söndag 2 augusti 2015

Sommarens potatisodling.

Vi har ända sedan vi började odla grönsaker på 'landet' för några år sedan inte bara sått fröer och planterat ut olika slags grönsaksplantor utan även varje vår satt några förgrodda sättpotatisar. Det har vi framförallt gjort för att få uppleva njutningen av ett par kok med riktig nypotatis och för att få känna hur potatis skall smaka när den är riktigt färsk. När det gäller just färskpotatis finns det inget som egentligen kan mäta sig med den potatis man odlat själv. Det spelar ingen roll vad potatissorten än heter. 
Vi är absolut inte några erfarna potatisodlare men när vi i våras stötte på små förpackningar med olika sorters sättpotatis blev vi nyfikna och tyckte det skulle vara roligt att testodla några av dem. Året innan hade vi odlat Orla och just den potatisen blev vi mer än förtjusta i. I våras fanns inte den sorten utan istället blev det Rocket, Minerva, Gwenne, Armandine, Juliette och Sparrispotatis.
Armandine hetert potatisen på fotot.

Redan någon vecka före midsommar kunde vi skörda av Rocket. Nog är det nästan alltid gott med egenodlad färskpotatis men Rocket kommer vi inte att odla igen. Det samma gäller Minerva. De båda har ingen i vårt tycke god smak. 

Gwenne, som du ser på bilden, däremot är mycket god, den godaste av de vi hittills smakat på. Juliette och Armandine kommer inte långt efter. Sparrispotatisen är sen så den har vi ännu inte ätit av i år men den brukar vara finfin.


7 kommentarer:

 1. ååå, jag har aldrig lyckats på mitt berg....

  SvaraRadera
 2. Armadin har vi också satt den brukar bli fin och smakar gott.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 3. Gwenne var en ny sort jag aldrig hört talas om. Skall provas. Jag satt nya potatisar för två veckor sedan för att kunna äta nypotatis i sept. Det är gott då också. Nypotatis är alltid gott.
  Håller med om de två sorter som ni inte gillade de smakar inte mycket.
  Amandine är god att lagra och håller sig bra i jordkällaren.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 4. Dessa sorter är inte bekanta för mig men jag måste i övrigt hålla med om att egenodlad potatis är en otrolig lyx! Vi har också fått njuta av en bra potatisskörd i år - första gången på 5-6 år faktiskt.
  Härligt Birgitta!
  /Anja

  SvaraRadera
 5. Amadine favoriten här. Gwenne har jag inte provat. Viktigt med egen potatis. Det behövs inte så mycket bara den är god. Andra omgången av sorten 'Early Rose ' uppe nu.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 6. Dom ser fina ut, dina potatisar och säkert är dom goda också.Härligt med lite egenodlade potatisar. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 7. Visst är det härligt att gå ut och hämta potatis vid behov. Sommaren är nog den period vi äter mest potatis. Resten av året blir det ofta annat. Jag hittade nog ungefär samma sorter som du. Amandine är en favorit här... får gräva upp några Minerva och se vad vi tycker. Men visst smakar den egna potatisen allra, allra bäst :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera