söndag 30 juni 2013

Murbinka, Erigeron karvinskianus,

som blommar frikostigt hela säsongen och lika frikostigt sår sig i skarvarna mellan stenplattorna i trädgården, är min favorit bland sommarblommorna.


Fröna grodde fort, så snabbt att i höstas, i oktober, kunde jag gräva upp en hel del småplantor som jag krukade in och sparade. 
Träffade på, Erigeron karvinskianus för första gången under en trädgårdsresa till England för några år sedan och köpte med mig en planta hem. Trodde den skulle rama in stentrappan på landet lika fint som den gjorde med trapporna i England men här klarade den inte vintern utomhus.
Plantan jag nu har fick jag av Annika för ett par år sedan.


I höstas ställde jag in hela krukan i vedförrådet, mörkt och kallt. Vattnade väldigt sparsamt ett par gånger under vintern. När jag flyttade ut krukan till växthuset i slutet av mars började den nästan genast att skjuta nya skott.
Här har jag inte träffat på murbinkan på någon plantskola. Lite konstigt med tanke på den långa blomningstiden. Man behöver dessutom inte nypa bort en enda vissen blomma för växten är ’självrensande’ och inte behöver man rensa mellan plattorna heller för frösådderna dör under vintern.

Fortsatt skön sommar!

7 kommentarer:

 1. Så söt!! Bra med lång blomning:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Murbinkan verkar vara en riktigt trevlig växt! Synd att den inte klarar vintern hos oss! Du ställde plantan mörkt och kallt - betyder det utetemperatur?
  Antagligen inte, eftersom du vattnade den ett par gånger...
  Trevlig verkar den i varje fall! :-)

  SvaraRadera
 3. Så söt! Skulle behöva något trevligt som fyller i mellan stenarna där ogräset annars härskar...
  Ha det gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 4. Väldigt söt! Skulle den klara att övervintra i en fuktig och frostfri jordkällare?
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 5. Måste bara säga att din blogg är fin

  SvaraRadera