tisdag 8 januari 2013

Tulpantider


I mitten på 1600-talet rådde tulpanfeber i Holland. Det fanns de som blev helt besatta av denna blomma och den huvudlösa förälskelsen ruinerade många. När vi nu frossar i tulpaner behöver vi tack och lov väldigt sällan gå från gård och grund. Blommorna har blivit betydligt billigare än på 1600-talet. Då kunde en enda lök kosta närmare en miljon kronor.

Härligt krispiga!


Tror inte den finns någon snittblomma som åldras så vackert som tulpanen. Gillar de långa hängande stjälkarna där några torkade kronblad sitter kvar i topparna.
Anna Pavord skriver i sin bok Tulpanen.
'Tulpanen gör en inte besviken. Dess bakgrund är mer fylld av mystik, drama, problem, katastrofer och triumfer än någon omtumlad entusiast rimligen skulle kunna förvänta sig.’
 

14 kommentarer:

 1. Tulpaner får mig alltid på gott humör:) Älskar att arrangera de krispiga stjälkarna i vaser och urnor:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Härligt när man köper den första buketten tulpaner//Britt

  SvaraRadera
 3. Tulpaner är så förhoppningsingivande så här på vintern. Det kommer en vår vi lovar! Krispet när man öppnar en bukett är härligt och de åldras som du skriver med behag.
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 4. Mmm, håller med dig - tulpaner åldras så vackert. Blir alltid spännande former och skira pappersblad. Möjligtvis kan hortensiorna på hösten konkurrera med tulpanerna om vackraste förfall.
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
 5. Sån glädje dom förmedlar, dessa våra älsklingar!

  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera
 6. Ja nog hade de här vintermånaderna varit rätt trista utan tulpaner, och tulpanfebern är ett stycke fascinerande historia så jag kan bara instämma.
  Ha det gott

  SvaraRadera
 7. på min namnsdag får jag årets första av min mor :)

  SvaraRadera
 8. Visst är det härligt med åldrande tulpaner som ringlar och böjer sig. Jag fnyser alltid åt blomstehandlarens råd att låta pappret sitta kvar en stund efter hemkomsten för att blommorna ska hålla sig "raka och fina". Nej fram för friare former och tulpaner som själv får bestämma hur de ska se ut i vasen!
  Må så gott.
  Eva

  SvaraRadera
 9. Håller helt och hållet med! Så här års vill man frossa i tulpaner!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 10. Kan bara hålla med dig Birgitta!
  Vilken annan snittblomma har man kvar i vasen till sista kronbladet (ja, nästan;)!)?
  Och ang drama: Det är väl bara Kick's reklamsnuttar i tv som kan konkurrera med"...fylld av mystik, drama, problem, katastrofer och triumfer..."
  Ha det fint i Varberg!

  ...zzz...

  SvaraRadera
 11. Här står det två fina buketter i olika färger. Ja, det är väl så våren brukar börja. Vi köper tulpaner tills det börjar knoppas ute..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 12. Tulpaner i all ära...hur går det med Galanthus-arna!

  SvaraRadera
 13. Jag blir mer och mer förtjust i tulpaner ju äldre jag blir. Särskilt de första man köper efter jul eller de som kommer upp i min trädgård. Förr var det knappt idé att sätta för hararnas skull, men nu lägger jag ut plantskydd eller blodmjöl tidigt och då får de vara i fred och jag får mängder i minst en månad.
  Luna

  SvaraRadera
 14. Det är verkligen ljuvligt med tulpantid - det är få växter som ingjuter så mycket hopp och förtröstan. Tulpanerna står där i sina färgglada buntar i matbutiken och viskar att "det blir vår, det blir vår... snart...bara du tar med mig hem..."
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera