torsdag 1 augusti 2013

Trädgården och jag

har i sommar haft semester från varandra i en hel månad.
Med tanke på hur mycket det växt under den tiden misstänker jag att trädgården känt precis samma frihetskänsla som jag gjort.
Nu är jag tillbaka, inte bara för att springa runt med den där fult gröna och smala en kort stund, utan på riktigt.

Alla klippverktyg vi har är framme och den ena sopsäcken efter den andra har fyllts med ogräsrens, vissna blad, blommor som haft sin storhetstid och klipp från häckar, buskar och träd. 


Jag njuter av att gå här och bestämma över hur jag vill att trädgården skall se ut;-)) Gillar att klippa både buxbom och häckar och tukta buskar och träd. Kopparlönnen har vuxit till sig riktigt mycket i sommar men den har egna regler och får växa så mycket den bara kan och förmår utan att vare sig min man eller jag har synpunkter.


Tycker om att pyssla med krukorna, de som bara fått en snabbvattning när en god vän eller jag själv varit hemma, gödselvattna, ansa och se hur fint det blommar i dem trots den styvmoderliga behandlingen. 


Efter att under en hel månads tid stått med ena sidan mot en pipranka som bara växt och brett ut sig är både fuchsior, pelargoner och hostor förvånansvärt fina även om de nu lutar lite och står med fulsidan ut.


Våren och försommarens intensiva blomning har jag idag klippt bort resterna av och det gröna lugnet har infunnit sig även om flox och dagliljor börjat blomma.När det gäller dagliljor är jag mest förtjust i de som har riktigt mörka blommor eller nästan vita. 


Hemerocallis 'Ed Murray' 


Hemerocallis 'Artic Snow'


Förra året köpte jag en spindeldaglilja från Anette på Boäng, ’Dances With Giraffes’ och den blommar så fint just nu och har blivit favoriten bland dagliljorna.

Årets dagliljeinköp från Anette har knopp som ännu inte slagit ut. Att den tänker blomma fast den är lite och bara har en provisorisk växtplats är ett stort plus. Hemerocallis ’Heavenly Angel Ice’ heter den. Med tanke på namnet kan den nog lätt ta över favoritskapet ;-))


Gallicarosorna som i våras frös ner nästan till marken kommer nu med massor av nya skott. Några av dem kommer tom med blommor. I motljuset är nytillväxten nästan vackrare än blommorna.
Fötterna är svarta och det är naglarna också. Armarna är sönderrivna av rostaggar. Nog undrar man ibland hur det kommer sig att det där med trädgård är så roligt.

Fortsatt skön sommar!

11 kommentarer:

 1. Modigt att "överge" en så fin trädgård så länge mitt i sommaren! Men den har ju klarat sig fantastiskt bra och jag antar att du/ni upplever den extra starkt efter en lång frånvaro. Vita dagliljor ska jag verkligen ta och skaffa mig! Noterar namnen på min inköpslista!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 2. Låter helt underbart! Roligt att få upptäcka trädgården igen.
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. Vi har också haft "semester" från trädgården i år. Lite mer än en månad tyvärr så nu när köket är klart (förhoppningsvis denna veckan) så blir det andra bullar av:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. En hel del har du haft att göra se jag...växtkraften är ju enorm bara från dag till dag....=)
  Väldigt fint har du hos dig....dagliljor är sååå vackra...!!!

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 5. Kan tänka mej att det finns att göra efter att ha varit ifrån så länge.
  Men den verkar ha klarat sig fint!!
  Ha en bra dag
  Mariana

  SvaraRadera
 6. Så fint det hållit sig hos dig!
  Men jag förstår att där fanns att göra för sekatör osv.! (Läs: Dig!;-)...)
  När det gäller dagliljor. samma färgtoner som jag "siktar" på. Men det händer att jag "faller utanför" den ramen.... Går man i raderna bland Anettes dagliljor så faller man gärna åt andra håll också!;-).....

  SvaraRadera
 7. Vilken underbar trädgård du har som låter dig få semester en hel månad!
  Nu har även mina några dagliljor slagit ut varav jag gillar 'Yellow Bird'(tror jag den heter) bäst.

  Just nu har jag lite bråda dagar. Imorgon är vi borta hela dagen och på måndag kommer ett trädgårdssällskap på trädgårdsbesök hos mig. Nästa grupp kommer den 10:e och en STA- grupp den 24:e.
  Men, vilken underbar sommar vi har haft! Sol, sol och åter sol! /Anja

  SvaraRadera
 8. Frodig og vakkert hos deg! Og for noen lekre dagliljer! Herlig :) God helg!

  SvaraRadera
 9. Så läckra dagliljor!

  Ha en finfin helg,
  Rebecca

  SvaraRadera
 10. Man lär sig åka ifrån sin trädgård, och faktiskt så klarar den sig, bara det vikigaste får vatten. Jag har varit borta tre veckor och Sofia har varit så snäll och vattnat åt mig.

  Inser att jag vill ha mer Dagliljor! Perfekt växt som "sköter sig själv" och blommar när man kommer hem i augusti. Japp, det får bli höstens projekt - "var skall Dagliljorna bo" ;)
  Ha en bra dag ♥

  SvaraRadera