torsdag 12 november 2009

Flatax – inte något vackert namn direkt


men Chasmanthium latifolium har mycket att bjuda på. Både vackra blad, om det nu kallas så när det handlar om gräs, och vackra, hängande ax.
Detta gräs hittade jag på Derome Kryddor och Perenner 2006 och sedan dess har det stått planterat på samma plats, lite halvtorrt och halvskuggigt men det verkar trivas där.

Själv är jag förtjust i gräsets härligt gröna och frodiga sommarfärg och fortfarande, fast det är november har det mycket att bjuda på, tycker jag…

19 kommentarer:

 1. Kul att hitta pärlor i november,
  trevlig helg.

  SvaraRadera
 2. Fint! Bra tips!
  Jag vill så gärna ha många, många fler sorters gräs än de vi har. Har letat mig runt på web, i plantskolor- inte minst i Isgrannatorps specialistsortiment. (Vi har dem ju nära här). Jag har bara så svårt att välja ut vilka! Vill ha alla jag ser - och så blir det inget! Jag får försöka ta mig i kragen till våren! Eller så får jag väl ägna vintern till att fundera & välja ut!;-)

  SvaraRadera
 3. Ja, visst är det vackert med gräs och speciellt på vintern pryder de sin plats. De förgyller verkligen trädgården när frosten kommser.

  SvaraRadera
 4. Det är fint, gräset. Bara man tittar noga så har växterna en del att bjuda på nu också även om det inte är högsäsong precis...
  Trevlig helg :)

  SvaraRadera
 5. Stackars gräs, med det namnet! Men charmigt är det i alla fall.
  Jag gillar också gräs - tack för tipset! Hittar nästan alltid något åtråvärt på din blogg!
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 6. Har börjat "nosa" lite på gräs, men har svårt att få det att passa in. Har låtit en del lokalt gräs stå kvar runt dammen. Också de är fina, fast inte lika tjusiga som ditt förstås.

  SvaraRadera
 7. Ja namnet var ju inte så jätteroligt:) men gräset var väldigt fint. Gillar gräs som både är vintergrönt och som har fina vippor.

  SvaraRadera
 8. Nähej..namnet är lite lustigt :-)))Håller med dig om att gräs är vackert och är ljuvligt även under vintern när frost och snö lägger sig ovanpå vipporna.Tänk att det alltid finns nåt att njuta utav året runt även om man tror att allt är borta och det bara är grått och trist ute. Det gäller att kika lite närmre och se på det med annorlunda blick.Tack för din söta hälsning hos mig!:-)
  Ha en riktigt skön och mysig helg nu!
  /Kram Karin

  SvaraRadera
 9. Det är väl få växter Birgitta som uppfyller alla gräsets egenskaper, dvs att vara vaxckra så lång tid på året. Mina olika sorter och arter håller på att nästan tävla med varandra om färgprakt och blomning./Anja

  SvaraRadera
 10. I like grasses too. I have made a note of the name. I am always looking for grasses that will grow in well drained soil.
  Have a good weekend.

  SvaraRadera
 11. Jag blir mer och mer intresserad av gräs!

  Trevlig helg önskar Eva-Mari

  SvaraRadera
 12. Gräs är vackert och speciellt nu på hösten då både ax och blad ändrar färg - nästa så man väntar på en frostknäpp för att se dem med små diamanter på :) Ha en skön helg :)

  SvaraRadera
 13. Jag blir mer och mer förtjust i gräs i trädgården. Det är väldigt vackert och gör sig så bra i rabatten.
  Tjingeling
  Monica

  SvaraRadera
 14. Gräset är en gåva till våra trädgårdar.
  Varför visste vi inte det förut?

  SvaraRadera
 15. Kul med växter som ger litet färg nu i allt det grå.
  Karin

  SvaraRadera
 16. Det är det som är så kul med gräs.
  Det är vackert långt in på hösten.
  Super fint är det iallafall.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 17. Trots namnet så är det underbart att hitta något som glädjer oss i trädgården under den så mörka november. Här har det regnat i dagarna två och då blir det desto roligare när man kan läsa om trevliga vxter som skänker glädje året om!
  /Cyrene

  SvaraRadera
 18. Ja, gräs är vackert och ger så mycket under lång tid. Men det finns väldigt mycket vackert gräs ute i det fria oxå. Det vilda får vi inte glömma bort...
  Kram Lena

  SvaraRadera
 19. Gräs är inte dumt och inte när man ser det gröna fortfarande. Nu blir man glad av allt man hittar i trädgården//Britt

  SvaraRadera