söndag 7 september 2014

Snart är det dags

att återigen leka Gud och det blir precis som tidigare inte lätt.
Visst har jag blivit betydligt strängare med åren, i alla fall när det gäller pelargonier, men ändå är det svårt att fälla det slutgiltiga avgörandet – komposten eller ett fortsatt liv i källaren.

De här rosablommande pelargonierna har hela sommaren bjudit på en härlig blomsterprakt, men nu när det snart är dags att välja ut favoriterna är det de mer försiktiga, de småblommiga eller de som inte kommer med särskilt många blommor, som vinner min uppmärksamhet och som troligen kan se fram mot ett fortsatt liv.

2005 gjorde jag min första trädgårdsresa med Rosebud till England och på den resan träffade jag Elisabeth, en pelargonieälskande kvinna. Senare på sommaren var hon och hälsade på hemma hos mig och då fick jag skott från hennes englandsinköp. Fortfarande är det dessa pelargonier som hör till mina verkliga favoriter. 


P x Schotti, har ännu inte blommat i år, men den har haft en tuff tillvaro med torka, vita flygare och total nerklippning.


P. abrotanifolium, har stått ute hela sommaren och sluppit ifrån ohyra. Den har härligt flikiga och grågröna blad som påminner om åbrodd och små vita blommor.

P.sidoides har också grågröna blad men de kanske går mer åt det blå hållet och är betydligt rundare till formen och blommorna som är ganska små är violetta till färgen.


Paton's Unique tycker jag är sen till att blomma, men bladen har en speciell doft och blommorna, när de väl kommer, har en härligt hallonröd färg. Detta är den verkliga favoriten bland pelargonierna hos mig.

Elisabeth har jag tappat kontakten med men hennes pelargonier hör till dem som hittills alltid fått en plats i källaren.
8 kommentarer:

 1. Men så kul, vi har samma favoritpelargon, Paton's Unique. Jag har också upptäckt den i England.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Ja, fy nu kommer det jobbiga igen vad som ska sparas eller inte:( Kanske jag ska vara glad att det i år skett en naturlig selektion p.g.a torka så i alla fall en av mina fuchsior ska gå till komposten. Pelargonerna har minskat år från år med samma "teknik" ;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. jag har svårt att göra mej av med fina blommor, min mor har sina i sin varma lägenhet hela vintern.

  SvaraRadera
 4. Hej, har kikat runt i din blogg för första gången! Ja, du det är alltid svårt det där med att slänga blommor. Jag hade förr massor med pelargoner men så avtog intresset. Kunde inte med att slänga men hade tur att vänner runt om mig gärna övertog dem. Ha en riktigt fin dag! Merja

  SvaraRadera
 5. Härligt med växter som har en historia - även om du inte träffar Elisabeth längre så finns hon med dig genom sina pelargoner ! Så många vackra pellisar du har - förstår att det är svårt att välja vilka som skall få övervintra !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 6. Hejsan Birgitta!
  Men! Än är sommaren inte slut och pelargonerna får sprida glädje hos dig, även de mer "höljudda" ;-) - antar jag. Jag har lite samma prioriteringar när det gäller pelargoner, men de mer synliga gör sig helt klart bäst i pelargontrappan som jag har i krukträdgården.
  Nu blir det ännu en underbar helg och jag och Anders skall besöka en trädgård för sista gången...
  Vilken tur att vädret blir fint i alla fall.../Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har försökt maila dig men lyckas inte. Har blivit av med min adresslista för datorn slutade fungera och jag hade inte sparat listan, tyvärr. Skicka gärna ett vanligt mail till mig.

   Radera