fredag 15 april 2016

Vårens första

är temat i Blommig Fredag den här veckan och detta blir mitt bidrag. Fler hittar du här.
Den riktigt tidiga våren - den med snödroppar och krokus är över för den här gången. Även många av blåsipporna börjar tappa sina kronblad. 

Nu är det julrosornas, nunneörtens, 

de botaniska tulpanernas och de tidiga vivornas tid men också luktviolernas.
Den första nunneörten, Corydalis malkensis köpte jag vid ett  besök på Göteborgs Botaniska Trädgård för 10 år sedan och den är min favorit bland de nunneörter jag under åren samlat på mig men de andra är också fina.Alla har de stor spridningsförmåga, de frösår sig hej vilt och dessutom korsar de sig med varandra så blomfärgerna blandas som på en palett.
Nunneörten blommar intensivt ca två veckor, sätter frö och vissnar sedan bort. Innan den visar sig igen dröjer det 10-11 månader och då när den dyker upp blommar den även på nya platser i trädgården.
Den här nästan blåblommande vivan är den jag tycker allra bäst om av de tidigblommande vivorna vi har i trädgården men jag vet inte vad den heter.

'Man hör vårknastret: hur den späda grönskan liksom lösgör sig från kvistarna.
Växandet hörs!
Naturen flörtar.'
ur En Svensk NaturDagbok av Lisa Larsson


Trelig helg!


8 kommentarer:

 1. Himmel så mycket som blommar hos dig!
  Nunneört sprider sig villigt säger du. Hm. Måste skaffa! Här får allt utom ogräs gärna sprida sig hej vilt! En fördel är ju också att den vissnar ner snällt och försvinner ganska snart efter blomningen.
  Önskar dig en trevlig helg!/Laila

  SvaraRadera
 2. Jösses så vackert! Tycker nunnörten är härlig med sin spridning. När den dyker upp lååångt från alla andra kan jag fundera på vem som burit fröet dit. För visst flyttar de sig fort :)

  Ha en fortsatt fin helg! Carina

  SvaraRadera
 3. Fantastiska bilder på vårens framfart.
  Härligt när det börjar blomma så fint.
  Här syns inga blommor än.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 4. Älskar nunneört, eftersom den försvinner helt efter blommning tycker jag inte att det gör något att den frösår sig lite över allt :) Den lilla blå vivan som jag fick av dig för några år sedan trivs och är älskad här också :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Fantastisk vårblomning i dina rabatter! Nunneörten är en favorit och två nya fick följa med hem från Botan senast. Min första har jag också därifrån och den har nu spridit sig i nästan hela gräsmattan.
  Skymtar ett rostigt staket i bakgrunden och har sett att ni byggt flera olika varianter. Ursnyggt! Är det buntband och var sj*tton får man tag i dessa?
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Vilka underbara vårbilder! Alla blommor är så fina på sitt sätt men den blå vivan var verkligen fin. Sen älskar jag ju dina rostiga "flätade" kantstöd :-)
  Ha det gott

  SvaraRadera
 7. Härlig vårblomning hos dig! Den blå vivan ger mig associationer till blåsipporna som börjat slå ut i våra trkter. /Ha en bra dag /Monica

  SvaraRadera
 8. Mycket läckert hos dig, Birgitta.
  Jag upptäckte nunneört sent, så mina har ännu inte visat upp sin promiskuösa sida. Den röda är min favorit också. Från Botan.
  I hopp om en varm helg och en nära förestående explosion av grönska....
  Marta

  SvaraRadera