torsdag 30 oktober 2014

Frestelser i olika färger.

För sex månader sedan blommade auriklerna som allra intensivast. Om de på latin heter Primula auricula, Primula x pubescence eller Primula x hortensis vet jag inte men fina är de.Namnsorterna jag köpt under åren har, förutom en felnamnad från J. Peters, alla dött.
Den från Alpine Peters är dubbel, riktigt fin och sist ut att blomma så det gör inget att den är namnlös och jag är glad över att den fortfarande lever.

Bland de andra är det de egna frösådderna som troget blommar varje år.Den gula dubbla och några av de enkelblommande är från fröer jag köpt från Ashwood Nurseries men de andra, vilka det nu är, kommer från STAs frölista.

Jag tycker om att ha auriklerna i krukor, även om det ibland är lite si och så med blomningen, i 'teatern' maken gjort, så att när jag går förbi lätt kan se dem i ögonen och ana den svaga doften. 

Från april till månadsskiftet juni-juli står de där i hyllan men när den tidiga potatisen är upptagen hamnar de i grönsakslandet och där får de tillbringa hösten och vintern. Milda höstar, som i år, bjuder många av plantorna på en andra blomning och med den kommer även lusten att gräva upp och kruka in. Då gäller det att stålsätta sig och komma ihåg varför de är nergrävda.

Många aurikelteatrar är fantastiska skapelser med både färgstark snickarglädje och vacker inredning. Personligen tycker jag att det förtar blomningen, men det är ju den egna smaken och fantasin som gäller när vi pyntar och dekorerar vår trädgårdar.

I juli när auriklerna fått flytta ut är det de små hostornas tur att flytta in och visa upp sig. Fina de också men på ett mer lågmält sätt. Alla måste ju inte till varje pris synas, man kan vara fin ändå.

Fler bidrag till Blooming Friday hittar du här. Temat denna vecka är för sex månader sedan.

Trevlig helg!


21 kommentarer:

 1. wow, so ein schönes regal mit den vielen topfpflanzen!!! danke für die wunderschönen bilder und inspirationen!!! liebe grüße von angie aus deutschland

  SvaraRadera
 2. Vilken fin teater! Så snyggt med patinerad krukor.

  SvaraRadera
 3. Fantastiska färger och bilder på dina aurikler! Tycker det låter lite jobbigt att gräva upp o ner dem i grönsakslandet bara :) Det är annars en väldigt bra idé det där att få blommorna i "ögonhöjd" det skulle man kanske praktisera på fler blommor/växter än aurikler o hostor :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Vilken fin aurikel teater .
  Nu får jag be gubben min sätta upp några hyllor det var otroligt fint.
  Auriklarna passar så fint i lerkrukor.

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 5. Vad fina Auriklar du har! Jag har èn, men den har aldrig blommat. Vet inte vad det är för fel...
  Teaterhyllan var ju super! :)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Det där var många fina bilder på dina aurikler. Den dubbla är så söt. Och en teater har du också.
  Ha en fin helg.

  SvaraRadera
 7. Jättefin teater. Det är väl så det ska vara, att blommorna ska vara i fokus och inte själva teatern eller hur jag ska säga:)
  Så söt den dubbla är, mjuk färg.
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvaraRadera
 8. Så fin aurikel teater du har, själv har jag varit lat och planterat ut all i rabatten. Dom kanske inte gillar det men hittills har dom faktiskt klarat sig fast dom blir kanske inte lika fina. Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
 9. Nog för att jag frösått mycket, men nu tror jag det ska bli av att testa lite aurikler. Har en del olika i trädgården. Kanske jag t o m behöver en teater med tiden. Inspirationen kom smygande..
  /Anette

  SvaraRadera
 10. En härlig tid att titta tillbaka på....så många fina bilder....=)

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 11. Kjempeflott aurikkel-teater! Jeg liker også å putte nye Hosta i krukker. Planter dem ut om høsten, og kjøper nye til krukkene om våren :-)

  SvaraRadera
 12. Oi, oi så fine aurikler! Veldig stilig å samle og vise dem frem i potter.

  SvaraRadera
 13. For noen skjønnheter! Sukk :-)) Og god helg til deg!

  SvaraRadera
 14. Vilken teater! Tänk om de kunde sjunga också - typ: Vissi d'arte. Vissi d'amore (ur Tosca) ;-)!?
  Fast - vem vet - de sjunger kanske tyst.tyst små folkvisor i stället.
  Snart glömmer jag bort hur du ser ut ;- ) när det går evigheter utan att vi ses! Kanske kunde jag få bjuda på enkel förtäring vid något tillfälle?
  /Anja

  SvaraRadera
 15. Praktfull teater. Ett riktigt smycke! Har inte provat auriklar ännu. Tänker att jag har det att se fram emot när jag fått lite ordning på strukturen här.
  Ha det så fint
  Anette

  SvaraRadera
 16. Minihosta på teatern...ja varför inte en ny ide för mig...tack.

  SvaraRadera
 17. I was able to discover your Blog today - and am always happy to find a new one. I learn from each one something new - and that is part of the joy of being a obsessed gardener. HAHAHAHA. Jack

  SvaraRadera
 18. Första gången jag såg auirkler tyckte jag inte att de var speciellt vackra men tänk vilken tur att man kan ändra sig. Nu tycker jag att de superfina och din teater är så läcker.
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 19. Nu måste jag stålsätta mig för att inte börja med den här teaterkonsten. Fiffigt att ha småhostor på hyllorna längre fram på säsongen. Ja, krukodling är farligt roligt!
  Hälsar så gott
  Marta

  SvaraRadera
 20. Vilka fina aurikler och den gulgröna dubbla är min favorit förstås!

  SvaraRadera