torsdag 22 oktober 2009

Talar till mig ….
I morgon har vi grovsophämtning så i eftermiddag passade jag på att röja upp det där sista i trädgården in för vintern. Jag fick slängt mycket som jag sparat som bra att ha eller uti fall att saker. Gamla tomma jordsäckar som inte använts på hela sommaren (har inte sått några fröer) och trasiga krukor, som jag inte orkat laga. När allt väl är borta saknar jag det inte men resan dit kan ibland vara ganska lång, särskilt när det gäller gamla, gamla terrakotta krukor. Försöker om det går, att laga dem. Har hellre en gammal lagad kruka som jag tycker om än en ny, som jag oftast tycker är ful och utan själ.
På tal om själ, läste en intervju med Peder Lamm idag, i Antik & Auktion. Slutorden i den fastnade jag för. Kanske för att jag känner likadant både när det gäller prylar ( älskar gamla saker) och växter.
- Ibland känner jag att föremål talar till mig, de är besjälade.
Talar till mig, gör den gamla tillbringaren som jag haft i många, många år och som är vas till de sista vita nu vissna rosorna och klematisblommorna som jag plockade in idag och som står i Signe Persson Melins lilla vas från 1960-talet.Clematis Rooguchi.

I morgon eftermiddag börjar antikmässan i Borås. Vem vet, kanske finns där saker som talar riktigt högt? Roligt att titta och inte minst känna skall det i alla fall bli!


Detta är mitt bidrag till Blooming Friday. Fler hittar du hos Katarina.
Trevlig Helg!

25 kommentarer:

 1. Mmm, gammalt är bäst, varmt tryggt och gott. Sällan jag klarar att slänga någon världens ting..Hur lagar du krukorna, borrar hål och ståltråd eller, har du några andra tips ?

  SvaraRadera
 2. Jag tror att det finns saker som skriker till dig TA MIG!
  Håller med dig tom ett par gamla tofflor som stod i huset när vi köpte det talar till mig, jag kan se hur gamla tanten gått med demi trädgården.
  Ha det gott och hoppas du hittar något med själ
  kram
  Annika

  SvaraRadera
 3. Alldeles för många saker talar med mig ;)
  Jag funderar också över hur du lagar krukorna?

  SvaraRadera
 4. Mia och Ann-Charlotte.
  Att borra och använda ståltråd borde jag nog göra men inte, det blir 2 kom. lim istället.
  Birgitta

  SvaraRadera
 5. Så trevligt med Antikmässa!... Säger denne evige samlare!;-)Och därför också: Ja, jag håller verkligen med Peder L & dig!;-) Ha det så trevligt på mässan!

  SvaraRadera
 6. What a lovely bouquet Birgitta... it is good to have tiny vessels about this time of year to bring in all the tiny blooms before the freeze. Carol

  SvaraRadera
 7. Visst är det svårt att slänga och samtidigt så skönt att få det gjort. Han uttryckte det bra, Peder Lamm och när saker talar till en, då bör man behålla dem. Så söta dina klematis är!
  Hoppas mässan är bra!

  SvaraRadera
 8. Vackra saker är det inte gott om,
  helt klart har de en själ.
  Du och Signes vas! Ni hör ihop.

  SvaraRadera
 9. Ja det är svårt att slänga vissa saker när man vet att det skulle bli fint om man bara gjorde så...med den, men man gör oftast inte det man tänkt sig och sakerna står ett år till.
  Försöker följa min regel att när jag tänkt så tre gånger(år oftast)och inte använt den så slänger eller skänker jag saken till loppis (villket känns bättre)En trevlig helg på dej.
  Mariana

  SvaraRadera
 10. Rougucci är märklig. Hur mycket kyla tål den egentligen? såg att mina fortfarande är jättefina trots flera nätter med minus 6. Vackra bilder hos dig. Besjälade. Ha det got!

  SvaraRadera
 11. Det är alldeles för svårt att göra sig av med saker, tyvärr.
  Därför samlas det ofta på hög.
  Men det är absolut som du säger, minnen av andra människor.
  Hoppas att du hittar många fina saker på mässan.

  Kram Mari


  PS. Dina gräs är jättefina.

  SvaraRadera
 12. Lyckliga ni, som får hämtning,
  gamla jordsäckar blir inte dåliga över vintern (du köper väl inte Planteringsjord, som är bara torv, Kogödsel är vanlig bra jord).
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 13. Håller fullständigt med dig birgitta samlare som jag är. Har har oxå en massa saker som jag bara inte KAN slänga. Ha en skön helg och ha det så trevligt på mässan/Monne

  SvaraRadera
 14. Vackra ting och söta små klematis!

  SvaraRadera
 15. Underbart vaskombination, och vackra blomster i dem. Jag håller helt med om krukor, även om det är lättare här i England att hitta nya krukor so mär fina redan från början. De svenska verkar gjorda av en enda tillverkare, på ett enda tråkigt sätt. Jag har några ståtliga Yorkshire-krukor i stort format – men en saboterades i våras av ligister. Jo, det är inte klokt, men sant. Jag blev jätteledsen. Har börjat fösöka få ihop den, limmat bitar med super glue. Men det går åt en massa och limmet är dyrt. men jag tror nog jag vill rädda den.

  SvaraRadera
 16. Söt klematis!
  Visst är det skönt när man väl har rensat och åkt i väg med skräpet. Kul när man hittar saker som känns så där rätt:) Gjorde ett fynd i går på Kupan( Röda korset)!! Hittade en stor griffel tavla för 30kr. Den passade perfekt till mitt kök. Där har vi veckans meny uppskriven nu. Då behöver det inte bli tjafs om vad vi ska äta;)
  Lycka till på Antik mässan!!

  SvaraRadera
 17. Ja, men visst är det så att saker har själ och talar till en. Väldigt påträngande ibland för att få uppmärksamhet :-) Så vacker din gamla fina tillbringare är. passar fint till säsongens sista ros att få avsluta sin blomning i.
  Många är de trasiga lerkrukor jag till slut fått slänga. Så här i efterhand kanske jag hade önskat att jag sparat lite av de trasiga krukorna och gjort en skärvhög som en vacker blomma får växa igenom som en symbol för livet och dess bräcklighet men att nåt gott kan komma ur något trasigt också.
  Ha en riktigt skön helg!/Karin

  SvaraRadera
 18. Jag är urdålig på att rensa ur, skulle verkligen behöva göra det. Sambon kallar mig kvinnornas svar på Albert och Herbert//Britt

  SvaraRadera
 19. Hejsan!
  Har precis hittat hit till din fina blogg. Känner igen mig i det där med att saker och ting talar till en. Liksom vill att man ska rädda dem och ta dem till sig. Ibland kan det vara så.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 20. Vilken söt bild med klematis i vas!
  Antikmarknad är alltid kul!
  Karin

  SvaraRadera
 21. Skönt att rensa lite. Det blir snart fullt igen!

  Håller med dig om att somliga saker är mer kära än andra. Ofta är det de enkla, nötta, använda... ibland till och med fula sakerna... som har själ. Ofta finns också en historia bakom.

  Hoppas du haft en trevlig Antikmässehelg.

  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera
 22. Vilka vackra och inspirerande bilder du har! Underbart att titta i din blogg. Ha en bra kväll.

  SvaraRadera
 23. Fina bilder du visar! Har du så mycket blommor kvar fortfarande?!
  Växthusmadam

  SvaraRadera
 24. Hur gick det??
  Var så himla nyfiken så jag var tvungen att titta in.
  Annika

  SvaraRadera
 25. Vilket härligt inlägg! Visst är det så att gamla saker talar till en - annars skulle väl inte heller jag ha så många av dem...
  Din krukfilosofi är så härlig och jag har mycket att lära mig av dig (nåja - det är lite si och så med lärandet numera;))!)
  Hur gick Boråsmässan? Kom du hem med nya rostiga prylar?
  Jag hör av mig ang.Bohème lite senare!/Anja

  SvaraRadera