måndag 3 augusti 2015

Hostor, det är många av alla dessa olika hostor

eller funkior som de heter på svenska, som blir extra fina när de krukodlas.

Vet att det finns de som anser att funkior inte får sin optimala utveckling om de måste tillbringa sina liv i fångenskap men när jag tittar på mina inkrukade funkiafavoriter kan jag inte hålla med. 
Den här hostan heter 'Phantom' och har odlats i en stor kruka sedan 2009. En delning har jag gjort under de åren

Visst behöver de krukplanterade delas oftare och få lite mer näring men det 'jobbet' ger verkligen utdelning i form av fin tillväxt, hela blad (inte snigelätna) och ibland vackra blomstjälkar. 
Den här heter 'Deane's Dream'

Funkior med vita eller nästan vita blommor får behålla blomstjälkarna även när knopparna slagit ut men det får inte så många av de andra. De med blommor som är ljust lavendellila blir snabbt av med stjälkarna. De har en färg jag inte är särskilt förtjust i och när blommorna vissnar lägger de sig som en filt över bladen och gör även dem fula.
Vad den här funkian heter vet jag inte. Den växer på landet (säkert en STA-vinst) och den täcker in en del av jorden under daggrosen. Blommorna är nästan vita, bladen daggigt gråblå och nog skulle jag gärna vilja veta vad hostan heter men eftersom jag är väldigt förtjust i plantan spelar namnet egentligen ingen roll. Men nyfiken är jag och vet du namnet kan du väl skriva en kommentar :-))

Idag är sommaren tillbaka så jag passar på att önska fortsatt skön sommar!

6 kommentarer:

 1. Fint! Jag har också några i kruka, men de är inte vinter tåliga. Måste skaffa fler sådana.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Det var nytt att de blir bra i kruka. Det ska jag prova. Jag gör som du och tar bort de lila. Väldigt vackra klockor på den du inte vet namnet på. Det har varit sommar idag här också. Skönt.../Hälsn Monica

  SvaraRadera
 3. Läckre sorter! Har de senste åren upptäckt att det även går bra att krukodla hostor här i zon 4. Plockar också bort blomställningarna.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
 4. Tyvärr kan jag nog inte ge några namntips... Men så vackra de vita blommorna var. Blomformen var också väldigt fin. Får du fram ett namn är jag nyfiken, behövs ju alltid fler i samlingen ;)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 5. Härligt Birgitta! Dina sniglar verkar väluppfostrade som inte antastar de fina blommorna och bladen.

  Ha det gott! /Anja

  SvaraRadera
 6. tack för dom fina bilderna!

  SvaraRadera