lördag 12 juli 2008

Vid foten av Omberg - Ellen Keys Strand


En hänförande utsikt hade hon verkligen och då inte bara utöver Vättern.
Vi kom med på dagens sista husvisning och hade turen att dessutom få en guidad tur i det som finns bevarat av trädgården. Trädgårdar, kända eller okända bevaras ju inte alls till eftervärlden här hos oss, tyvärr.

Det var roligt att få höra lite om Ellens egna funderingar (från anteckningar och dagböcker) när det gäller växtval och odling och inte bara om hennes husbygge och böcker. Man har börjat med att utifrån skisser och fotografier försöka återskapa hennes trädgård. Hoppas man lyckas!’Det är något märkligt med trädgårdar som skapats med iver och engagemang. De bevarar sin atmosfär också när de inte längre hävdas. De sover, helt enkelt. Det är bara att väcka dem.’ Ur Somrars fröjd av Erik Janson

För att komma ner till huset, som ligger nära vattnet i en mycket brant sluttning, kan man välja grusvägen eller åsnestigen.
Åsnestigen är en svårtrampad trapp – att den är besvärlig att gå i skall man kanske ta som ett gott tecken? Tyvärr inget foto.


Pelarbron ser ut som ett solens och vattnets tempel. Morgondoppet kan man nog inte låta bli om man har en så här fin brygga.6 kommentarer:

 1. Hejsan Birgitta!
  Hoppas att du kommer med liiiite mer - jag blir såå nyfiken!Det blir kanske lite mer i höst/vinter?

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 2. Vackra biler från en vacker plats! Det skulle vara roligt att besöka Strand någon gång. Kul med trädgårdsberättandet! Jodå, visst fann vi/jag lådan på Returhuset. Anja hittade en snarlik. :) Några krukor fick också följa med hem...

  Kram Karin

  SvaraRadera
 3. Vilka roliga ställen du är ute och tittar på. Som anja säger så kommer det kanske lite mera i höst om detta ställe.
  Ha det gott vi syns på fredag.
  Annika
  Naturliga Ting

  SvaraRadera
 4. Vad vackert det ser ut att vara! Roligt att man tar vara på hennes gamla ritningar och återskapandet av hennes trädgård.
  Blir genast lite mer nyfiken och fick lust på att läsa boken "Ett hem för själen" - sommarlektyr i båten kanske?
  Ha det så gott, kramen 8`)

  SvaraRadera
 5. Kul att se dina bilder, visst är det tråkigt, att man inte inser värdet av gamla trädgårdar här (tänker också på Emma Lundbergs i Stockholm...)

  SvaraRadera
 6. Vad vackert det ser ut! Jag tilltalas av tanken att en gammal, igenvuxen trädgård kan väckas...
  Kram Katarina

  SvaraRadera