tisdag 22 april 2014

Löken är satt

………’under en av de talrika faserna i mitt liv härskade jag över några sängar med morot, kål, sallad och kålrabbi. I sinom tid visade det sig att jag dagligen måste sätta i mig hundratjugo rädisor eftersom ingen annan hemma vill äta några fler. Veckan därpå drunknade jag i kål och sedan kom det orgier i kålrabbi, som till och med var träig. Det fanns veckor, då jag tre gånger om dagen var tvungen att äta sallad för att inte behöva kasta bort den. Jag ämnar inte alls fördärva glädjen för grönsaksodlarna, men vad de dragit upp, det må de också äta. Om jag vore tvungen att äta upp mina rosor eller knapra på konvaljblommorna, så tror jag, att jag skulle mista den rätta aktningen för dem. Bocken kan visserligen bli trädgårdsmästare, men trädgårdsmästaren blir nog inte i första taget bock för att kunna mumsa på sin trädgård.’ Ur Ett år med min trädgård av Karel Capek.

Det var inte bara sättlöken och potatisen som kom i jorden under påskhelgen. Olika sorters rotfrukter, mangold och sallad fick jag också sått. Hoppas jag inte varit för tidigt ute. Rädisfröerna petade jag ner som kantväxt.
Tänk att det kan vara så roligt att gå där med rumpan i vädret för att stoppa ner små frön i jorden, drömma om kommande skördar och få ont i ryggen.
Fåglarna sjöng, björkarna slog ut, solen sken och det ryggonda, det går kanske över.
Visst har jag sått många olika sorters sallad men inte tänker jag göra som Karel Capek. Det jag inte behöver eller vill ha kan barnen, goda vänner eller komposten få.
Nu börjar det bli riktigt fint i vårt grönsaksland. Snart saknas bara flisen som skall ligga på gången och lite finlir. Inga rådjur eller älgar kan ta för sig, bara en och annan snigel. Men snart är det slut på det också.


3 kommentarer:

  1. Beundrar ditt fina grönsaksland! Måste vara underbart att vara där inne i "buren" sedan när allt har vuxit upp och det är skördetid:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  2. Vilket fantastiskt vackert trädgårdsland det kommer att bli! Lycka till med grönsaksodlingen!!

    SvaraRadera
  3. Trevlig text och tänkvärt! Vackra bilder också!

    SvaraRadera