torsdag 6 november 2014

Riktigt länge

vid det här laget har jag slagit dövörat till och struntat i både pelargoner och andra frostkänsliga växter som efter en sommar ute eller i växthuset vill in till ljus och värme för att överleva när minusgrader och mörker kommer. 
Nog kan jag försöka skylla ifrån mig på den exceptionellt varma hösten men egentligen handlar det nog mer om brist på entusiasm och intresse. 

Visst har de flesta pelargonerna under hösten fått skydd från regn och rusk i växthuset men instängdhet och fukt har varit grogrunder för gråmögel eftersom jag inte brytt mig om vare sig fläktar eller tillfälliga värmekällor.
I går och i förrgår gick många flyttlass från växthuset till källaren. Efter alla dessa år med trädgård känns det fortfarande svårt att slänga stora plantor men jag tränar ihärdigt och har i höst lyckats förpassa riktigt många till komposten. Man måste ju inte spara allt, eller hur?
Mörkret har sedan sommartiden försvann, i slutet av oktober, blivit både mer påtagligt och mer kompakt fast det bara handlar om en enda timmes tidsförskjutning och jag känner redan en stor längtan efter ljus.

P. anethifolium x myrrhifolium blommar fortfarande.Längtan efter ljus är veckans tema i Blooming Friday och fler bidrag hittar du här.


Trevlig helg!

13 kommentarer:

 1. Jo, det där kan jag också skriva under på - inga krukor nerburna i källaren eftersom hösten varit mild. Men idag höll jag på i 3 timmar och bar och bar. Får fortsätta i morgon med de ifrån växthuset.
  Kanske kan du berätta för mig hur du har lyckats förhärda dig till att slänga växter? Sånt är ju hur svårt som helst att göra.
  Hej hopp fr Törnrosa

  SvaraRadera
 2. Det är svårt att spara allt men lika svårt att slänga nåt. Allt i trädgården mår nog bra av en vilopaus och återhämtning. Vi behöver ny näring av solen för att orka med den långa mörka tiden
  Ha en fin fredag
  kram Meta

  SvaraRadera
 3. Det går nok bra med dem! Jeg bar inn de siste i dag, og det etter en skarp frostnatt. Ja, både de og vi lengter etter lys...

  SvaraRadera
 4. Man måste inte spara allt. Jag ska bara spara några dahlior i garaget i år, det är lite annorlunda. Inga pelargoner eller annat.
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Hejsan !
  Undrar om jag ljuger för mig själv när jag påstår att det ÄR den milda hösten som gjort att många krukor fortfarande är ute? Jag är så beroende av min köksfönsterutsikt och drar gärna ut på tiden så länge det bara är möjligt. Men, nu måste jag inse att det kan bli vinter ändå och då vill jag inte lämna mina skyddslingar åt kylan. Är nog blödigare än du ;-)))!

  /Anja
  ps
  Tack själv för trevligt sällskap! Alltid så uppiggande och inspirerande att träffa dig. Hälsa!
  ds

  SvaraRadera
 6. Jag har inte heller fått in mer än några pelargoner och här är det nog också mest brist på intresse. Men jag har inte så många så det ska nog ordna sig:) Vad bristen på ljus anbelangar så är det nästan skrämmande hur mycket jag redan saknar ljuset, hur ska detta gå - vintermörkret har ju knappt börjat ännu:( Tur att det snart är advent så att man får lite ljus från slingor o stakar :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 7. Jag känner igen allt det där om att ha svårt att slänga på komposten och att den milda hösten har fått en lite ur balans med tiden.Jag försöker kasta en del för jag har tröttnat lite på pelargonerna. Ska jag ha några får det blir små nya, kanske. Några som jag fillar har jag sparat. Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
 8. Huff det er ikke lett å kaste planter, men noen ganger må man bare gjøre det. Men mine store pelargonier som jeg har hatt i mange år, klarer jeg ikke å kvitte meg med :)

  SvaraRadera
 9. jag börjar inse att man inte kan spara allt ♥

  SvaraRadera
 10. Tufft jobb det där att kunna slänga en del på komposten.Men jag har också lyckats att göra mig av med en hel del.
  Ha en skön helg.

  SvaraRadera
 11. Svårt att slänga, men ibland får man nog.
  Ha det så gott i helgen
  Anette

  SvaraRadera
 12. Så fint din pelargon sträcker sig efter ljuset och fortsätter att blomma. Här har jag också fått lära mig att slänga...när plats fattas att förvara dom. Då blir det ett måste.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 13. Vi blir nok aldri lei av å bære ut og inn, hit og dit. Deilig med høsten også. Ny tid for å titte på hageblogger, tenne lys og peisvarme :)

  SvaraRadera