fredag 1 maj 2015

Första dagen i maj.

Skogsviolen har börjat blomma och det doftar vår från buketten med gullvivor.
Första maj är sista temat i Blommig Fredag för den här säsongen. Tack Helena, hoppas du både har lust och ork att fortsätta när hösten är här igen. Tiden går fort och idag börjar redan årets sista vårmånad. 
Harriet Hjorths bok Blomstervandringar är en fantastisk bok att hitta både informativa och roliga uppgifter ur, tycker jag. På sidan 52 berättar hon om de två gamla fröknarna, som kallades gullvivetanterna och som gjorde dricka av gullvivor, en dryck som  smakade som blomsterdoftande sockerdricka. De kokade gullvivor i stora kittlar och tillsatte socker. Receptet de ägde var mycket gammalt och hade gått i arv i släkten.
'Våra mormödrar visste att saft av gullvivor, som plockats medan den tidiga morgondaggen ännu låg kvar, kom bleka kinder att rodna och att en salva av Primula veris (officinalis) tog bort rynkor. De trodde också att kraften till föryngring låg i den magiska styrkan hos solprickarna på gullvivans kronblad
Enligt en legend skulle Sankte Per ha tappat sina guldnycklar till himmelens port. De föll ner genom molnen och försvann ur sikte. Han sände då en av sina änglar till jorden för att söka reda på nycklarna. Ängeln fann dem liggande på en äng och där de fallit uppstod den första gullvivan.'
Viva är ett gammalt ord för luva.

Fortsatt trevlig helg!
  

7 kommentarer:

 1. ÅÅ vilka underbara bilder på Gullvivan.
  Ha en underbar helg!!!

  SvaraRadera
 2. Tack för fina bilder och kuriosa om en vårens allra finaste växter!
  Ha en fortsatt fin första majhelg!
  /Annika

  SvaraRadera
 3. Sagolika guldvivebilder! Kanske jag skulle ta och koka mig lite salva :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Hehhee! Då får jag nog börja göra skyndsamt dekokt av gullvivorna. Såg häromdagen mig själv i spegeln hemma hos en bekant, vars spegel var placerad ljusmässigt så att varje rynka liksom riktigt tävlade med varandra om att synas bäst - typ;-)! Fy 17! Kanske kan gullviveslavan hjälpa ,-)?

  Är torsdagen också för allmänheten? Så klart jag vill gå med dig om jag kommer in på torsdag så att det inte är någon VIP-dag.

  ...zzz...

  SvaraRadera
 5. Läckra bilder och sägnen om Sankte Per så tilltalande. Gullvivorna kallas väl också Sankte Pers nycklar. Intressant med de gamla fröknarna och föryngringsreceptet. Vem vet, det kanske funkar.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 6. Vilket vackert inlägg! Härlig berättelse! Här har luktviolerna slagit ut med! Ha en riktigt skön helg! :) Mia

  SvaraRadera
 7. det låter spännande, jag gjorde sima

  SvaraRadera