måndag 6 juni 2011

Aklejor och irisUnder vintern som gick sådde jag ’som vanligt’ flera olika aklejor. Just aklejor har jag svårt att låta bli att så oavsett vad jag lovat mig själv efter vintern för några år sedan då jag hade 3-400 plantor under belysning i källaren redan i januari.

Just nu är det aklejornas tid och här kommer massor med bilder för nog är de svåra att motstå ;-)))


Numera sår jag under februari och ställer ut sådden i kallbänken och fröna får gro när de själva vill.

Den här helgen hade jag fyra olika sorters aklejor som behövde skolas om. Tre av dem, säkert 250 plantor, hamnade som småplantor mellan grönsakerna på landet, Aquilegia vulgaris v. stellata (Barlow-Serien) 'Crista Barlow', ’Black Barlow’ och ’Lime Sorbet’. Den fjärde hamnade på tillväxt i krukor i bänken så där står just nu Aquilegia ecalcarata 'Flore Pleno’. Hoppas den får dubbla blommor den här gången. Har sått den vid otaliga tillfällen men aldrig fått en enda dubbelblommande planta.
I England under Chelsea utställningen var det också framför allt aklejor jag fastnade för och därifrån har jag fröer till F1 State Series ’Alaska’ och ’Virginia’. De aklejfröerna skall jag strax så. Det blir spännande att se om de gror nu under sommaren – sensommaren eller väntar till våren 2012.
Vi är nyss hemkomna från landet och där har irisen -  sibiricatypen – börjat blomma.
Inte bara aklejor alltså :-)


25 kommentarer:

 1. ja aklejor är helt underbara.
  Ha en underbar dag!

  SvaraRadera
 2. Aklejor är verkligen vackra, väldigt olika sinsemellan, jag trodde att alla aklejor hade sporrar men på dina bilder ser en del ut att sakna sporrar- var gömmer de nektarn i så fall kan man undra.
  De blå i två nyanser på de två sista bilderna gillar jag bäst!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 3. Oj vilket jobb....och oj så många olika aklejor du har...
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 4. Aklejor är verkligen underbara blommor. Hos mig dyker de upp lite varstans, växlande i färg o form. Ibland hamnar de i perfekt läge och ibland helt fel, då tar jag bort dem efter blomningen eller flyttar till annan plats.

  SvaraRadera
 5. Oj, så många vackra aklejor du har! Blir riktigt avundsjuk, speciellt på de dubbla. Här finns det gott om "vanliga" aklejor, men de självsår sig och växer lite var stans...

  Så mycket fina bilder du visar på din blogg! Tittar säkert in här igen!

  Sommarhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 6. Aklejor är svårt att motstå. Dom får gärna komma upp var som hellst:)
  Den ljusblåa var väldigt söt annars är det svårt att välja...man vill ju ha alla;)
  Vilken snygg iris rabatt och enorm ser den ut!!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Wow ...vilka vackra aklejor. Jag vill också så aklejor. Är de svåra att gro??

  Kram

  SvaraRadera
 8. Rena manikanguppvisningen, dom fyllda aklejorna tycker jag om, men du 'vanliga' är trots allt dom vackraste :)

  SvaraRadera
 9. Jag imponeras av dina Aklejor och din kunskap om dem. Hur i all världen kan du komma ihåg namnen??

  Kram i det sommarhärliga.
  Eva-Mari

  SvaraRadera
 10. Du milde vilka läckerbitar;) Hoppas att du har med dig några till regementsparken, tror jag behöver några till:)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 11. Åh, så många underbara aklejor. Vilken rikedom att ha alla dem i sin trädgård :-)
  Ha det gott. /Ingela

  SvaraRadera
 12. Aklejor är både söta och fyller ut i rabatterna så fint med sitt vackra bladverk.
  Mariana

  SvaraRadera
 13. Visst är aklejor snygga, har tyvärr inte så många färgkombinationer, men får nöja mig med det jag har. Det växer ju så man hinner inte med.
  Kram

  SvaraRadera
 14. Vilka underbara aklejor! Jag måste nog också börja så fler sådana. Det blir ju betydligt bekvämare att ha dem ute i kallbänken.
  Kram

  SvaraRadera
 15. Aklejor börjar segla upp som kandidat för mig att "snöa in på". De är så vackra, söta, skira och så samtidigt robusta på något sätt. Min vita i Nöbbele ska få sällskap av de som jag har i Täby/Stockholm. Du verkar ju ha hur många aklejor som helst. Får du frö över, kan du gärna få skicka till mig ;)!!
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 16. You have such a wonderful collection of Aquilegia, and they are all so pretty. I can see how you had fun with seeds this year. I particularly like the blue one that is sixth from the top. The pairing of dark blue and light blue petals is so attractive.

  SvaraRadera
 17. Jag älskar aklejor, som man kanske kan gissa... :-) Är på jakt efter guldbladiga, har du några så du kan rekommendera? Blir nog lite fröer från Rara växter i höst, de har över 50 olika aklejor! :-)

  Kram

  SvaraRadera
 18. Så läckra, jag har väl några vanliga.

  SvaraRadera
 19. Vilka underbara aklejor! De är verkligen otroligt varierade i färger.

  SvaraRadera
 20. Vackra! Jag tycker mycket om aklejor och fotar dem på alla upptänkliga sätt och sen är de roliga när de korsar sig och nya varianter uppstår. Alla självsådda hamnar på fina ställen. kram Sophia

  SvaraRadera
 21. Aklejor är en av många favoriter//Britt

  SvaraRadera
 22. Ljuva Irisar!!
  Ja- aklejor är till stor glädje. (nu nästan helt överblommade här). De är bara så promiskuösa!;-) Jag har satt så många underbara sorter genom åren. Några år håller de färg och form. Men sen "bär det iväg"!;-) - Som sagt-inte många här som numera är kvar i "ursprungsskick". Så jag får nog också ta och så nya nästa år....

  SvaraRadera
 23. Men ojoj, och jag som trodde att jag hade många sorters aklejor. Så många fina sorter du har..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 24. oh vart längesedan jag kikade in hos dig, så mycket fint du visar. Ditt Tulpanträd har klarat vintern här hos oss gick det inte och min väninna i Kiel Tyskland som har varmare än oss hennes två stora frös.
  Jag tackar för Sta besök det är underbart att få besöka andras trädgårdar även i bloggform. Är du på resa förbi Blekinge får du gärna kika runt hos mig..
  Sist men inte minst en go gla midsommar önskar jag dig. kram Monica

  SvaraRadera