tisdag 25 oktober 2011

’Fula hörn’, lila och rosa färger och bruna ’flingor’


Helgen som gick var jag i Norrköping som representant för HIH på STAs ombudsmöte. Ett i mitt ’tycke’ mycket givande och trevligt möte.

När jag nu sitter här och ser tillbaka hoppas  jag verkligen, att HIH- gruppen vid nästa årsmöte, lyckas få ihop en styrelse så att denna landsomfattande ’krets’ inom STA kan fortsätta.

Tycker själv, att det är både spännande och lite ’utmanande’ att få en intressegrupp som har hela landet som upptagningsområde att fungera, men att  jag som sekreterare har suttit alldeles för länge.

Att vara medlem i HIH ställer stora krav på oss medlemmar eftersom så gott som all ’gemenskap’ sker via ’nätet’. HIH står för hosta, iris och hemerocallis.

Under hemresa i går, vi i HIH reste tillsammans med representanter för Bohuslän–Dal, kom vi in på detta med ’fula hörn’ i trädgården. Hemma har vi, min man och jag, ingen plats för dessa, vår trädgård är alldeles för liten :-) men på landet finns gott om plats och där har vi fler än ett fult hörn. Se längst ner till höger på bilden.
Är lite nyfiken på hur ni ser på detta med ’fula hörn’. Är det något som man enbart har i sin trädgård om man har gott om plats eller har man det även om trädgården är liten? Har de, de fula hörnen, bara med intresset att göra, stort intresse = många fula hörn?
Lila i det här inlägget står de lilafärgade bären för.
,
Det är de som, med just den här färgen, är så fina mot höstens alla bruna löv. Callicarpa bodinieri ’Profusion’ heter busken. Allt ovanför snön frös bort under vintern som gick och allt under klarade sig bra men snölagret var ju ’tjockt’ ;-)Rosa – grannens fortfarande vackra blommande rosenskäror.


Kunde inte låta bli att fotografera dem idag.


Bruna ’flingor’.  Försökte även att under stora delar av dagen fotografera alla eklöv som dalade till marken så fort som det kom en vindpust – men inte lyckades jag med det :-)


18 kommentarer:

 1. Så vackert du bor, vilken härlig utsikt!

  Fulhörnet vi hade försvann när vi rev vårt gamla garage i våras, och nu saknar jag det faktiskt. Det var så bra att ha ett hörn att dumpa gammal jord, krukor och annan bråte. Men vår trädgård är så liten så det blir svårt att etablera ett nytt fulställe. Under tiden gömmer jag det värsta bakom det mycket mer svårtillgängliga skjulet. Samt åker till tippen mycket oftare än förut!

  Kram Hanna

  SvaraRadera
 2. Glömda hörn har man nog mer eller mindre. I trädgården upplever jag där det är tråkigt att rensa (alltid skugga, inte så viktigt att det är så perfekt eller annan anledning). Men det är ju säkert lättare att ha fula hörn om man har stor trädgård. Inomhus är det väl likadant. Att det är jobbigt att ta itu med en garderob t ex.
  Vad fin bilden med rosenskärorna är.

  SvaraRadera
 3. Fula eller ännu hellre "glömda" hörn har vi nog alla både ute o inne. Ett ställe där det är trist att rensa pga ständig skugga t ex. Eller en garderob med saker man inte vet var man ska placera grejerna då man rensat.
  Vad fina rosenskärorna är. Du har lyckats fånga det fint.

  SvaraRadera
 4. Jag tror man är i behov av ett "fult" hörn i trädgården, precis som man inne har ett rum där allt skräp hamnar...

  SvaraRadera
 5. Haha....jag skrattar inte så lite när jag ser dina lila bär....Jag har precis idag köpt en liten buske som jag aldrig sett förut. Som hette just Callicarpa bod profusion.
  Lustigt. Men väldigt fina bär....jag funderade på att matcha med limefärgat....men ser ju att brunt är superfint.....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 6. Jag har nog faktiskt inget fulhörn i trädgården. Visst hade det varit smidigt att ha det ibland men jag skulle bara störa mig på det. Jag är nog en ordningsmänniska. Detsamma gäller inne.

  kram louise

  SvaraRadera
 7. Här finns fulhörn men jag tror dom kommer förvandlas varefter, har man stor tomt är det omöjligt att ha ordning överallt.
  I ett av mina fulhörn förvaras alla nätrullar som används att näta in buskar till vintern där står även alla stolpar från fårhagen.
  Mariana

  SvaraRadera
 8. Men jag ser de bruna löven! Du fångade några på bild, och allt det andra så fint. Fulhörn har jag några, men de är bra att ha! OM de inte syns...
  Ha en go forts på veckan!/ lena

  SvaraRadera
 9. Fula hörn finns hos mig på mörka ställen, har försökt ljusa upp med vita blommor och i ett hörn har jag krukor med hostor. Går alltid att förändra och förbättra tänker jag. Sen finns det ett hörn bakom en syren med jordpåsar och liknande och det vill jag nog behålla.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Fula eller glömda hörn kan man unna sig när man har gott om plats och det har jag i min trädgård. Det är så härligt att veta att det finns plats för nya idéer och fler växter när andan faller på.

  SvaraRadera
 11. Åh du det där svårt Birgitta. Jag tror det är en kombination. Det blir onekligen svårare att hålla allt i tipp-topp om trädgården är stor eller större. Fast sedan handlar det ju om hur mycket tid man har och hur mycket tid man vill lägga ner på att sköta trädgården/undvika fula hörn. :) Underbara bilder både på träd och rosenskäror. Callicarpa måste vara en av höstens finaste växter!

  Ha det gott!
  Kram Karin

  SvaraRadera
 12. Men vilken underbar utsikt du har !!!
  Här finns många fulhörn trots ett brinnande intresse. Förmodligen för att tomten är för stor, 5 tunnland, och jag hittar på alldeles för många projekt ;-) Sen kan det ju skilja sig åt vad man tycker är fult. Japp, erkänner, jag har fulhörn inne ock, särskilt nu i frösamlartider:-)
  Ha det gott
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 13. Fulhörn finns numera inte så många i trädgården men jag tror inte att vi någonsin blir helt fria:) Inne måste jag tyvärr säga barnens rum då dessa (rummen alltså) numera fungerar som "avlastningsutrymme";) Vackra bilder: Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 14. Det går nog inte att undvika att eller fler ful hörnor om man har stor tomt.
  Men dom kommer nog försvinna varteftersom.
  Inomhus har jag skräplådor som jag med jämna mellanrum rensar.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 15. Ja nog finns det fula hörn i vår träddgård ochså men jag försöker hålla lite ordning där och dölja det som syns.

  Vilka fina höstbilder du visar det är bara att njuta.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 16. Det är spännande med 'fula' hörn, jag skapat en liten hemlig trädgård på norrsidan, där det mest fanns bråte och skräp, spännande utmaning att göra något vackert på hela 810 m² berg, även runt komposten...

  SvaraRadera
 17. Kär fru Glädjekällan!
  Din fråga är både pragmatisk och filosofisk. Jag har funderat på vad jag skall skriva nu i ett par da'r.
  Eftersom en kommentar inte skall bli för långdragen svarar jag så här: Fula hörn har nog de flesta någonstans. Det är just de som utvecklar ens kreativitet. Att ta itu med de fula hörnen i trädgården har för min del blivit bland de mest intressanta delarna och som besökarna lägger märke till. /ANja

  SvaraRadera
 18. O ja!! Har massor av fulhörn. Jag lägger energin på de land jag gjort i ordning ett efter ett och håller dem i ordning. De ställen som är på tur men inte påbörjade får växa bäst de vill, t ex garageuppfarten, Jisses så risigt det ser ut!! Finns dock en plan för nästa år... få se om jag hinner (:D Underbara lila bär och fina bilder. Ha det riktigt bra!

  SvaraRadera