torsdag 20 november 2014

Det doftar fortfarande

i skogen fast det är i mitten av november. Inte barr och kåda precis men av mossa och multna löv.

De blanka lingonrisbladen lyser och skimrar och det gör blåbärsriset också men i en ljusare grön nyans. Mossorna är tjocka, täta och bitvis smaragdgröna. Finare än nu blir de nog aldrig. 
November, mörk och solfattig men lugnare än vårens och sommarens månader. Livet har gått in i en mer rofylld fas. Helt plötsligt är det lättare att prioritera promenaderna i skogen och att tycka att sådana "triviala" saker som fönsterputs och städning inomhus är riktigt roligt. Sådant som under mer än sex månader gjorts med hartassen för att jag helst av allt ville vara ute. 
Vilsamt är det även i trädgården. Inte så många färgstarka blommor som står och skriker efter uppmärksamhet utan det mesta går i olika gulbrungröna toner.  
Höstbräckorna blommar visserligen fortfarande för fullt men de gör inte mycket väsen av sig om man inte kommer riktigt nära.  
Vid den här tiden på året är alla trädgårdar vackert opretentiösa. 

November brukar vara månaden då jag planterar tulpaner. Det beror på sparsamhet, om jag får säga det själv, för jag väntar tills lökarna säljs för halva priset. I höst fick jag på grund av min förbaskade snålhet inte tag på särskilt många av de tulpaner jag ville ha. Den som gapar efter mycket....
Höstsådd av rotfrukter har jag aldrig tidigare provat men i tisdags sådde jag svartrötter, palsternackor, rotpersilja, morötter och dill. Det tillsammans med lökplanteringen gav en känsla av vår mitt i mörka november. 

Veckans tema i Blooming Friday är det bästa med november. 
Fler bidrag hittar du som vanligt här.


Trevlig helg!21 kommentarer:

 1. Så härliga höstbilder! Skogsbilden ser ljuvlig ut, jag längtar efter att få ut och gå i skogen när jag ser din bild. Så vackert med mossan.

  SvaraRadera
 2. Så fint i skogen din! Her er det litt for vått. Tror jeg skal prøve å høstså litt grønnsaker også.
  Ja, merker at jeg endelig har begynt å ordne litt inne også.... Kanskje det beste med november?

  SvaraRadera
 3. Fin bild från skogen. Tänk att det är så lätt att gilla mossan i skogen medan man kanske bekämpar den i trädgården (jo, björnmossan är mitt hatobjekt i trädgården - grrr).
  Jag är hur avundsjuk som helst över din köksträdgård! Låter så himla härligt att så nu för kommande kulinariska fröjder (hoppas att man blir bjuden på något i sommar ,-))!).
  Har du provat Bokashi-kompostering?
  Tulpaner och jag är inte så goda vänner. Jag formligen hatar bladen efter blomningen.De är rena snigelgodisar.

  Jag älskar också Selma Lagerlöfs böcker - har läst dem alla! Undrar hur många av dagens unga har gjort det eller kan något alls om Bibeln - också ett kulturarv - oavsett vad man tycker i övrigt om religion.
  Igår vad jag i Kungälvs trädgårdsförening och hade ett litet föredrag om Det mest förbjudna - i trädgården ;-)))! Jag tyckte att det gick bra. Under vad åhörarna tyckte...?

  ...zzz...!

  SvaraRadera
 4. Det är verkligen fantastiskt att det fortfarande är så milt ute fast det snart är första advent:) Skogspromenader är ljuvliga men här har vi inte haft sol mellan granarna på länge, men snart blir det julpyntning hos mig och det ser jag fram emot:) Tulpaner har jag inte planterat men påsk o pingstliljor har jag grävt ner o i går hittade Göran en påse med en massa snödroppar som jag glömt av, får plutta ner dem någonstans i helgen:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Åååh, måste komma ut i skogen snart, blir jättesugen när jag ser din bild!

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 6. Undrar om min höstbräcka lever, den har aldrig blommat. Jag skulle behöva kolla upp den, tack Birgitta för påminnelsen!
  Städning inomhus, bortrationaliserat tills det inte går att undvika. I veckan måste det bli gjort, äldste favoritsonen planerar komma hem och fira sin födelsedag.
  /Anette

  SvaraRadera
 7. Så vackert i skogen, tyst och lugnt,
  Trevlig helg, kram Ewa :)

  SvaraRadera
 8. Jag älskar ditt inlägg. Jag älskar din skogsbild och hur du beskriver den smaragdgröna mossan. Det känns som jag vandrar där själv. Visst är det skönt med lugnet i november. Och du ska se att det blir vackert till våren, även om du inte fick tag i alla tulpaner du var ute efter.

  Önskar dig en fin novemberhelg!
  /Anita

  SvaraRadera
 9. Vilsamt är ett vackert ord och november passar perfekt just för det! Och för lite röjningsjobb inomhus istället för i planteringarna :)

  SvaraRadera
 10. Mmm nu längtar jag ut i skogen!! Och antingen det blir den utlovade solen eller ej så ska kommande vecka användas till det. För mossan är aldrig så grön och mystisk som nu :)

  Försöker preppa mamma att vi ska tvätta ur hennes växthus nu och så redan i höst. Hoppas det blir av. De där första vintersalladsbladen och späda sakerna är så goda. Här har det också städats och putsats en del efter 6 månaders dvala :)

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 11. Skogsbilden är helt underbar, med lite solbelysta stråk. Jag försöker också putsa till det lite mera inomhus nu på hösten, allt inne blir väldigt eftersatt under trädgårdssäsongen. men lite damm kanske inte är så farligt.Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
 12. Det är fantastiskt att förgylla den mörka & regniga månaden november med höstsådd och lökplantering.
  En skön helg önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 13. Underbara bilder....älskar skogsbilden med alla mossa.....så rofull....=)

  Trevlig helg !

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 14. Tänkte ockå jag skulle hinna i fatt i november, men det har inte riktigt blivit så, men höstsådd ska det bli framöver. Här är det ännu alldeles för tidigt. Efter att morötterna kommit upp innan jul två år i rad, väntar jag nu tills frosten kommit för att stanna och sår sen ovanpå den och strör jord ovanpå som jag satt undan frostfritt.

  Ha det så gott i helgen
  Anette

  SvaraRadera
 15. Ja nu är det fantastisk vackert i skogen. Höstbräckan är bedårande! Höstsådd har jag provat men bara en gång. Varför det misslyckades är svårt att veta. Vi hade mycket snö det året så jorden blev hårt packad. Tänkte att det kunde varit det.
  ha det gott!//Ulrika

  SvaraRadera
 16. Känner också av det där med en annan fas nu. Och det känns skönt att bara vara och inte ha alla dessa måsten som man själv sätter upp...trots allt är det roliga saker man ägnar sig åt.
  Fina rofyllda bilder från skogen.
  Trevlig fortsättning på din helg!

  SvaraRadera
 17. Spännande med samplanering...och på hösten, det har jag inte provat...än.

  SvaraRadera
 18. Vacker bild från skogen, skönt att komma in i en annan takt nu.
  Kristina

  SvaraRadera
 19. Skogen er så vakker om høsten. Det blir flotte tulipaner hos deg neste vår. Noe å glede seg til!

  SvaraRadera
 20. Du har alldeles rätt att det är skönt med vilan under hösten. Hur skulle det gå om allt rullade på året runt. Ja då skulle inte fönstren bli putsade iaf!

  SvaraRadera