söndag 26 januari 2014

Nu är det gjort!

Aklejor kan jag inte vara utan. Älskar denna växt fast den frösår sig hej vilt. 


För att slippa alltför många aklejor i trädgården brukar jag under sommaren märka de plantor som jag tycker har finast blommor och som jag vill spara frön från. De andra, inte riktigt lika fina, klipper jag bort fröställningarna på. Fast det är svårt att välja och det blir lätt att jag sparar fler än jag tänkt från början. Lustigt nog verkar det som om de jag tycker bäst om har kortast livslängd.I januari, februari sår jag i krukor som jag ställer ut och när försommaren är här brukar fröerna gro. Aklejor är inte frökonstanta så det är inte alls säkert att de nya plantorna, från egeninsamlat frö, får likadana blommor som ’mamman’ även om många får det. 


Under sommaren, sensommaren brukar jag plantera ut småplantorna i grönsakslandet och där får de stå tills de visar sina första blommor och det händer oftast året efter sådd. Då är det härligt att gå där och välja och vraka ;-))
Sommaren 2012 samlade jag in riktigt många olika sorters aklejafröer som jag skulle sått förra vårvintern men det blev inte av. Idag har jag sått både dem och fröerna från 2013. Det skall bli spännande att se om det kommer att gro i alla 20 krukorna. De gamla fröerna såg små, torra och skrumpna ut, men man vet ju aldrig.
12 kommentarer:

 1. Jeg er også veldig glad i akeleier, disse hagens elegante dansere :-) I år har jeg sådd mange sorter, både nye og gamle som har gått ut. Bildene dine vekker skikkelig vårlengsel! God ny uke!

  SvaraRadera
 2. Ja, aklejor är underbara :) Som du säger så frösår de ju sig men till skillnad från många andra "ogräs" får de gärna komma upp lite här och var :) Förstår att du väntar med spänning på blomningen av dina sådder för det är fantastiskt vilka variationer som det kan bli. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. SÅ många fina aklejor du har. Den 'blå' och den 'röda' är riktiga skönheter! Tack för tipset, det ska jag prova till sommaren. Älskar aklejor:)
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Jag älskar också mina aklejor. - Fina bilder!

  SvaraRadera
 5. Hejsan Birgitta!
  Visst är aklejor underbart fina!- Du har så rätt ang. livslängden på en del av dem. Dina bilder kan få vem som helst att bli fullständig insnöad på dessa smä rabattälvor.
  Själv har jag en riktigt envis, smutsskär som blommar och blommar och...långt efter alla andra, vackrare och finare syskon. Konstigt nog så kommer den riktigt till sin rätta just då. Blomman av "folket" blir helt plötsligt riktigt attraktiv och exklusiv tack vare dess överlevnadsvilja och -förmåga;-)))! Då blir den den ensamma härskarinnan på aklejafronten ;-)! Märkligt nog "förvandlas" det smutsskära till en rätt fin komplementfärg som passar till nästan allt.
  /Anja

  SvaraRadera
 6. Älskar aklejor...blev rätt många för ett tag sen kom aklejstekeln...plockade bort alla blommor det året. Nu är frösådder på gång igen, kan bara inte låta bli..

  SvaraRadera
 7. Kan heller inte vara utan aklejor. Hos mig frösår de sig efter eget behag, får rensa bort emellanåt.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Aklejor är fantastiska. Så spröda och sköra. En elegant blomma som verkligen passar överallt.
  Så vackra bilder du har tagit förresten. De doftar sommar.
  /E

  SvaraRadera
 9. Ja aklejor är underbara. Här i min unga trädgård har de inte riktigt etablerat sig. Men jag hjälper till med att så nya varje år. Senast nu en söt dockakleja, Aquilegia ecalcarata.

  SvaraRadera
 10. Det finns så många vackra!
  Strött ut frön av en blekrosa som din sista vid trädgårdslandet och hoppas på blomning i år.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 11. Å, vad bra att du påminner, jag måste också så mina insamlade fröer. Det är klokt att göra som du, plocka bort fröställningar från dem man vill begränsa. För att ta bort en planta som redan gått i blom, det går ju inte, på sin höjd flytta.
  Vi har töväder här och nästan lite vårkänsla.
  Hälsar
  Marta

  SvaraRadera