onsdag 8 augusti 2012

Har nästan glömt

hur det var att ha trädgård innan den spanska skogssnigeln vandrade in, ja vandrade och vandrade, den fick nog hjälp.


Varje kväll jag går ut har jag mord i sinnet. De gamla ullsaxarna som kom med i en låda vi ropade in på auktion för en månad sedan har visat sig vara perfekta till snigelklippning.
När man som jag tycker om bladväxter som funkia är dessa förbaskade sniglar ett riktigt gissel.

 
Så här ser min Hosta ’Red October’ ut för andra gången denna sommar. Sist klippte jag av alla bladen men nu så här sent på säsongen behöver den nog ha det lilla som finns kvar för att samla kraft inför nästa år.
Under senare år har jag mer och mer gått över till att ha träd, barrväxter, buskar och perenner i krukor och tråg. Växter som tål att stå ute året om. De behöver inte ens planteras om varje vår. Nästa år skall ’Red October’ få en alldeles egen kruka och förhoppningsvis klara sig från snigelangreppen. Här i vår trädgård är det den och Hosta ’Paradise Red Delight’ som verkar vara mest populära bland både sniglar och snäckor. De påminner ganska mycket om varandra så det är kanske inte så konstigt.

 
Hosta ’Phantom’, en i mitt tycke underbar funkia, har jag krukodlat sedan 2009. I våras fick jag dela den för första gången.


Hosta 'Coconut Custard', den med gulgröna blad, köpte jag förra året och det gjorde jag med Hosta 'Hi Ho Silver' också.
Båda har klarat vintern i en kallbänk. Funkior som är planterade i större terrakottakrukor får tillbringa vintern under planteringsbordet, där de slipper det mesta av regn och snö.

 
Hosta ’Elvis Lives’(bilden ovan) och Hosta 'Blue Cadet' har klarat sig fint i sina stationära betongkrukor i många år nu.
Lite passning med vatten blir det men det kan det vara värt :-)

15 kommentarer:

 1. Vilka fina Hostor du har! Jag känner igen snigelproblemet:-( Hos mig är Hosta 'Halcyon' den stora favoritenmen även 'June' och några andra går sniglarna hårt åt.

  SvaraRadera
 2. Giljotinmetoden fungerar alldeles ypperligt bra tycker nog jag också. Läste at sniglarna ger slem när dom blir rädda, klippet hinner dom aldrig ana en gång og det blir mindre segt.. Trist som attans är det men det blir väl snart samma runtin som trädgårdsrundan. Vilken vacker runda du får dig, det prunkar och ser friskt ut hos dig som alltid :)

  SvaraRadera
 3. Ja det Förbaskade snigeleländet! Hos mig är åkersniglarna värst just nu. De är små men många och ibland svåra att få tag på när de rullar ihop sig o blir pyttesmå. Nej tvi för snigeleländet!! Men vackra bilder av hostar du visar. Ha en fin dag!/Gela

  SvaraRadera
 4. Fy så hårt sniglarna gått på din Hosta.Men dom som du har i kruka ser ut att ha klarat sig.Har satt ett par i kruka jag med och även dom har fått vara ifred.Och fy sjutton så många sniglar jag har här.Inte kul.MVH

  SvaraRadera
 5. Usch! Jag väntar med bävan på invasionen.Efter varje regn har jag i år klippt minst tre spanjorer. Det blir rätt många totalt...kanske lika bra att flytta opp funkiorna i krukor redan i år.

  SvaraRadera
 6. Mycket fint med Hostor i krukorna!
  Det blir nog några här med nästa sommar.
  Brukar ha perenner i krukorna men sen plantera ut dom på hösten i trädgården.
  Tråkigt när sniglarna ställer till det så där.
  Mariana

  SvaraRadera
 7. Väldigt vackra hostor! Även här går sniglarna hårt åt hostor och funkia men inte så våldsamt som hos dig. Kryper inte sniglarna upp på krukorna också? Det gör de här på de tomater jag satt ut i krukor.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 8. Vilka underbara hostor du visar upp...det finns ingen planta som väcker mitt habegär som denna växt.
  Vi uppe i norr är än så länge förskonade från dessa monster...önskar dig lycka till i
  snigeljakten !

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 9. Visst är det läckert med hostor i kruka. Men hittar inte de förhatliga sniglarna upp dit?
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
 10. Jag vågar knappt skriva det, men mina funkior får vara i fred. Troligen för att jag har en granne mellan mig och skogen och den grannen är fena på att jaga sniglar - morgon & kväll.
  Smålandshälsningar från Eva Linnea

  SvaraRadera
 11. Jag krigar också mot de sk mördarsniglarna. Morgon middag kväll går jag mina rundor och klipper eller trampar ihjäl alla jag hittar, det blir många per dygn. Nyckfulla är de, jag vet aldrig vad de ska ge sig på nästa gång. Björnroten som frodas på ett ställe för en tynande tillvaro 20 meter därifrån, upptäckte att det var sniglarna som åt upp den. Det har de aldrig gjort tidigare. Sallat är ingen ide att försöka med. Potatisen har nästan ingen blast kvar. Sniglarna klättrar lätt 1.5 meter upp i lådor och äter upp frösådder av sommarblommor som står där "skyddat" i småkrukor i väntan på utplantering. Håller med, mordisk blir man.

  SvaraRadera
 12. Hostor har jag också gott om och peppar, peppar så har de klarat sig från sniglarna i år..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 13. Så vackra hostor...ja, de som klarat sig från sniglarna.
  Dom blir klippta med stil iallafall:) Vackrare saxar har jag inte sett på länge!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 14. 'Red October' tycks vara en riktig snigelfavvo. Nästa år kommer jag att tälta bredvid med sax och slemhandskarna i beredskap.Och jäklar blir det inte roligt att vara bruning eller snäcka här...;)!/Anja

  SvaraRadera
 15. Topiary-sax heter det ju...
  Deprimerande med sniglar.

  SvaraRadera