söndag 15 augusti 2010

En smått stressig helg…men ändå väldigt rolig.
Den började redan i fredags kväll med makrillfiske med yngste sonen och hans sambo.Inte blev det många fiskar inte, bara två makrillar. Men det är rofyllt att sitta i båten, gunga lite i vågorna, dricka kaffe och vänta på att det skall nappa.

Lördag morgon bar det av till Vågsäter och Gullmarsfjordens Plantskola. Innan vi gav oss av, Sophie och jag, fick jag ett löfte från maken där han lovade såga ner och gräva bort vår uppstammade Forsythia för att ge plats åt ett roligare litet träd. Har man en liten trädgård gäller det ju att välja små träd :-)

Väl framme i Vågsäter hamnade vi mitt i ett föredrag om magnolior som Tommy själv höll. Ett föredrag om nya spännande hybrider. Nästan alla de magnolior han berättade om blev så småningom till stora, stora träd men några få passade även den lilla trädgården. Bland annat Magnolia ’Fragrant Cloud’. En magnolia som det blev kö till och där plantorna snabbt tog slut.
På nätet hittade jag följande information.
‘A new and rare Magnolia with the most beautiful pink-red flowers, opening to creamy white. Discovered in China, it was named by the nursery workers "Dan Xin", or "Fragrant Cloud". Supplied at around 80-100cms (3ft) tall as heavy grade branching plants, with several large flower buds in season. Supply is limited, so don't miss out on this special variety.’

Tommy pratade så varmt om just magnolior att jag kom hem med 2 stycken fast jag egentligen bara har plats för en.
’Fragrant Cloud’ och Magnolia loebnerii ’Donna’ växer båda långsamt och blir inte stora. Kanske var det därför jag föll. I morgon skall jag ut och se vad som kan grävas bort för att ge plats åt dem.


Hortensior har jag under senare år blivit mer och mer intresserad utav. Det finns bara sååå många nya fina sorter och ett par fick följa med hem.

En har vi planterat på landet idag, Hydrangea sikokiana.
Om jag läst på rätt skall den få vita blommor och det är just vita blommor jag tycker allra bäst om.
Köpte även en Hydrangea serrata ’Tokyo Delight’. Den lär också ha blommor som drar mot vitt, hoppas det stämmer. Den är ännu inte planterad. I morgon skall jag ju ut och gräva.

Tur att det finns plantmarknader i STAs regi för sådana som jag. Där kan man sälja det man inte har plats för längre.
Den 28 augusti har de västsvenska kretsarna en plantmarknad i Borås. Läs mer om den under Älvsborgskretsen på STAs hemsida. STA Bohuslän Dal ordnar bussresa dit från Uddevalla. Den kan du läsa mer om på kretsens hemsida.En skenhortensia och en brokbladig klätterhortensia fanns också med i bilen när vi åkte hem. Schizophragma hydrangoides ’Moonlight’ och Hydrangea petiolaris ’Miranda’. Båda har jag planterat på landet idag.

'Schizophragma hydrangeoides 'Moonlight,' the Moonlight Hydrangea Vine, is not a true hydrangea, but its requirements are pretty much the same as for hydrangeas. It wants a partially shaded or dappled sunlight location with moist acid soil. This cultivar is called 'Moonlight.'’


Planterade den nära berget i norrläge. Hoppas den har lust att klättra vidare där.
I går kväll hade vi sommarens släktträff och då, så som nästan alltid, var det män som skötte grillen.Med på den träffen var också den finaste blomman av alla…11 kommentarer:

 1. Hej Birgitta!
  Vilken goo helg du haft, makrillfiske o grillning.
  Men bäst av allt var bilden på den lilla röda söta blomman.
  Ha en bra vecka, Gert-Åke.

  SvaraRadera
 2. Åh, vad härligt ni har haft det!
  Tack för visningen,
  Charlotta

  SvaraRadera
 3. Ska också byta ett träd och du gjorde mej sugen på en magnolia till.
  En riktig söt blomma du presenterade på slutet.
  Mariana

  SvaraRadera
 4. Vi har haft en barn- och barnbarnsfri helg men gläder mig åt dina bilder på familjegemenskap. Betyder mer ju äldre man blir...

  SvaraRadera
 5. Du verkar ha haft en härlig helg du med:) Det var länge sedan som jag var ute på makrillfiske. Den lilla röda blomman är otroligt söt, vilken liten pussmun:)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Hej Birgitta!
  Vilken trevlig helg du har haft :=)
  Många fina växtinköp har du också gjort, Magnolier låter underbart.
  Sicken go liten tjej!
  Ha en trevlig kväll!

  SvaraRadera
 7. Vilken mångfald, du har så många vackra växter och nu har du ännu fler och en ny favorit! Den röda!

  SvaraRadera
 8. Super mysiga bilder och vem kan vara utan Magnolier.
  mvh Lena

  SvaraRadera
 9. Vilka trevliga inköp du gjort. jag förstår att du är supernöjd med desssa. Ha det gott och lycka till på växtmarknaden. // Kerstin

  SvaraRadera
 10. Vilket fint inlägg!/Anja

  SvaraRadera
 11. SÅÅÅÅÅÅÅÅ SÖT BLOMMA!!!!
  Låter som en härlig helg. Vi har bara hunnit med att plantera ett träd från vår inköpsresa. Vad kul att du ska sälja på växtmarknaden.
  Vi ska också försöka att sälja av lite...men vi ska även ha en visning hemma för en krets.
  Ha det gott
  Carina

  SvaraRadera