torsdag 5 november 2009

3 november…..
och hösten är verkligen här. Det behöver inte ens blåsa för att löven skall singla ner. Det är riktigt vackert när det ser ut som om mörkfärgade snöflingor sakta dalar till marken och flingorna, det kan vara både stora och små lönn eller eklöv. Björklöv duger också…Helgen som gick tillbringade vi ett par dagar på landet. Där har vi en stor, stor hög med något slags grus, som skall läggas ut. Detta grus har legat på vår parkeringsplats sedan tidigt i våras, men nu kanske det förhoppningsvis kan hamna ’rätt’. Vi (läs min man) tänker använda det till att fylla ut under vårt gamla krokiga körsbärsträd, för att få en uteplats som ligger i skugga när solen är som intensivast. Här skall vi lägga sjöstensplattor, både gamla ’fådda’ och ärvda.Flaggstången ser lite gammal och murken ut men jag hoppas att den skall vara frisk nog för att klara av att vara den ena ’hållaren’ för en hängmatta, den andra får körsbärsträdet vara. Nu drömmer jag redan om att bara få ligga i den mattan och njuta en riktigt varm och solig dag, kanske med en bra bok.Körsbärsträdet har en kraftig barkskada men vi, i alla fall jag, hoppas och hoppas att skadan ser mer ut än vad den verkligen är och att trädet skall klara många år än. Från rotskottet, det lilla, som maken tvingat mot berget kommer det att blir lätt att plocka körsbär om några år.För ett par år sedan var vi hos Tommy Ahnby och handlade träd och buskar. De flesta av de träd vi köpte hamnade på landet. Fortfarande står ett par björkar , Betula utilis Jacquemontii i grönsakslandet och fortfarande delar jag Bergenia cordifolia 'Vinterglöd' varje höst för att få så många plantor att de täcker in minst 10 m². Vita, helt vit björkstammar mot den höst/vinter röda bergenian… en dröm… sann om några år kanske…
Visst måste man drömma…
13 kommentarer:

 1. Vad roligt att se lite bilder från ditt "land" ser hemskt mysigt ut, kan bara tänka hur det ser ut när allt är grönt.

  SvaraRadera
 2. Kan nog bli en mysig uteplats under trädet.

  SvaraRadera
 3. Kul med en hyllning till bergenian. Det är ju en så tacksam marktäckare, men inte så populär. Jag kan tänka mig att det blir snyggt till björkarna.
  Eva

  SvaraRadera
 4. Vilket härligt inlägg om den "nya" trädgården på landet (dvs. vid havet?)Att få plantera träd, att ha plats för träd som får växa till sig i sin naturliga form är en dröm som jag aldrig får uppleva, men jag få väl se till att bli bjuden till dig...;))!/Anja
  ps
  Nu har jag äntligen fått till det med Renee Fleming i min blogg - just for you Birgitta!
  ds

  SvaraRadera
 5. Det blir säkert riktigt fint och hängmattan blir ju pricken över iet. Bergenian växer ju så det knakar jag har försökt ta bort den på ett ställe men den kommer igen ändå för det behövs nog bara en rotbit kvar i jorden så kommer det upp igen. Frisk och tacksam marktäckare som är vintergrön.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 6. Visst är det väl härligt att palnera och drömma. Det går att ändra sig många gånger på det stadiet! Det blir fint med sittplatsen under körsbärsträdet. Bergenia gillar jag med.
  Karin

  SvaraRadera
 7. Your trees and sky look so similar to ours at the moment. Hope the cherry tree makes it through the winter. Must look for that Bergenia - so very pretty this time of year.

  SvaraRadera
 8. Vilka nivåer ni har i trädgråden! Min är platt. Fina höstfärger också.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 9. Vilket skönt projekt att ägna vintern åt! Det blir nog en härlig plats under körsbärsträdet. Tänk att ligga i hängmattan under körsbärsblommen...

  SvaraRadera
 10. Träd är tåliga! Vi har i vår trädgård gamla, murkna, ihåliga och knappt självstående fruktträd. De överlever den ena stormen efter den andra.Det är nog värre med nyare sorter, de tål nog inte så mycket,förädlade som de säkert är...
  Hälsn Lena

  SvaraRadera
 11. Jag gillar också bergenian, lite kul för nu börjar den få sin fina vinterfärg när andra växter vissnar ner...

  SvaraRadera
 12. Jag fick en hängmatta med ställning, mycket behändigt, lätt att flytta efter solen.. Mycket att hålla reda på med två hus, ha en trevlig helg.

  SvaraRadera
 13. Vi var bokad till Tommy i augusti, men så fick vi bud om att vår Maya skulle födas med snitt.
  Resan avbokades, men det fanns människor i kö....
  Nästa år, då!

  SvaraRadera