fredag 25 januari 2013

Nytt år – nya trädgårdsdrömmar

är temat för årets första Blooming Friday. Fler bidrag hittar du hos Pilgrim med bloggen Bland rosor och bladlöss.

 
I slutet av december när vi hade 10 – 12 grader varmt kliade det i fingrarna och lusten att börja vårstäda rabatterna var stor. Att gräva (plantera nytt och gräva bort sådant som jag ledsnat på) och städa i trädgården finns ständigt i mina tankar. Ett pyssel jag nog alltid kommer att tycka om så länge jag bara kan vare sig det är januari eller juli.


’Och se, nu har vi fått tö, och trädgårdsodlaren störtar ut för att bearbeta jorden. Efter en stund tar han den med sig hem, fastklistrad på stövlarna, i den mån den tinat upp på ytan. Inte dess mindre ser han lycksalig ut.’  Ur Karel Capeks bok Ett år i min trädgård.
 
 
Kylan som kom i januari var välbehövlig för den fick mig att inse det självklara, vi kommer att ha vinter länge än. En vinter att njuta av och tycka om. Särskilt när himlen är blå, solen skiner och det glittrar i snön.'
 
’När nu även folk, som detta alls inte angår, har så många orsaker att beklaga sig över vädret, hur skall det då inte vara för trädgårdsodlaren! Faller det för lite snö, klagar han med full rätt, att det inte räcker på långt när, faller det för mycket snö, yppar han allvarliga farhågor för att det kommer att skada hans barrträd och rhododendron. Finns det ingen snö alls, så jämrar han sig över den ödeläggande barfrosten, blir det tö, svär han över dessa fördömda vindar, som kommer med tövädret och har den skamliga vanan att sprida hans granris och täckhalm över trädgården och kanske till och med – jäkla blåst - fördärva något litet träd.’ Ur Karel Capeks bok Ett år i min trädgård.

 
Visst är det härligt att drömmarna ser nästan likadana ut idag som på 1940-talet, i alla fall när det gäller vädret. Jag är som ni säkert redan vet förtjust i gamla prylar som har en historia och den utgåva av Ett år i min trädgård som jag har är från 1955.
 
Mina drömmar inför trädgårdsåret 2013 har jag köpt från Runåbergs, håll med om att förpackningen är underbart fin,

 
eller beställt från garaget - av maken - nu väntar jag bara på att borden skall rosta
 
 
och under senhösten 2012 själv planterat och placerat krukorna med olika lökväxter i växthuset.
 
Krukorna som står i växthuset skall när lökarna börjar sticka upp stå på hyllorna min man gjort, de som vi nu äntligen har på uteplatsen. Alla fröerna från Runåbergs skall 'naturligtvis' när våren är här på riktigt, gro i grönsakslandet, särskilt resedan, solrosorna och salladssorterna.
 
Trevlig helg!
 
 

20 kommentarer:

 1. Tänk aldrig får det vara riktigt bra.
  hoppas du får många fina plantor att ställa på dina fina hyllor.
  Ha en fin helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
 2. Åh, vad härligt med alla krukor i ditt växthus!! Hihi, aldrig är man nöjd med vädret:)). Fint du beställt från garaget!
  Ha en skön helg.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Haha! Helt underbart! precis så är det :)

  Jag har kollat runt lite på din blogg och definitivt kommer jag att hänga kvar...Sen blev jag så nyfiken på ditt diplom om årets trädgård 2011 och klickade på gadgeten men det hände inget :(

  //Veronica

  SvaraRadera
 4. Vilka härliga drömmar och fröpåsarna var så fina. Ska bli roligt att se hur det kommer att ta sig.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 5. Premiär för blommig fredag - härligt! Hoppas kunna hänga med nästa fredag.
  Det skall bli spännande att se hur det blir med borden och dina lökplanteringar. Jag har provat i kruka och det blev riktig bra, men inget blev planterat i höstas.
  Jag har inte köpt fröer än men dags att beställa nu, skall gå igenom min frölåda i morgon och se vad som behövs. Funderar på odla sparris vid stugan men får läsa på mer om vilken jord de vill ha etc.
  Fina krispiga trädgårdsbilder hos dig idag, kallt men vackert! Ha en skön helg, kram ♥

  SvaraRadera
 6. Oj vilka snygga bord! De kommer att bli ännu snyggare när de är rostiga:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 7. Vilken klockren beskrivning...=)
  Blir spännande att följa dina plantor.

  Ha det bra !

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 8. Underbart!!
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
 9. Vackra drömmar som kommer att bli verkliga snart. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 10. Härligt att ta ut svängarna när det gäller fröbeställningar, vackrast är odlandet i planeringsstadium sen tar naturens makter över....hoppas på ett "bra och lagom" väder i år.

  SvaraRadera
 11. Trädgårderaren liksom bonden pratar ofta väder. Bra citat och underbara fröpåsar. De inger pondus och så är det bra fröer också.
  Trevlig Helg

  SvaraRadera
 12. Vilka ljuvliga drömmar! Och borden som din man tillverkat - helt betagen! Tar han beställningar? Ser väldigt hoppfullt ut i växthuset med och visst ÄR Runåbergs påsar vackra! Ha en fin helg! Ska försöka komma igång med blommig fredag nu igen, när den startat, så kul! :) Mia

  SvaraRadera
 13. Tack, frö ditt svar hos mig, Birgitta! Ska maila dig senare om borden, men frågan om solrosor - det kan nog bero på vad du köpt för frön. Är det fågelfrön kan de vara behandlade, eller annars icke befruktade fröer. Jag brukar förodla solrosor inne ungefär vecka 17 (slutet av april), för utplantering i början av juni, alternativt direkt på växtplasen. De brukar gro bra i vanlig rumstemperatur. Hoppas att du får tag på bättre frön i år! Trevlig helg! :) Mia

  SvaraRadera
 14. Underbar läsning Birgitta! Måste se om boken kan finnas på biblioeket:)
  Trevlig fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
 15. Förstår att det kliar i fingrarna när det liknar vårväder och visst är man aldrig riktigt nöjd med den vintern man får!
  Lyckliga du som har så där fina bänkar med framtitda rostpatina!
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 16. Jättefina fröpåsar och en väldigt fin bild.

  Ha en fortsatt trevlig söndag!
  Agneta

  SvaraRadera
 17. Vilket härligt inlägg Birgitta! Vädergnället är välbekant och jag är själv en riktig gnällspik om det inte finns tillräckligt med snö och det är det inte;)!Alltså:Gnääällll!
  Borden...ja!!! Det börjar regna redan i veckan så att 'nemas problemas' ang rosten...
  Runåberg har jag missat i år - om inte för annat så för förpackningarnas skull får det bli några påsar. /...zzz...

  SvaraRadera
 18. Superfina fröpåsar, ser riktigt gammaldags ut. Och vilka fina bord du fått, de blir kanonsnygga. :-)))

  SvaraRadera
 19. Det verkar vara en riktigt mysig bok med härlig text. Kram

  SvaraRadera