tisdag 7 april 2009

Våren…


En lång vinter med regn, snö och mörker är kanske ett måste för att vi skall glädja oss så åt våren, skriver oss för jag är övertygad om att vi är många som njuter nu och vi har ett helt halvår framför oss med odlande och uteliv. Bada, cykla, segla, skörda, vandra och att bara få vara ute, utan minusgrader ….. Härligt!
Hepatica nobilis var. pyrenaica 'Apple Blossom', blomman blir ljusare till färgen efter ett par dagar.


Varje dag när jag är hemma, tar jag en runda i trädgården för att se vad som hänt sedan dagen innan och det har jag gjort i massor med år. Förr hamnade väskan med skolböcker vid trappan, jag gick inte ens in med den innan jag tog turen runt huset.
Nu när jag tar turen har jag ofta kameran med och nästan varje dag den här tiden på året är det något nytt som ’dykt’ upp, något som inte fanns där igår.
Idag slog Hepatica maxima ut och det gjorde också flera julrosor.Helleborus 'Blue Lady', ännu inte riktigt utslagen men de stora knopparna är
så vackra.


Denna som jag slarvat bort namnet på har jag köpt hos JP


Helleborus hybridus med äppelblomsrosa blommor, att kalla den 'Appleblossom' som jag gör är inte korrekt, det vet jag. Den kommer från Carina Larsson, KivikHelleborus hybridus 'Party Dress' Gul, har vi haft i 5 år nu och i år kommer riktigt många blommor.
Skall jag vara riktigt ärlig mot mig själv så tycker jag enkelblommande julrosor är finast, och det tycker jag enkelblommande pioner och rosor är också. Varför skall det helst vara dubbla?

En Trillium som jag köpte i Cornwall förra våren fanns inte i rabatten igår men idag…Trillium kurabayashii

21 kommentarer:

 1. Härligt med vackra vårbilder hos mig har julrosorna inte kommit så långt, men det blir varmare och varmare.

  SvaraRadera
 2. Enkelt är vackert!
  I Hudiksvall har Trillium kommit lika långt, det känns märkligt.
  Har snö fortfarande men jag anar alla blåsippsknoppar utslagning bara solen tittade fram.

  SvaraRadera
 3. Fina bilder du visar, det där med dubbla är konstigt.
  När man man börjar intressera sig för en växt blir det att man tycker den dubbla är mer "extra" men under samlandets gång övergår man alltid till att den enkla offtast är den finaste...knepigt.
  Ken

  SvaraRadera
 4. Nu går det undan! Antar att det kommer att explodera ordentligt i trädgården till Påsk.. om det blir varmt väder som de lovat.
  Linda

  SvaraRadera
 5. Det där med dubbla eller enkla blommor är lustigt. I början av mitt 'trädgårdsliv' föll jag pladask för dubbla blommor. Nu uppskattar jag de enkla mer och mer. Varför vet jag inte. Kanske är det för att enkla blommor liknar sina vilda urmödrar mest?
  Glad påsk!
  Katarina

  SvaraRadera
 6. Jag gillar också mest de enkelblommande av alla slag, men jag är övertygad om att jag skulle trivas i en evig vår och sommar.

  SvaraRadera
 7. Dubbla kan ibland vara för mycket, för "showiga" och väl glamorösa (och man undrar hur konstgjort framavlade somliga är, egentligen). Men samtidigt gillar jag kontraster, när små står mot stora, enkla mot dubbla.

  SvaraRadera
 8. Hejsan Birgitta!

  Gör som du. Går naturligtvis varje dag rundan i trädgården, många, många gånger och kameran som ständig följeslagare.
  Så underbara bilder du visar!

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 9. Vilka fina bilder du visar! Visst är det härligt med alla vårtecken nu, varje dag hittar man något nytt i trädgården!
  Hoppas du får en fin påskhelg!
  Växthusmadam

  SvaraRadera
 10. Visst är det så att om inte vintern funnits så hade vi inte uppskattat och njutit så av våren som vi gör! Det enda man kunde önska var att vintern kunde vara lite kortare och våren desto längre :-)
  Ha en bra påskhelg. /Ingela

  SvaraRadera
 11. Trillium står på min önskelista. Köpte en planta en gång men våren efter råkade jag ha av bladen i tidigt skede och sen har den aldrig ko mmit igen. Trist!

  SvaraRadera
 12. Hejsan, ja nu våras det överallt.
  Nattens regn gjorde ett riktigt skott i trädgården, allt ser ännu grönare ut. Underbara bilder du visar oss!
  Glad Påsk, Petra

  SvaraRadera
 13. Jättefina bilder du visar. Här har inget kommit upp ännu men snön smälter fort så det lär inte dröja förrän det börjar komma upp lite grönt.

  Men nu blir det bråda dagar att täcka barrväxterna mot vårsolen då det är tjäle i marken än.

  Ha en trevlig PÅSK

  Gunilla

  SvaraRadera
 14. Oj oj det blir svårt att hinna med allt!! Det går ju så fort!
  ja utelivet gillar jag. Skulle kunna sova ute också.
  Vilka fina julrosor du har.
  ha det gott så hörs vi och
  Glad Påsk på dig.
  Häls Barbro om dú träffar henne.
  Annika

  SvaraRadera
 15. Så mycket vackert varje gång här nu så jag blir alldeles salig.. jag är nog svag för appleblossom orden.. för allt som heter så gillar jag.. Tycker nog som du att de dubbla julrosorna inte är lika fina som de enkelblommande.. och då är ju min favorit given, appleblossom.. *ler*. hur fin som helst. Ha en skön påsk.. Kram /monica

  SvaraRadera
 16. Så mycket ljuvligt du visar! Igen!;-)
  Ja.... som du så väljer jag numera helst bort "balettkjolarna" (dubbla)i blomvärlden till förmån för enkla blommor....
  Och som du tar jag förstås en daglig rund!;-) Det är särskilt underbart nu på våren när allt känns nytt!

  SvaraRadera
 17. Åhh, vad jag önskar att jag kunde! ;) Det är helt underbart att kunna göra det. Härliga underbara bilder. Jag faller oftare för de enkla har jag märkt men ibland är det något med det dubbla som också drar (antar att de känns lite mer ovanliga och exklusiva).

  Önskar dig en riktigt skön påsk! Kram Karin

  SvaraRadera
 18. Absolutely stunning blossoms. The little pink Hepatica is so sweet. At this time of the year in your garden, you'll miss something wonderful if you blink. I can hardly wait until my blossoms begin.

  SvaraRadera
 19. Glad att jag hittade din blogg och dina enormt vackra bilder som du fotat. Just sådana vill jag också kunna fota och förstår att nu måste jag köpa upp mig vad gäller kamera. Har tidigare fotat med systemkamera men sedan kom digitalkameran in i mitt liv men nu vill jag ha en sådan med digital teknik. Vilken kamera fotar du med?????

  SvaraRadera
 20. You have a nice assortment of Helleborus. The 'Blue Lady' buds are such a dark shade, and yes, the Helleborus buds are almost as pretty as the flowers.

  SvaraRadera
 21. So many beautiful hellebores. Thanks for the translator! Happy gardening from Toronto, Canada.

  SvaraRadera