torsdag 31 januari 2013

En dag med försmak

av våren har vi haft idag. Sex grader varmt, solen har visats sig från en bitvis blå himmel och nästan all snö är borta. I skogen doftade det mossa och multna löv, vatten kastade sig fram i bäckarna och en och annan fågel hördes.

 
Alens knoppar, som sitter och lyser grålila på grenarna, är som allra finast nu innan de slår ut och inget annat träd har i mitt tycke så vackert färgade hängen.
Jord under naglarna blev det idag. Första gången i år som jag fått använda nagelborsten. Nog är det svårt att låta bli att pilla i jorden när snön försvunnit. Jag var bara tvungen att se hur långt julrosornas knoppar kommit och om blåsipporna fanns kvar under lövtäcket.
 

Det kommer massor med knoppar i en del julrosplantor. Helleborus niger, den julros jag tycker är mest svårodlad verkar ha fått ’fnatt’. Den har tidigare bara bjudit på några enstaka blommor och nu har den massor med knoppar. Kan det bero på förra årets regniga sommar? Julrosor sätter sina knoppanlag mitt i sommaren och då vill de inte ha alltför torrt om fötterna.
Inget ont som inte har något gott med sig :)

 

6 kommentarer:

 1. Barmark, ja det får jag nog vänta ett bra tag till innan det blir.

  Julrosorna är så fina och trivs de så får man lön förmödan.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 2. Ja, det har verkligen känts som vår idag:) Vacker bild på alen! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Fin vårläsning. Det har töat här, och det finns ett par kvm ren yta. Fågelkvitter har hörts, det är många veckor kvar till våren tar fart.
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Va häligt det låter med jorden framme, här har snön smällt fort men blir nog kvar med ett istäcke då kylan är på väg igen...

  SvaraRadera
 5. Aha, sätter de sitt blomanlag mitt i sommaren! Det visste jag inte. Då kommer jag bara få ett stånd som blommar i år, de andra är från i somras så de har nog inga blommor att komma med i år. Den gamla julrosen tog jag med från Stockholm och den blommar redan nu.
  /EvaLinnea

  SvaraRadera
 6. Ok då borde det bli mycket blommknoppar i år...
  Trevlig helg
  Mariana

  SvaraRadera