torsdag 28 maj 2009

Molly the Witch ….En förförande och vacker häxa,
har slagit ut sina blommor.
De är, tycker jag, klimax på flera månaders njutning. Själva blomningen kan vara över på några dagar om det är soligt och varmt men redan i februari brukar de läppstiftsröda spetsarna komma upp ur jorden.
’Skära rosiga trynen’ kallade Gertrude Jekyll de nya skotten för. Ett ganska passande namn på bladen som precis har börjat veckla ut sig.
När de blivit tillräckligt stora är jag där och försiktigt vänder och vrider för att se hur många knoppar hon bjuder på i år.


Bladen är vackra från det de kommer ur jorden och tills de vissnar ner. Röda när de kommer och röda när de går men innan dess bjuder hon på ytterligare en blomning.Frökapslarnas insida är ceriserosa när de spricker upp.
Suddig och dålig bild men färgen finns där.’Clair de Lune’
korsning mellan ’Monsieur Jules Elie’ och Paeonia mlokosewitschii (Molly the Witch), har flera knoppar på varje stjälk och blommar senare.
Pionsidor – att njuta av…..
http://www.songsparrow.com/
http://www.pionexperten.se/

8 kommentarer:

 1. Så tjusigt Birgitta! Vilken underbar pion!
  (Jag väntar bara på att min buskpion med över 30 knoppar i år skall slå ut - de är på G! Också en korvarig glädje vid soligt väderlek.)/Anja

  SvaraRadera
 2. Kan väldigt lite om pioner, men har förstått att de kommer i många olika storlekar och skepnader. Molly ser nästan ut som en Hellebore!

  SvaraRadera
 3. Kan bara hålla med - pioner är vackra ända från tidig vår när de sticker upp sina stjälkar.
  Eva

  SvaraRadera
 4. Häftigt med långvariga skönheter, som är vackra länge, ha det gott i stormen.

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Jag har investerat i en vit pion i år; "Charles White". Köpt på ICA i Rimbo, så vi får se ..... Just nu är det bara en "pinne"
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 6. Underbara bilder på underbara blommor!

  SvaraRadera
 7. Underbart vackert både i bilder och ord! Jag fick frön från svavelpionen när vi besökte Martha för två år sedan. De grodde förra säsongen och nu börjar de så sakta växa till sig. Inser att jag kommer att få vänta ett antal år gärna men den som väntar på något gott...

  Njut av pionblomning och trevlig helg!
  Karin

  SvaraRadera