tisdag 27 oktober 2015

På väg hem från Norrbotten, del 6 Hos Aino och George.

Nu är vi inte längre på väg norr ut utan på väg hem men inte kan man passera Piteå med omnejd utan att hälsa på trädgårdsvänner. 
Här är vi tillsammans med Berit hemma hos Aino och Georg.

Georg går under namnet 'hostamannen' bland oss trädgårdsamatörer i Bohuslän


och många, många olika sorters fina hostor finns i hans och Ainos trädgård.
Den här heter 'Foxfire Palm Sunday'. 
Numera vet jag att i deras trädgård finns inte bara en 'hostaman' utan även en 'hostakvinna'. Det är hon som pysslar om växterna och ser till att de trivs och har det bra.
Hos Aino och Georg såg vi för första gången en knölal. Här har jag lånat information av Helen.
Knölalen är ett litet träd som både min man och jag blev väldigt fascinerade av. I alla tre trädgårdarna som vi besökte i Piteåtrakten fanns en knölal och hade vi hittat någon att köpa hade det numera funnits en hos oss också.


Av Georg fick jag lära mig att ogräs och sådana växter som frösår sig lite ohejdat med ett lite finare ord kan kallas kompletteringsväxter.
Väl hemma igen insåg jag att jag är väldigt förtjust i 'ogräs' för till mina favoriter hör brunnävor och aklejor av olika slag, julrosor, lungört, daggkåpor och kopparstarr. Alla har de siktet inställt på att fylla trädgården med plantor av sin egen art så det gäller att klippa bort fröställningarna om det inte skall bli för många kompletteringsväxter i trädgården.


4 kommentarer:

 1. Verkligen ett intressant och läckert träd knölalen - har aldrig sett den här i Västmanland men den kanske är vanligare norrut. Hälsningar Anna

  SvaraRadera
 2. Den är läcker på ett litet fult sätt knölalen, Så fort jag hittar en åt er så kommer det en knölal hos er också :)
  Ha en underbar dag!!!

  SvaraRadera
 3. Oj vad nyfiken jag blev nu. Att få möjligheten att besöka en hostaträdgård och se de live slår plantskolebilder. Nu ska jag bläddra vidare och se om det finns fler härliga trädgårdar.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera