alla fall.

Trevlig helg!

7 kommentarer:

 1. Tycker mig se just Stormhattar på väldigt många bloggar. Ståtliga och tåliga verkar de. Klart man faller pladask och vill ha. Själv har jag en cremefärgad/vit och namnlös. Vacker ros!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset! Jag ska åka in och hämta mina lökar och kommer kika efter både stormhatten och rosen.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 3. Stormhattar tillhör hösten blomning, kanske därför dom kallas för storhattar. Den rosen ser läcker ut. Jag är ingen ros-människa men den gillar jag. Ha det fint. CArita

  SvaraRadera
 4. Vilka härliga, soliga bilder från Botaniska. Jag köpte en liten slingerstormhattsplanta (jösses vilket långt ord!)på Tusen trädgårdar och den har nyligen blommat. Liten är den förstås fortfarande men det ska förhoppningsvis tiden råda bot på. 'Diamant' är inte en ros jag känner till men vad härligt att mötas av rosdoft.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 5. Vilken tur för mig att du snubblade över den där rosen! Vi har funderat på att sätta ett gäng marktäckande rosor i orangerirabatten men inte hittat någon som känts helbra. Diamant verkar vara det vi söker! Tack!
  Fortsatt trevlig helg!
  Laila

  SvaraRadera
 6. Jag är inte heller nån rosmänniska, men njuter föralldel av andras när tillfälle bjuds. Att bli överraskad av god doft låter väldigt trevligt. Botan är ett favoritställe och jag har många gånger önskat att jag bodde närmare eller att vi hade nåt liknande här.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 7. Usch ja. Städa bör man annars...;-??
  Själv brottas jag hela tiden med ute? eller inne? Än så länge har "ute" vunnit. Här är det inga hartassar utan ren förjäkligt, typ ;-)
  Säger som Laila: Tur att du snubblade över rosen! Den vill jag ha !

  Ha det gott i ditt nystädade hem./Anja

  SvaraRadera