torsdag 21 augusti 2014

Hur har du det med kärleken idag?

Brinner ännu lågan? 
Ifall du inte vet hur det ligger till med den saken är det kanske dags att plantera ett kärleksorakel i trädgården. De finns många med olika både blad och blomfärger. En del är i mitt tycke lite finare än andra, men smaken, den smaken…
Kärleksörten Hylotelephium telephium, tidigare hette den Sedum telephium, blommar just nu som allra finast. 

De som står lite skuggigare har ännu inte slagit ut riktigt men kärleksörten är minst lika fin i knoppstadiet som utslagen, tycker jag. Vet att jag har visat bilder av kärleksört tidigare här på bloggen, men jag gör det igen.
Hylotelephium 'Crazy Ruffles' har vackra blad och ljusrosa 
blommor.
Hylotelephium 'Jose Aubergine' är lite eldigare i färgen.

Den vitblommande Hylotelephium spectabile 'Star Dust'

och sist Hylotelephium  'Matrona'.

I boken Bilder ur Nordens flora berättar Lidman att kärleksört är ett folkord som i många länder gavs till växter som uppgrävda eller plockade levde länge utan att vissna och som älskande skickade till varandra som gåva. Så länge som växten stod frisk och fin var kärleken vid liv.Den här kinesiska kärleksörten, namnet har jag slarvat bort, har jag krukplanterad. Hela förra hösten, ja långt in på vintern stod den ute i regn, rusk och kyla innan den fick regnskydd under planteringsbordet.

Nu i höst har jag planterat ytterligare en i kruka, Hylotelephium ruprechtii 'Hab Grey'. Hoppas den klarar vintern lika bra.


Apollofjärilens larver lever på kärleksört men växten är nyttig och näringsrik även för oss människor. Blötlägg bladen några timmar för att ta bort den lite fräna smaken, förväll dem och ät dem som soppgrönsak eller istället för spenat.

Leve kärleken!


4 kommentarer:

 1. Du har en förmåga att beskriva växter så att man känner att man MÅSTE ha dem:) Vet dock inte om det är någon ide att skaffa mer kärleksört till vår trädgård dock, de jag har (Vanlig, onamnad) har rådjuren betat av:( För övrigt är det bara bra på kärleksfronten:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Kärleksörten med de mörka stjälkarna skulle jag gärna vilja ha. Skickar du ;) ? Än så länge har jag bara den "vanliga". Kärleksört vill jag absolut ha fler av.
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 3. Ojo - den kärleken frodas i flera namnsorter. Fina! Men att inkludera dem på matbordet visste jag inte gick - spännande!

  Hoppas det går bra med grävandet :)

  Ha det så gott! Carina

  SvaraRadera