lördag 11 oktober 2008

Paradisdrömmar ..
Veckan som gått har jag grävt bort men även planterat nytt.
Nävorna ’Jolly Bee’ och ’Rose Madder’ har hamnat i det numera tomma grönsakslandet på Landet, som mellanstation. Hoppas få användning av dem som marktäckare till våren. Dit har jag också flyttat en del dagliljor. Gula och orangebruna som är lite svåra att kombinera med annat. Kanske kan de komma till användning där ute. Skall låta dem blomma en gång till och se vad de passar tillsammans med just när de blommar, innan de förpassas vidare…
Hemerocallis 'Mauna Loa'


För några år sedan var jag lite rostokig, men storleken på trädgården gör att jag måste försöka sansa mig och det har jag gjort i några år nu, men efter sommarens besök hos Katarina så har jag inte lyckats hålla mig på mattan.Foto från Katarinas Rosenhill.

’Lyda’ Rose, som jag såg i full blom hos Katarina, står högt på önskelistan.
Har nu under hösten planterat 3 nya rosor här hemma och köpt en till landet och det är därför som dagliljor och nävor fått flytta på sig. I går planterade jag Austinrosen Tradescant, en mörkröd, mångdubbel och doftande ’goding’ som jag hoppas skall trivas på Jolly Bees plats. http://www.davidaustinroses.com/English/showrose.asp?showr=3116


Dainty Bess


Besökte Blomsterlandet i Stora Höga i torsdags och där såldes rosorna till mindre än halva priset och då är det extra svårt att låta bli.

Under sensommaren – hösten har jag också planterat The Alexandra Rose, även den en Austinros men enkelblommande och Dainty Bess, som jag handlöst föll för när vi besökte Trädgårdsföreningen i Göteborg i augusti. Bortsett från Tradescant har jag mer och mer fattat tycke för just de enkelblommande rosorna.

Rosen jag köpt till Landet är Rosa glauca – Daggros. Såg den hos Anja och blev förtjust i de daggigt rödaktiga bladen.
Har man inte plats för rosor måste man göra det ;)

14 kommentarer:

 1. Den där mörkröda Austin är urläcker!

  SvaraRadera
 2. Vem kan motstå Rosor?! Precis som du skriver, så var besöket hos Katarina ett uppvaknande, med alla de vackra rosor hon har! Lydia - minns också den vackra damen :) Din raring Dainty Bess är så fin med sina enkla blad :) Daggros - också en av mina nya favoriter, såg den på Skåneresan och även hos Anja. Jag hade tur att givmilda Crister vid Transjön, gav bort en fin liten planta till mig som nu skall vårdas ömt. Glad och nöjd är jag också över att de sticklingar jag fick av och hos Katarina i somras, har tagit sig!! Tänk att lilla jag har fått dem att rota sig - nu får de bo i pallkragen i vinter och sova sin törnrosa sömn. Det blir nog fler rosor här hos mig...... stungen av rosens tagg, ger bara mersmak :) Ha en skön söndag 8`)

  SvaraRadera
 3. Det är svår att inte förföras av rosor - de är liksom urbilden av en lustgård eller trädgård.
  Jag som har haft privilegiet att få besöka din trädgård vet att plats är inga problem för dig i din trädgård...;))!
  Dessutom har du ju förmånen att kunna flytta växter till landet - vilken lyx!

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 4. Ja visst är de underbara rosorna och så inspirerad jag/vi blev av besöket hos Katarina. Jag är så glad över att min Lyda-stickling har tagit sig. Till våren ska den få en plats vid nya växthuset. :) Där skulle jag gärna ha några fler Austinrosor. Den mörka skönheten du visar är alldeles underbar, annars börjar jag också falla mer och mer för de enkla! Hoppas du får en fin söndag! Kram Karin

  Ps. Om du mot förmodan inte hittar någon plats till Rose Madder - så kan jag alltid vårda en liten bit åt dig! :D

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Ja, ibland går det åt en hel del flyttande innan växterna "hittar hem". Vilka läckra rosor! ; )
  /Janne

  SvaraRadera
 6. Oj så avckra roser du visar! ha begäret känns direkt!

  SvaraRadera
 7. Så fantastiskt underbart och en ros som jag aldrig sett tidigare 'Lyda' en sådan vill jag ha!/ Kram Tyra

  SvaraRadera
 8. Vad du har hunnit med Birgitta.
  Fina rosbilder från katarina du visar. Jag har inte hunnit flytta mina rosor än men alla skall flyttas, fast jag har ju inte så många rosor precis.
  Har iallfall fått ner min hortensior alltid något.
  Ha det gott
  höstiga Hälsningar
  Annika

  SvaraRadera
 9. Glömde säga att Dainty Bess eller vad den nu hette står på min ösnkelista eftersen jag såg den hos dig.
  Hej igen
  annika

  SvaraRadera
 10. Vad roligt det är att ros-febern sprider sig! Jag har satt två Lyda-sticklingar på rotning åt dig; en chansning så här års, men går det, så går det!
  Kram på dig!
  Katarina

  SvaraRadera
 11. Austinrosen var verkligen fin!! Undrar om den går hos mig..zon3?
  Perfekt att ha ett ställe till med växter som inte passar in!

  SvaraRadera
 12. Dagliljan var underbar, men jag kan förstå att den kan vara svårplacerad.
  Vem kan motstå rosor? Inte jag heller :)
  Det finns så många godingar att välja emellan.
  Jag köpte ju Dainty Bess i våras och hon har tagit sig riktigt bra. Värre var det med Jacqueline de Pre. Men jag skulle få en ny från Rosenposten.
  Austinrosorna gillar jag. De blommar länge och doftar mycket.

  Kram Mari i Marieholm

  SvaraRadera
 13. Underbar sista kommentar.. "Har man inte plats för rosor får man göra det".. den röda fina du visade från austin rosorna.. väldigt vacker och jag köpte en liknande i år från england men den heter falstaff.. Har också börjat titta mer o mer på de enkelblommande.. en av fyra små skott som följde med hem från katarina har tagit sig, trist nog inte Lyda rose.. men en annan enkelblommande vit tror jag, minns inte namnet just nu.. ha en skön vecka.. Kramiz /Monica

  SvaraRadera