onsdag 28 januari 2009

Enkelspårig, helt såld, insnöad, intresserad, förtjust, vårlängtande ellerja, det finns säkert massor med uttryck för att förklara snödroppsfeber. Kleptomani är en jämförelse jag stött på i en engelsk tidningsartikel, måste ha till varje pris, men dit har jag inte kommit, i alla fall inte ännu ;-).
Men de, snödropparna, fyller mina tankar nästan hela tiden just nu, fast de inte ens börjat blomma.

På skogspromenaderna kan jag plötsligt säga högt till mig själv: - Ojdå! Har du redan hunnit hit? Bara för att snödroppar, och det finns många, många olika, fastnat i mina tankar så vet jag varken vad jag gör eller var jag befinner mig. De dyker t.o.m upp i drömmarna. (Överdriver lite).Jag, som absolut inte vill se mig som samlare, varför vet jag inte, har väl inte gått och blivit galantofil? Galantofiler är, om jag minns rätt från det jag läst, samlare av just snödroppar och de är nästan beredda att betala vad som helst för nya hybrider. En lök kan kosta upp till 1000kr, och de vill ha alla olika snödroppar som finns, men det gäller nog bara galantofiler i Stor Britannien :-))? Själv befinner jag ju mig i Sverige och är inte galantofil.

Tulpanmanin som en gång drabbade Europa kan inte riktigt jämföras med snödroppslängtan, men lite åt det hållet är det, det kan man inte bortse från, även om man kanske gärna vill det. Nya hybrider är det som gäller, nu, precis som då!

På dionysiavisningen i Göteborg Botaniska Trädgård nu i kväll, gjorde jag en ny och trevlig ’trädgårdsbekantskap’. Hennes ord sitter fortfarande kvar i huvudet.
- Det där med snödroppar har jag inte förstått tjusningen med, olika gröna märken här eller där! Men det kanske beror på att de inte trivs hos mig??


Klart att det är så :-)) säger jag, som har jord där de trivs och lätt förökar sig.
Då kan man bara inte undvika att tycka om dem och vilja ha fler, många, många….


Därför förvånar det mig lite att det inte finns några kända snödroppsträdgårdar här i Sverige.
I England finns ju massor!


En trädgård vet jag, utanför Göteborg, men det kan väl inte vara den enda som har många olika sorter???

Hör gärna av dig om du känner till någon som går att besöka.


Varför fastna för just snödroppar??
De är först. Efter den långa, långa grå perioden kommer äntligen lite vita blommor med hopp om ljus och värme. Blommor helgade åt Jungfru Maria.
Planterar du en snödroppslök nu i vår har du nästa år fortfarande bara en lök, men året därpå har du 2 lökar och ett år senare 3 lökar, följt av 5, 8, 13, 21 lökar, osv (Fibonacci)
Dela vart annat år så har du snart en snödroppsträdgård, vars blommor målar marken vit och planterar du in julrosor så får du en trädgård i alla regnbågens färger redan i mars. Glöm bara inte att klippa bort julrosornas gamla blad så att snödropparna får möjlighet att hämta ljus och näring innan julrosorna kommer med sina nya blad.


Tänk att inte se någon svart jord över huvud taget i mars månad, utan bara små vita ’slut på vintern’ droppar, som blommar i flera månader.

Vet att tiden för att läsa blogginlägg är knapp och att man därför bör fatta sig kort men snödroppar kräver ett eller troligen flera lång, långa inlägg :-))).17 kommentarer:

 1. Ett långt inlägg som jag läste med förtjusning.. =).. inte tröttnade jag inte när det var så intressant. Snödroppar är älskliga så att säga.. är också väldigt förtjust idem men har väl bara ett par sorter har inte kommit så långt än i mitt "samlande" har nog mer inrikat mig krokusar och tidiga botaniska tulpaner tycker jag är kul också.. och det är just att de är de första som kommer efter en lång vinter som är tjusningen.. Kram och ha en bra dag.. själv sitter jag hemma med en rejäl huvudvärk och värk i kropp o hoppas det bara är en förkylning och ingen influensa som är på G.. Monica

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Jag sitter och läser ditt fina inlägg. jag har inte en endaste snödroppe. Kanske du har något bra ställe där det finns att köpa eller beställa ifrån . Mail:gunillanorrman@hotmail.com
  Om du vill och har.en adress.

  Ha en fortsatt bra dag

  Gunilla

  SvaraRadera
 3. :-) Nog verkar det som om du är en galantofil, men det är förstås inget negativt med det! "Snödroppslängtan" var för övrigt det finaste ordet jag hört på länge.

  SvaraRadera
 4. Ett inlägg med en sån rubrik kan man ju inte låta bli att läsa... Jag tycker det är underbart med en matta av snödroppar, men har själv inga eftersom jag har fått för mig att de vill ha lite "skogsmiljö" (eller åtminstone fuktigt och halvskuggigt under träd. Den andra anledningen är att jag såg på RHS' hemsida att de är snigelfavoriter. Hur klarar dina sig från glupska molusker? Senaste numret av "garden Illustrated" här i UK hade en artikel om en underbar klassisk trädgård med hela slänter av snödroppar (och 100 olika sorter!!). Jag scannar den gärna till dig och skickar som pdf! (skicka din mejl som kommentar, jag publicerar den inte).

  Och så en fråga, du nämner att man ska klippa bladen på sina Hellebore – när? Nu? Mina blommar nu, men har fortfarande fjolårets luggslitna blad, jag har inte vågat röra dem! Tacksam för råd!

  SvaraRadera
 5. Snödroppar är verkligen underbara. Jag längtar så till de första förgyller min tillvaro. Kram! /Marina

  SvaraRadera
 6. Tack för långt och innehållsrikt inlägg. Ibland bara SKA man ta sig tid!
  Mina scilla kommer före snödropparna hos mig. Men det är bara för att det är vår redan nu alldeles invid huset och det är dit scillan har spritt sig (bla).
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 7. Ja snödroppar är underbart. De första vårblommorna är ju såååå efterlängtade.
  Varma Hälsningar
  Helen

  SvaraRadera
 8. Du kan visa mera snödroppar om du vill. Jag var ute och inventerade idag och det blir nog lite mer än förra året.Här blommar en del och många står som givakt.
  ha det gott
  annika

  SvaraRadera
 9. Glömde fråga hur det blir med mässbesöket?
  Hade varit jättekul om du kom.
  Ha det
  Annika

  SvaraRadera
 10. Jag läser gärna långa inlägg om blomster och en odlares gläjde :) Jag gör allt för att få MÅNGA hos mig, jag köper varje år nya och fyller på. Hos mig kommer de upp mellan Murgrönan som jag har som marktäckare. Det jag missade i höstas var att plantera några bland den rödbladiga Revsugan - det hade varit en fin kontrast, har även sett vita krokus blandat med den röda Revsugan. Tror nog att de små gröna stråna kan klara av att tränga sig upp mellan alla röda blad? Julrosor och Kungsängsliljor hör till mina favoriter :) Tack för trevlig läsning, kram 8`)

  SvaraRadera
 11. Underbart innerligt inlägg Birgitta. Galantofil eller inte så tycker jag det är så härligt att läsa - långa - inlägg när människor skriver om sin passion. Jag gillar absolut snödroppar men på en mer "normal nivå" (vad det nu är) men ditt inlägg får även mig att börja längta, både efter vårens första och efter nya sorter.

  SvaraRadera
 12. Snödroppar hör också till mina absoluta favoriter; de är så underbart sköra och starka samtidigt. Jag har massor av dem tillsammans med julrosor i en backe i Sverige, och kombinationen är underbar. Jag klipper bort bladen på julrosorna när de blommar, så att snödropparna syns bättre. Och doften av snödroppar, den påminner om honung, men är mycket finare.

  SvaraRadera
 13. Vilket underbart inlägg Birgitta!
  Det är klart att du skall betrakta dig som galantofil och samlare.
  Du är alldeles för blygsam!
  Jag kan se framför mig din underbara trädgård som fullständigt paradisisk i mars månad med miljoner snödroppar och julrosor i regnbågens alla färger!
  Du får väl bli den första att ha en sådan trädgård i Sverige.Låter helt underbart.
  Sedan måste jag säga så som Lena sa att dessa ljuva, små bevingade droppar inte trivs så överdrivet bra hos mig heller.
  Tack för senast!

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 14. Vilken läcker julros, här börjar man längta... att åka till England. Ha en mysig helg, kram.

  SvaraRadera
 15. Men det är ju så härligt med växterna! Att man kan liksom fastna för en sort och bara vilja ha fler. Men jag kan hålla med dig om, att det finns gränser för vad man vill betala. Än så länge i alla fall :)
  Är det inte Johan Pettersson som har så många olika sorter, från AoT forum?
  När jag fick mina STA fröer, så såg jag att jag har fått julrosfröer från dig :)
  Ha en skön helg!

  ♥♥♥♥♥ Mari i Marieholm

  SvaraRadera
 16. Monica
  Hoppas du kryat på dig!
  Krokus och tulpaner, särskilt de botaniska är nästan lika lätta att falla för som snödroppar.

  Gunilla
  Hoppas du fått mitt mail och lyckats hitta inkrukade snödroppar.

  André
  Samlare, visst är jag det. Vem är inte det? Det finns sådana som samlar plastpåsar, skruv och muttrar så varför inte snödroppar.
  Vet inte vad det är som gör att jag inte tycker om ordet samlare.
  Snödropps och påsälskare, skruv och mutter intresserad, ja nästan allt kan kännas bättre än ordet samlare. Lustigt??

  Camellia
  Tusen tack för kvällslektyren!
  Tror snödroppar trivs i vanliga rabatter lika väl som i lundpartier. Själv har jag dem bland perennerna. Visst händer det att jag råkar gräva upp några lökar när jag nyplanterar eller flyttar växter, men de är lätta att peta ner igen.
  Sniglarna är inte så många den tiden på året men visst ser jag 'gnagmärken' på en och annan blomma.

  Marina
  Visst är de härliga! strax skall jag plantera några krukodlade i en skål som jag kan ha på köksbordet.

  Eva Linnea
  såg scilla vid Kalmar slott för ganska många år sedan. Den målade hela gräsmattan knallblå. Helt underbart. Tyvärr har jag gjort misstaget att plantera den i rabatter i stället för gräsmattan och den blir hos mig lätt som ett ogräs. Men just den blå färgen som scilla har finns nog ingen lökväxt som slår.

  Helen
  Har varit ute och letat vintergäck, men de har inte visat sig ovan jord ännu. Snödropparna står, som Annika så fint beskriver, i givakt.Vill snart kunna pocka en bukett. Men längtan är nästan lika härlig som själva plockandet.

  Annika
  Vänta du, det kommer mer bara de börjar blomma.
  Gillar din beskrivning... står som i givakt. Det gör de här alla förutom 2 ;-)).
  Min man har ännu inte bestämt sig så än vet jag inte..
  Funderar på om jag skall åka över dagen. Hittills bara funderingar.

  Lotta
  Rödbladig revsuga och snödroppar låter väldigt fint. Revsugan är ju lätt att dra bort om den tar för sig för mycket och den behåller ju oftast färgen hela vintern.

  Karin
  Vad en normal nivå kan vara skulle vara spännande att veta ;-))!
  Förstår så väl vad du menar - retas lite bara.
  vad vore livet utan längtan?

  The Intercontinental Gardener
  Visst, doften är speciell. Man måste nästan plocka en liten bukett och ta in i värmen för att riktigt uppleva den.

  Anja
  Tack själv. Visst var det trevligt!
  Bland trädgårdsböckerna i min hylla hittade jag en bok som jag tror det kan står Anja på: Dionysias The Genus in the wild & cultivation.
  Den är din om du vill ha den. Själv kommer jag aldrig att ha tålamod med dessa läckerheter.
  Och Du, välkommen på snödroppsvandring ;-))))


  En riktigt trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 17. Hannele

  en snödropsresa till England? Ordnar du en sådan åker jag med direkt!


  Marie
  Hoppas fröerna gror och ger dig många fina plantor.

  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera