onsdag 4 februari 2009

Bakom häcken....


Har jag vägarna förbi tittar jag alltid in på vår lokala loppis Returvaruhuset. Spännande för man vet aldrig vad som kan tänkas dyka upp. Oftast något man inte visste att man saknade och ville ha.
I går hittade jag boken BAKOM HÄCKEN av Tony och Claes Lewenhaupt från 1983. Massor med underbara bilder från kända och okända trädgårdar. Flera utav dem skapade av trädgårdsdesigners som Ulla Molin, Sven Ingvar Andersson och Per Friberg.

I förordet till boken står att läsa:
’Denna bok handlar inte om planteringsdjup, perenna höjder, eller härdiga zoner. Vi öppnar hellre grinden till trädgårdar fyllda av glädje, idéer och känsla för form och färg.’

Och visst håller jag med. Trädgårdar fyllda med skaparlust är det något visst med, men måste inte trädgårdsägarens/skapares kunskaper om just planteringsdjup, perenna höjder eller härdiga zoner till för att kunna skapa just trädgårdar med känsla för form och färg?Bilderna i boken ger inspiration i massor…

12 kommentarer:

 1. Vilket trevligt fynd du hittade!
  Det finns en sådan bok från 1991 av Karin Berglund som heter "Lust och fägring - Trädgårdsmänniskors drömmar och verklighet" som också är jätteinspirerande att titta i!
  Växthusmadam

  SvaraRadera
 2. Du har helt rätt.
  Har man visioner men inte kunskap blir resultatet sällan bra - men kunskap utan visioner är inte heller så lyckat. Det bästa är ju om man har lagom av båda! =)

  Och vilken tur att det finns så mycket böcker att samla både kunskap och inspiration från!
  /Helen

  SvaraRadera
 3. Den låter ju alldeles underbar. Jag är precis i bokköpartag, men den där måsta jag hålla ögonen öppna efter.

  SvaraRadera
 4. Ah...va härligt, vilket fynd.
  Jag har hittat lite fina fynd på Tradera, det är lite kul med lite annorlunda trädgårdsböcker också.
  Vet du jag köpte Nordiska floran i färg 10 band med underbart fina målade bilder i och dem betalade jag 200:- plus frakt för :-)

  SvaraRadera
 5. Åh, vilket fynd! Jag måste nog börja titta på Blocket och Tradera mera förstår jag av andra kommentarer! Annars är det SecondHand som gäller för mig. Antikvariat har jag aldrig vågat mig in i. Det kanske är dags att ändra på det?
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 6. Ja men visst är det så! Spännande fynd du gjorde. Det finns mycket att fynda på Returvaruhuset. :)

  Kram Karin

  SvaraRadera
 7. Oj, vilken härlig bok du har hittat!
  Det är kul när man kan göra såna fynd.

  Kram Mari i Marieholm

  SvaraRadera
 8. Det måsta vara en fin bok!
  Tror han menar att han lägger mindre vikt på planteringstipps och kunskap (det handlar dem flesta böcker redan om) utan att han fokusera mer på resultat och utseendet.
  Ha en fin dag.
  Petra

  SvaraRadera
 9. Den boken lånar jag då och då på Hudiksvalls bibliotek!
  För mig BRA!

  Trevligt att ha en sån butik!

  SvaraRadera
 10. Hej Birgitta!
  Vilket fynd! Hade jag sett omslaget hade jag aldrig förstått att det var en trädgårdsbok. Tänk så många som jag missat för att jag bara sveper över med blicken på böcker...

  Vill gärna ha frön på Magpie!

  Maila mig: merja.67@spray.se

  Är glad om du tar bort mailadressen från kommentarssidan.

  SvaraRadera
 11. Du har då känsla för härliga fynd Birgitta!
  Visst måste man ha kunskaper för att få ett bra resultat, men kanske måste man inspireras först för att vilja skaffa de nödvändiga kunskaperna....?

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 12. Vilket fynd! Jag brukar också fynda på div. loppis i trakten runt oss och inte minst på Tradera kan man hitta massa roliga och fina fynd.

  Ha en underbar helg! Kram camilla

  SvaraRadera