onsdag 19 januari 2011

Klipp inte…Att inte klippa ner perennerna på hösten är ett råd jag ofta ser i både trädgårdstidningar och böcker.


I går när solen sken såg jag att det rådet, det stämmer. Och jag som inte är så förtjust i gult ;-))


Styvklematisen, Clematis recta,  har klätts med massor av små diamanter.


14 kommentarer:

 1. Ja, det är fint at inte ha städat riktigt på hösten bland vissnade växter. Men samtidigt har jag upptäckt att man missar en del på våren om det är gömt bland något dessutom är det lätt att bryta smö spröda skott. Men, det är väl som med det mesta annat man bör vara måttlig! Kram Ingela

  SvaraRadera
 2. Flera fördelar, det blir fortfarande struktur i trädgården med alla frostnupna/snötäckta eller solbelysta växtdelar samt skydd för växten och sen ska man ju inte städa förmycket i rabatten, klipper ner växterna i små delar som får ligga kvar.
  Det är det enda gödsel mina växter innanför staketet får eftersom jag har hundar som annars äter upp det jag gödslat med.
  Man är glad för varje solstråle man får.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 3. Ja det är vackert med diamanter av den sorten. Jag har faktiskt lämnat några växter oklippta men dom syns ändå inte på grund av snömassorna...

  SvaraRadera
 4. Jag struntade i det rådet också förr tills jag insåg att det verkligen skyddar växterna under våra barmarksvintrar ( ialla fall var de det förr) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Ja, när det inte är grönt får man hålla till godo med växter i gult och brunt! Inte fy skam det heller!
  Kram Ester

  SvaraRadera
 6. Här klipps det aldrig något på hösten utan det är ett vårjobb, på något sätt roligare att klippa ner visset och på så sätt förbereda för ny växtlighet vid den årstiden. Dessutom ger det liv i trädgården under vintern om man låter allt stå kvar.
  Din julros har kommit längre än min, här syns bara små knoppar nere vid marken än. Mycket härligt att se fram emot nu :-)
  Ha det gott. /Ingela

  SvaraRadera
 7. Oj, vilka snygga diamanter!

  Mvh
  Frida

  SvaraRadera
 8. håller med dej på två sätt gult är ingen favorit,, men i vinterlandskapet är jag svältfödd på färg så då uppskattar jag gula perenner som sticker upp här och var,,ha det gott kram Monica

  SvaraRadera
 9. Ja visst är det vackert att ha kvar det bruna i trädgården under vintern, särskilt i så vackert ljus!

  SvaraRadera
 10. Hade bestämt att röja i höstas men det hanns inte med här. Tur var väl det för det är fint med lite sovande liv så här på vintern i trädgården.

  Må väl
  Anna

  SvaraRadera
 11. Jättefint! Här hemma har vi snö över allt, överallt!

  SvaraRadera
 12. 'Diamonds äre the girl's best friend' och får man inga andra, får man njuta av de som finns i trädgården! Jag klipper inte ner så mycket på hösten, bara det allra skräpigaste vid entrén.
  Ha det riktigt bra!
  Christina

  SvaraRadera