torsdag 19 juni 2008

Dagen före midsommarafton och PelargonerInga gäster till midsommar i år utan vi är bortbjudna. Skönt på många sätt.
Istället för att laga mat och städa har jag tillbringat eftermiddagen i växthuset. Tränat på fotografering. Läser manualen och provar mig fram. Fast jag haft kameran i mer än ett år nu är jag inte nöjd med bilderna jag tar. Tycker de borde vara mycket bättre. Skall försöka var så disciplinerad att jag läser den där manualen och lär mig kameran, även om det inte är så roligt.

I växthuset börjar just nu pelargonerna att blomma. En gång i tiden hade jag riktigt många, men som tur är dog de flesta en vinter för ett par år sedan. Antalet som är kvar är mer hanterbart, lite mer lagom. Plantorna måste ju passas med vatten på sommaren och ha någonstans att övervintra.Under årens lopp har jag mer och mer fastnat för vildpelargoner och primärhybrider men en och annan ’vanlig’ finns också kvar.


och det är rosenknoppspelargoner också. Den här heter Black Pearl.


och Mrs Herbert har jag svårt att vara utan.
Kan nog fortsätta så här en lång stund för många favoriter har och har jag haft. Carmel är en av dessa som jag har haft och numera letat efter men inte lyckats hitta. En ljusrosa ’goding’ med lite mörkare kant på kronbladen.
Följ med på en pelargonvisning och titta på de som just nu blommar i växthuset. Istället för att titta på bildkvaliteten kan ni titta på mitt senaste fynd när det gäller vattenkannor, även om det luktar bensin om den. Kannan finns på bilden ovanför texten.
Det är lättare att ta närbilder än översiktsbilder. Varför är det så svårt att få skärpa i just miljöbilder ?Dvärgvuxen, bara vuxit till 15 cm på 4 år och heter Elin.Rosenknoppspelargonen Roccoco, fick jag som stickling förra våren, men det är först nu som jag kommer att få se hur den ser ut när den blommar.
Den här frösådde jag förra vintern och tycker mycket om, Pelargonium chelidonium

Bill Hollaway har jag köpt den som från Rockdala för några år sedan, men såg i senaste Pelargonbulletinen att det namnet är fel. Hur det riktiga namnet stavas har jag ännu inte lärt mig.


En av mina verkliga favoriter är P x Renate Parsley.
I morgon är det Midsommarafton. Kan känna lite ångest över att tiden går så fort, men Midsommar är Midsommar...
Hoppas ni alla får en riktigt trevlig helg!


13 kommentarer:

 1. Det var många söta pelargoner! Mrs Herbert var ju alldeles ljuvlig. Jag är "nybliven pelargontok" så jag har inte så många ännu. En del favoriter har ju i alla fall hunnit få. En doftpelargon som heter Charity, alldeles underbara blad! Sen Appleblossom Rosebud, den är ju underbar! Jag köpte lite sticklingar på Älvsjömässan, så nu är det väntan som gäller! Zinkkannan var jättefin! Ja, jag är "zinktok" också. Trevlig midsommar! /Anette

  SvaraRadera
 2. Det skulle vara kul att ordna en studiecirkel för trädgårdsfotografer. Det är verkligen svårt att ta bra översiktsbilder, svårt med skärpedjupet och att få till känslan. Mina bilder tenderar att bli så platta. Egentligen borde man nog fota med stativ! Hursom, jag tycker dina bilder är underbara och motiven liksaså. Det ser så prydligt ut där dina pelargoner står på rad! Härligt! Vi fick en stickling av dig förra året. Kan det har varit P x Renate Parsley? Den stod på trappan hos dig. Sticklingen har växt något enormt och har nu blivit fler plantor. :) Vattenkannan är urläcker!

  Ha en riktigt fin midsommar! Kram Karin

  SvaraRadera
 3. Försöker låta bli att bli samlare ;)
  Önskar dej en mysig midsommarhelg.

  SvaraRadera
 4. Underbart vackra pelargoner.. en hel del där som jag skulle kunna tänka mig. Det är som du skriver lite svårt med utrymmet vintertid så det gäller att begränsa sig lite.. =).. Ha en riktigt skön midsommarhelg.. jag är också bortbjuden så jag ska ha det riktigt gott i år också.. Kram Monica

  SvaraRadera
 5. Jättehärliga bilder på både pelargoner och vääxthus. Jag ahr en del pelargoner jag också. Ha en trevlig midsommar!

  SvaraRadera
 6. Vad kul att se pelargonerna det var många jag aldrig sett. Ha en trevlig midsommar.//Britt

  SvaraRadera
 7. Underbara pelargoner Birgitta! Den nedersta är alldeles ljuvlig!!! Härlig vattenkanna! Ja det är svårt att få till översiktsbilder tycker jag också men dina bilder är jättefina och motiven likaså!

  Tack för dina hälsningar - kändes betryggande...

  Fortsatt trevlig midsommar -
  Kram Annie

  SvaraRadera
 8. Inte vet jag hur långt du har kommit i din kamera-anvädarmanualen, me herreje så ljuvliga bilder du visar!
  OCH! Vilka pelargoner sen!Ska jag verkligen behöva samla även på dessa! Uj! Uj!det ser för hääärligt ut! Vilken tycker du att jag ska skaffa först?
  Trevlig fortsatt midsommar!
  mvh, Anja

  SvaraRadera
 9. Wow, du får mig verkligen intresserad av pelargoner. Känner inte till mer än Astrid och Mårbacka som jag har tokmånga av
  kramar Malin

  SvaraRadera
 10. Anette
  Håller med dig, Appleblossom rosebud är helt underbar. Det var den som fick upp mina ögon för pelargoner.

  Karin
  Det där med studiecirkel för trädgårdsfotografer vill jag gärna vara med på om det blir något sådant.
  Troligen var det P. tomentosum som du fick en stickling utav eller möjligen P. denticulatum. Tomentosum har små vita blommor och denticulatum små rosa.

  Hannele
  Jag samlar inte heller, faller bara och tappar vett och sans :-)

  Monica
  Bra om man kan hålla huvudet kallt men det har jag svårt för. Ibland är det bra att plantorna bara dör bort. Då slipper ma fatta egna beslut.

  Marina
  Pelargoner är klart att du har, de är ju lite utav ett måste :-) :-)

  Britt
  Tror att det finns tusentals med olika pelargoner så de flesta har inte jag sett heller.

  Annie
  Jo P x Renate Parsley är verkligen söt.

  Anja
  Vilken du skall skaffa först beror på vilken typ av pelargoner du tycker bäst om.
  Det finns så många ljuvliga.

  Malin
  Mårbacka kan man allt ha många utav. Den är fin tycker jag.

  Hoppas ni alla haft en skön midsommar trots blåst och regn!

  Birgitta

  SvaraRadera
 11. Härliga pelargoner.
  Jag hade många fler innan vi flyttade. Har bara ett fåtal kvar.
  Den sista du visade fastande jag för, jättefin.
  Din vattenkanna var inte dum den heller.

  Kram Mari i Marieholm

  SvaraRadera
 12. Inte är det nåt fel på korten du tagit!
  Skulle gärna vilja slå mig ner i ditt växthus och njuta av alla fina Pelargonerna!!
  Mina är lite tjuriga än..bara nån enstaka blommar ännu.

  SvaraRadera
 13. Din kanna är brutalt snygg! Jag tror du kan leva med petroldoften kanske då? Bara det inte är något som sitter kvar och skadar dina plantor. Min mamma har en kammal rektangulär zinkvattentank som hon odlar luktärtor i, snyggt det också. Jag hade valt att göra en liten vattenspegel i den, men jag tror mygglarverna skulle trivas för bra i den ;)

  SvaraRadera