tisdag 14 februari 2012

Resonemangsäktenskap har en viss likhet med arkitektritade trädgårdar.


Det var en tanke som dök upp idag, alla hjärtans dag, när jag var ute och gick stavgång i nysnön.
De senaste dagarna har jag ’hoppläst’ och bläddrat i Gertrude Jekylls bok Colour Schemes for the Flower Garden och i en bok om Emma Lundberg och hennes trädgårdskonst. Båda damerna är lika intresserade av Arts and Crafts rörelsen ( nästan jugend ) och den fria trädgårdsstilen.
Vilka planer och visioner de hade dessa kvinnor. Blir avundsjuk och önskar jag hade haft lite av deras kunskap när det där med trädgård drabbade mig.

För det var just drabbad jag blev =  störtförälskad.
Först var tomten bara en gräsyta med häckar i gränserna mot grannarna. Vilka sorters häckväxter vi hade spelade ingen roll, bara pojkarna kunde gräva i en sandlåda och spela fotboll.
Helt plötsligt, när tiden för trädgårdstankar fanns, så ville jag ha allt när det gäller växter, särskilt perenner – fast vi bara har en villatomt på ca 600 m².
Det är här som jämförelsen med resonemangsäktenskap kommer in. 
En förälskelse bara slår till. Har man tur växer den till kärlek som varar. Då kan man testa gränser och prova nya idéer utifrån de förutsättningar man har. 
I ett resonemangsäktenskap har man noga tänkt igenom förutsättningarna innan man gifter sig. Där är allt planerat från början. Ramarna är klara, där finns inget ge och ta, inbillar jag mig. Formen är uttänkt och färdig (arkitektritad).Enligt Gertrude Jekyll och Emma Lundberg finns det när det gäller trädgård, inga växtsamlingar, hur vackra de än är, som kan skyla över en bristfällig formlösning.  
Hur i all världen skapar man en form när man bara drabbas och blir förälskad?

Gillar förälskelsen, både i min man sedan 44 år och trädgården, väldigt mycket, men hade gärna haft ett litet resonemangsäktenskap så där vid sidan om, just när det gäller trädgården. 

En stark formlösning hade suttit fint  :-)

20 kommentarer:

 1. Min trädgård är ett enda virrvarr men den är min och jag gör som jag vill !!!

  SvaraRadera
 2. hmm förstår nog vad du menar,,tänk om man var genom tänkt rakt igenom,,men jag kommer aldrig att bli det ,,det liksom bara blir bit för bit,,lite då och då som jag faller för,,kan beundra de som klarar resonansäktenskap ala trädgård eller heminredning men inte här ,,här är det vild förälskelse ibland ganska impulsiv! då det gäller både hemmet och trädgården..ha en go Valentinsdag kram Monica

  SvaraRadera
 3. Det är så spännande när förälsklingen drabbar en...samma känsla för stort och smått....=)
  Härligt även med människor som inspirerar...!!!

  Sänder här en alla hjärtan dag kram...<3

  /Ninni

  SvaraRadera
 4. Tänkvärda tankar! (:D Lite av båda skulle nog passa mej.. Förälskelsen är ju blind och blir inte alltid så bra men att tvingas att leva tillsammans med en som inte har alls samma behov blir inte roligt (:D
  Ha en härlig alla hjärtans kväll!

  SvaraRadera
 5. Oj vad jag känner igen mig! Jag hör helt klart till de där förälskade. Och dessutom lyssnar jag inte till de varnande röster som säger att han är ingenting för mig. Jag bara svärmar vidare:)

  SvaraRadera
 6. Vilket härligt inlägg!! håller med till fullo! Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
 7. Du är underbar med dina tankar och funderingar:)) Du borde bli skald/diktare/poet. Hoppas att din/min förälskelse varar länge än för här är ju en till som har "drabbats":) Kram på dig/Monne

  SvaraRadera
 8. God kväll!
  Vilket underbart inlägg Birgitta!
  Tänk vad man tänker bra när man är ute och går.
  Helt underbart!
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 9. Du skriver så härligt med dina funderingar och tankar blandat med fakta och foton. Och det där med struktur i trädgården... Hmm, undrar hur många som begåvats med ett resonemangsäktenskap där?!
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
 10. Vad glad jag är att jag hittade hit för jag är just nu i ett förälskat tillstånd. Jag har haft som "hobby" trädgård men det sista halvåret är jag helt och totalt förälskad. En skön känsla. Din blogg ser jättemysig ut och här vill jag fortsätta läsa.
  Ha det bäst!
  Hélena

  SvaraRadera
 11. Finns inte en tanke i min trädgård, jag kommer på något och så försöker jag att få den genomförd. kan önska att den vore mer genomtänkt, men då vore den inte jag //Britt

  SvaraRadera
 12. Härligt inlägg!
  Är tok förälskad i min trädgård och är rädd att det försätter här som i tidigare trädgård... att jag kommer på hur jag gör allt eftersom. En del planer har jag med ingen direkt fast linje att följa. Fast det är det som är roligt också:) Huvudsaken att jag trivs...hm..vi familjen;)
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 13. Kul tankar, båda damerna är mina stora idoler och jag har haft förmånen att besöka bådas trädgårdar (eller Emma Lundbergs dotters trädgård, eftersom hennes egen förstördes för nån P-plats!!). Och tro eller ej, så har dessa damer påverkat min trädgård, fast bara jag kan se det ;)

  SvaraRadera
 14. Kan man kanske få tänka att en förälskelse som blir till en lång varaktig kärlek under årens lopp även kommer att rymma en del "resonemang". Att det är passionen som är det bärande både i trädgården och äktenskapet, men att de båda också finner en viss form med tiden ;-)
  Lo

  SvaraRadera
 15. Haha, en jättebra jämförelse!

  Kram

  SvaraRadera
 16. Ja du, det känns som om man ständigt försöker bringa lite reda efter att förälskelserna härjat fritt. Får nog nöja mig med resonemang i efterhand.
  Härlig bild på din H thibetanus förresten. Har inte sett min ännu. Kram!

  SvaraRadera
 17. Hihi, det var en kul liknelse! Jag tänkte snarare att arkitektritade trädgårdar kan verka bra men kanske blir lite opersonliga och tråkiga... :) En trädgård där det syns att ägaren är förälskad är väl härlig... :D

  Kram

  SvaraRadera
 18. Hej Birgitta!
  På jobbet har vi haft en kruka, ja så länge jag kan minnas...igår när jag tittade till på den fick jag en känsla av att jag sett den förut. Troligen på din blogg:) Liknar den på din första bild i detta inlägg:) Vet att du är en kruksamlare;) Har du någon historia bakom och tillverkare...drömde om den där krukan i natt:/
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 19. Vilket härligt inlägg.
  Jag blir störtförälskad när jag läser dina tankar.
  Jag gör det som faller mig in i trädgården men jag skulle gärna vilja ha någon som styr mig lite.:o)
  Lite hjälp på travet men i slutändan så gör jag som jag tänkt.

  Ha en fin helg
  Gunilla

  SvaraRadera
 20. En till som drabbades av häftig förälskelse och jag förstår vad du menar. Lite resonemang hade inte skadat innan de största träden planterades.
  Kram

  SvaraRadera