söndag 26 oktober 2008

Handvävd damast och hästskit…
Antikmässan i Borås är alltid en rolig upplevelse.
Nu för tiden fastnar jag mest för gammal sliten allmoge men inga av de saker jag verkligen tyckte om på mässan var några direkta fynd eller något jag kände jag var tvungen att äga, så det får bli att gå på auktion istället. Säkert inga fyndpriser där heller men … man vet ju aldrig…
Linnean, Linnea borealis, är jag mycket förtjust i. Planterade den här i trädgården i augusti och hoppas den kommer att växa till, trivas och leva länge. På antikmässan köpte jag en handvävd linnedamast, med just linneamotiv.


Mönstret är komponerat i början på 1940-talet för Värmlands Hemslöjd. Den duken tyckte jag var ett fynd, men för att tycka det måste man ju tycka om textilier och ’förspilld kvinnorkraft’ som en del kallar det. I mitt tycke är kraften verkligen inte förspilld………..

och så till hästskiten....
Nu i höstrusket är det dags att lägga ut tjocka lager med gödsel. Hästgödsel är ofta ganska lätt att få tag på och berikar jorden gör den också…
Så som blommor och grönsaker växt på landet den här säsongen har de inte gjort sedan vi tog över. Troligen tack vare 2 stora lass med vanlig ’hästskit’.


Gödsla ....
eller inte gödsla ....

Har tidigare citerat Karel Capek och boken Ett år med min trädgård. I just den boken finns så mycket som stämmer in på oss trädgårdsfantaster, både bilder och ord, så jag citerar igen….

’Men tillåt mig besjunga och prisa höstens mest försmådda skönhet. Jag vet, att ni inte har något fält och att ni inte samlar betor i stora högar, men har ni någonsin gödslat en trädgård? När de kommer körande till en med fullt lass och välter ut den ångande högen, då går man omkring, bedömer den med ögon och näsa och säger med kännarmin: ’Herregud, det var fin dynga.

Ge er iväg, ni som håller för näsan, när ni gör långa omvägar kring denna ädla och porösa hög. Ni vet inte, vad fin gödsel är för något. Och när så örtsängarna har fått det som tillkommer dem, då har man nästan en mystisk känsla av att man gjort jorden en god tjänst.’

18 kommentarer:

 1. Verkligen fint linne med linnéor! Jag tycker inte heller att kvinnokraften är förspilld, men däremot förundras jag ofta över vilket enormt arbete som låg bakom vardagliga ting som kökshanddukar och lakan förr i tiden. Något att fundera över i dessa slit-och-släng-tider.
  Kram! Katarina
  PS: Jo, jag är ledig i 4 dagar! : )

  SvaraRadera
 2. Vilket härligt inlägg!!! Vacker damast - absolut ingen förspilld kraft! Vilken underbar headerbild du har nu Birgitta!

  Kram Annie

  SvaraRadera
 3. I brist på hästbekanta köper jag färdigbrunnen hästgödsel, och den luktar inte mycket alls. Bra dessutom för de tunga lerjordarna här...

  SvaraRadera
 4. Dar minsann härlig skit-snack :o)
  Och så rolig läsning.
  Visst har du rätt i, hästgödsel är toppen till trädgården.
  Ha en fin veckostart, Petra

  SvaraRadera
 5. Mmm vill också ha en hög med gössel!!!!
  Har ingenstans att lägga den innan jag kan få ut den dock.
  Och heller ingen som kommer och levererar.....
  Linda

  SvaraRadera
 6. Vi gillar tydligen lite samma saker! En damastduk med invävd linneamotiv låter definitivt som något vi skulle ha fått slåss om - om jag skulle varit där samtidigt ;))!
  Vilka skatter! Du kan ju bara drömma om vad den sortens handarbeten skulle kosta idag i sådan kvalité!
  Allmogeprylar, som just idag inte betingar några priser i Sverige, är nog en klok investering inför framtiden (om man vill tänka på det viset). Annars borde ju alla dessa skatter, skapta av flitiga händer, av både kvinnor och män få stanna hos oss och inte försvinna till USA!
  Höstgödsling är jag däremot så ambivalent till. Jag brukar satsa på gödslingen på vårvintern/våren.
  Har dock inte införskaffat mig den där boken än - vilken skam ;))! Kanske får jag en vettig förklaring till varför höstgödsling är bra från Ett år i min trädgård.

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 7. Tänk att "ren dynga" kan komma att låta som skön poesi (missförstå mig rätt) ; ))
  /Janne

  SvaraRadera
 8. Jag älskar textilier och förspilld kvinnorkraft, man blir verkligen fundersam, när man kan få tavlor och stora arbeten för nån tia... Čapek är rolig.
  Ha en solig höstdag, kram.

  SvaraRadera
 9. Lovely linen - I know they're work - put there's nothing that feels or looks better. Was delighted to see that you had epimedium blooming this time of year. I've never had one re-bloom. They're one of my favourite plants in the garden - so tough and yet the flowers are so delicate looking.
  Barbara

  SvaraRadera
 10. Just allmoge och bruksföremål ligger mig varmt om hjärtat! Vilken vacker duk och kul med linnean på. Visst gick det åt mycket tid att göra dessa saker men vilken kvalité och känsla jämfört med mycket idag. :) Lite hästdynga skulle våra hösttrötta rabatter behöva...men inte vet jag något stall i närheten varifrån vi kan köpa. Kodynga på påse är det ju tyvärr inte lika mycket "krut" i.

  Jag har en liten fråga till dig... har du tips på något ställe som säljer gamla dörrar och liknande? Vi har ännu inte hittat någon dörr till växthuset och på de ställen där vi varit (t.ex. Återbruket) har vi inte hittat några intressanta.

  Imorgon skickar jag din vinst! Kram Karin

  SvaraRadera
 11. Ja du Birgitta det är annat en det vi köper idag. Slit och släng som det är nästan med allting.
  Själv har jag min farmors gamla handdukar och de kommer jag att slita ut.
  Får nog se till att få hem lite skit till min trädgård.
  Det finns det ju gott om här i trakten. Roligt och lite annorlunda inlägg.
  Ha det gott

  SvaraRadera
 12. Katarina
  Det kanske är bara för att vi slipper sitta i vävstolen som vi har tid med blommor och trädgård.


  Annie
  Visst har hösten varit färgstark i år. Tack vare den blev headerbilden riktigt bra.

  Camellia
  Har du tung lerjord, du också?
  Det har jag här hemma men på landet är det mer sand i jorden. Där är den betydligt mer lättarbetad.

  Petra
  Vad rolig att träffa på dig, en ny bekantskap.
  Kul att du lämnade ett spår.

  Linda
  Du slipper den dåliga lukten och smutsiga hundar ;-)
  Hoppas du hade det trevlig helgen som gick.

  Anja
  Tror egentligen också att det är bättre att gödsla på våren här hos oss där vi sällan har någon tjäle, men för att hinna med att får ordning på odlingsytorna blir det nu i höst.

  Janne
  Allt skitprat är inte ren dynga ;-)

  Hannele
  Jo visst blir man undersam men också lite glad. I alla fall när man skall köpa.

  Barbara
  Epimedim, they are one of my favourite plants too. Both flowers and leaves are lovely, I think.

  Karin
  Det skall bli så spännande att få paket.
  Angående dörr, så vet jag inte. Misstänker att den kanske inte har vanliga dörrmått.
  Här finns ju returvaruhuset och där är jag ju iblad.
  Mailar du måtten kan jag titta vad de har nästa gång jag kommer dit.

  Annika
  Att gödsel gör sådant underverk hade inte riktigt kunnat tro. Det växte verkligen så det knakade.

  Ha det gott allihop
  Birgitta

  SvaraRadera
 13. Vacker duk du fyndat Birgitta! Jag har ärvt många fina handarbeten och är så snål, att jag aldrig tar fram dem =) Kan föreställa mig när makens mormor, satt på bondgården i Danmark, i sken av fotogenlampan och broderade de vackra lakanen som nu ligger i mitt linneskåp =)
  Jag har funderat på om man inte kunde lägga ut hästgödsel på hösten - och nu får jag det bekräftat att det går :) Jag kan bara åka och hämta hur mycket jag vill - skall bara få det gjort... fniss Ha det gott, kramen 8`)

  SvaraRadera
 14. Lotta
  Var inte snål med sådant du tycker mycket om, tycker jag ;-)
  Har sett aldeles för många saker som älskats med inte använts och när ägaren dör finns det ingen som vill ha sakerna. Använder du dina fina lakan tror jag makens mormor gläder sig i sin himmel.
  Tror att vi kan lägga ut hästgödsel i rabatterna hela senhösten - vintern så länge vi inte har snö så vi har tid på oss.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 15. Mycket vacker väv med Linnean på, de var bra duktiga förr. Är det på hösten man skall lägga ut hästgödsel? Jag lär mej aldrig. / Tyra

  SvaraRadera
 16. Jag älskar linnéor, det är nog den allra vackraste blomman som finns. Så liten och fin. Ha det bra//Britt

  SvaraRadera
 17. Skulle bara säga att jag längtar efter ett inlägg från dig men jag har full förståelse om du har annat att göra. Kände bara att jag blev lite ja vad skall man säga..
  kom av mig när det inte var något.
  Din bild längst upp är lika fin varje gång man kommer in. Jag njuter av den så länge.
  ha det gott
  Annika

  SvaraRadera