torsdag 7 januari 2010

Lite av varje.....


I takt med att julen plockas undan och stuvas in i lådor och skåp börjar vårlängtan göra sig påmind. Fröna från STA har jag beställt, fast jag inget skall fröså, men så är det ju också när våren är här och jag går till plantskolan för att bara titta. Sällan är det jag kommer hem tomhänt.
Grönsaksfröerna står på tur för beställning men först måste de gamla påsarna inventeras och de finns på landet.
Ute är allt täckt med decimeterdjup snö – ett drömlandskap i vitt men i tankarna blommar det. En av anledningarna till det är boken jag fann på biblioteket mellan jul och nyår, en för mig ny bok om nävor, som rätt och slätt heter Nävor och är skriven av Ulla Hårde.
Den tycker jag är lättläst och har bra grundläggande information om plantering, skötsel och förökning. Vackra bilder inte minst.

Själv älskar jag nävor. Visst finns det sådana som frösår sig mycket och andra som breder ut sig och tar all plats i rabatten men det finns ju också sekarörer.En bok jag är förtjust i och som jag tycker har mycket information om det mesta när det gäller nävor är Hardy Geraniums av Trevor Bath & Joy Jones.
Först ut att blomma brukar Geranium maculatums olika namnsorter vara och sist ’Jolly Bee’ och ’Blue Sunrise’. Namnet ’Blue Sunrise’ förstår man lätt när bladen kommer ur jorden i april.

Detta är mitt bidrag till Blooming Friday, fler finner du hos Katarina.33 kommentarer:

 1. Gillar också nävor. Har hittills "bara" fem olika men det lär bli fler efterhand som jag gör iordning nya rabatter :-)
  Det enda negativa är väl att man får vara väldigt flitig med sekatören för att klippa bort alla fröställningarna efterhand. Åtminstone gör jag så för att få dem att blomma mer... Hur sköter du dina? Du kanske har något bättre tips?
  Ha det gott. /Ingela

  SvaraRadera
 2. Hej Birgitta!
  God fortsättning på dig.
  Ja här hålls det också på att plockas undan.
  Nävor har jag alldelses för lite av precis som så mycket annat jag borde ha mera av.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 3. Den översta boken har jag lånat på biblioteket. Dem andra har jag inte sett, får höra efter på biblioteket om de har den//Britt

  SvaraRadera
 4. Hej Birgitta
  God fortsättning.

  Jag gillar ochså nävor. det finns ju en mängd olika sorter.
  Det jag brukar upptäcka när jag frösått och planterat plantan på plats är hur växtsättet är. Ibland växer de så att de tar över och då brukar jag ta bort plantan. Jag tycker om de sorter som växer som tuvor. Att de frösår sig gör ju inte så mycket vill jag inte ha den där så är det ju lätt att ta bort. Då brukar det bli en planta till plantmarknaden.
  Klipper ner en del plantor ochså då kommer de en ny blommning.

  Böckerna du har verkar bra, skall forska efter dem.

  Ha det riktigt gott
  Varma Kramar/Gunilla

  SvaraRadera
 5. Jag har haft två nävor i många år i hagen, men jag ska villigt erkänna att jag har låtit mig påverkas av alla tjusiga bilder sista året som jag börjat titta på bloggar.. Den boken har jag sett när jag sökte efter något annat på Capris, den är läsvärd alltså, boken Nävor? Försådd, det verkar så avlägset, men tiden går ju ända ganska fort ju äldre man blir så snart är det väl vår igen..

  SvaraRadera
 6. Hejsan Birgitta!
  Det finns nävor och så finns det NÄVOR! - dock kan ditt inlägg få vem som helst att bli en "otrogen hund"....;))!/Anja

  SvaraRadera
 7. God fortsättning på 2010. Visst längtar man till varmare tider, när man slipper ta på sig en massa kläder när man ska gå ut. Tänk när man bara kan sticka fötterna i träskorna och gå ut. Underbart!
  Jag gillar den här vintern också för den är i alla fall vit.
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 8. Trevliga böcker. Nävor hör till mina nyare favoriter. Jag läste boken av Hårde. Den är fin.
  Karin

  SvaraRadera
 9. Nävor är väldgt söta, så delikata, och finns i så många varaianter - och gilllar skugga. De är mycket populära här i England, fast i vår trädgård finns inga desssvärre. Däremot brukar jag alltid se någon variant under trädgårdsbesök på andra håll. De är som små lyktor.

  SvaraRadera
 10. God fortsättning på det nya året!
  Hm.... att jag också älskar nävor är dig väl bekant...;-)
  Ulla Hs bok äger jag & har i min närmaste del av trädgårdsboksamlingen.... den som står "lätt till hands" här vid datorn!;-) Ville ha den för jag blev så glad när det äntligen fanns en bok om nävor på svenska. För något år sen var det ju svårt att alls hämta information om nävor (tur att Internet finns!;-)...). Än svårare att finna nävor i plantskolorna. Utbudet har vidgats något.... även om det inte är så brett ännu.... tyvärr... Fast här säger jag: tur det är nära till Dk!;-)..

  SvaraRadera
 11. Vi köpte boken av Ulla Hårde till STA:s Bibliotek, så nu kan jag läsa om dessa underbara växter:) Har både goda och mindre goda erfarenheter av nävor, en del var som det värsta ogräs som jag försöker utrota ur trädgården:)) medan andra är riktiga älsklingar.

  SvaraRadera
 12. Favoritperennen! En klar vinnare; lättodlad, blommar länge, och så stort urval så det finns en näva för var smak :)

  Jag brukar så någon näva varje år, även någon inköp blir det och när säsongen börjar, skall jag leta efter blue sunrise - underbara blad :)

  Ha en skön helg :)

  SvaraRadera
 13. Började plantera några nävor för två år sedan, vet inte varför jag inte haft några tidigare vissa är riktigt vackra.
  Verkar vara en bra vävar växt.
  Ha det bra
  Mariana

  SvaraRadera
 14. Håller med om att nävor är underbara - och så många! Det finns ju hur många sorter som helst, många ser ung likadana ut, men en del har väldigt varierande utseende.De vita har jag inte lyckats så bra med...ska försöka igen i vår. Min första var Praktnävan. Midsommarblomster kallade min mamma den. Ljuvlig och så rikblommande, så doftar bladen så gott när man rör vid plantan ( har du kännt det?) t ex när man klipper ner den efter blomningen. Man kan få en andra (liten) blomning...
  Ha det gott, håll dig varm i kylan!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 15. Lånar ofta och gärna trädgårdsböcker på biblioteket. Ska leta efter Nävor-boken. Nu börjar jag också drömma om frön, sådder och trädgården! Jag har också andra projekt på gång just nu som upptar mina tankar... som tur är. Det gäller att hålla sig sysselsatt!

  Sköt om dig i kylan.

  Vinterkram Eva-Mari

  SvaraRadera
 16. Jag tycker mycket om nävor. Men har inte läst någon av böckerna, vilket jag just blev sugen på nu....

  SvaraRadera
 17. Älskar också nävor i alla dess former och färger. Har du läst: "Storkenaeb" av danska Birgitte Bendtsen? Den tycker jag är toppen. ska försöka få tag i de du visar.

  SvaraRadera
 18. Jag gillar också nävor i olika former och har sneglat på boken. Får väl se om mitt bibliotek har den.

  SvaraRadera
 19. Jag gillar också de tacksamma nävorna. Det blir oftast någon ny sort varje sommar.

  SvaraRadera
 20. Good luck with the seeds! The geraniums look so pretty!

  SvaraRadera
 21. Ich schreibe in Deutsch, weil Du (fein!) einen Übersetzer hast.
  Ich habe auch ein Geranium im Garten, aber leider habe ich eines erwischt, welches nur einmal im Jahr blüht.
  Später habe ich erfahren, daß es welche gibt, die bei guter Lage ganzjährig blühen.
  Schön, Deine Fotos und danke für die Information.
  Über Blooming Friday habe ich Dich gefunden und ich wünsche Dir ein schönes Wochenende.
  Auch im Wiener Umland ist alles verschneit.
  Lg Luna

  SvaraRadera
 22. Ulla Hårdes bok om nävor fick jag i julklapp, men har tyvärr bara hunnit ögna igenom den än. Det jag har sett ser iaf bra ut!
  Nävor hör till mina absoluta favoriter - de är anspråkslösa, de håller undan ogräs, de blommar mycket och gärna, de passar överallt. Och som sagt, blir det för mycket är det bara att klippa ner dem eller dela dem. Alltid finns det någon trädgårdsvän man kan göra lycklig. =)

  SvaraRadera
 23. Tack för boktipsen - saknar faktiskt en om nävor. Som för övrigt är något av favoritväxter hos mig. Visst breder somliga ut sig, men de tål ju att tuktas.
  Trevlig Blommig fredag!

  SvaraRadera
 24. Jag igen...jo, de är mina alla tre. Jag har många barn..!

  SvaraRadera
 25. Nävor är verkligen söta.Har en söt liten näva som jag gillar allra mest av nävorna och det är jungfunävan. Så söt. God fortsättning. Lena/isis

  SvaraRadera
 26. Tack snälla du för din lyckönskan. Det lär jag behöva!:-)
  Visst är det roligt att låna böcker om blommor? Jag gör det för fullt också. Just om nävor har jag inte läst så mycket.Det har varit en liten okänd blomma tills jag fick syn på den vid en vägkant och kikade lite närmre på den och sedan läste nåt litet på internet om den.En trevlig ny bekantskap. Den är så söt och finns i så fina färger och mönster.Får skaffa några till våren/sommaren.
  Nu får du ha en riktigt fin och skön helg!
  /Kram Karin

  SvaraRadera
 27. Visst är det vackert utanför fönstret men det är tur att vi har våra böcker och 'fotoalbum' att bläddra i. Jag planterade en 8-10 nya nävor i höstas och det skall bli så spännande och se hur de blir. Jag passade på då de hade halva priset på perennerna. Ha det gott/ Tyra

  SvaraRadera
 28. Nävor är väldigt fina och tacksamma.

  SvaraRadera
 29. Nävor suck...hur underbart är inte det? Jag vet ju att du har många fantastiska sorter i din underbara trädgård. oj vad man började längta nu.....
  Ha en härlig helg med ditt broderi
  Kram Carina

  SvaraRadera
 30. Ja nävor är fina, gillar dem mer och mer! Särskilt de som får fina höstfärger.

  Tack för dina kommentarer på min blogg, hoppas vi "ses" igen! Har skrivit om min fröfrossa nu, det har vi visst gemensamt...

  Kram

  SvaraRadera
 31. Heisann!

  Lenge siden jeg har vært innom nå. Tida rekker ikke til alt man har lyst til.
  Her er det mange flotte bilder og mye å nyte. Morsomt med tittekassene med årets bilder for hver årstid!
  Håper på en flott vår etter denne skikkelige vinteren.

  SvaraRadera
 32. Visst är det något speciellt med nävor!

  SvaraRadera
 33. Hej!
  Jovisst kan man få drömma lite framåt när drivan ligger vit, fast idag hade många av de vita drivorna längs med vägkanterna blivit rätt så brunfärgade här i Skåne. Kan tänkas att lite mer flingor är på gång...Temperaturen har blivit lite mildare iallafall.
  Tack för kommentaren på rosenbloggen!
  Du visar nävor - jag har nog bara en sort som kommer från min mormors trädgård - och i en rabatt har jag planterat den tillsamans med mochatarosen "Buff Beauty". Rätt så läcker kombination med det sämskskinnsfärgade och blålila.
  Ha en skön vecka!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera