onsdag 11 juni 2008

Aklejornas och nävornas tid ….


är snart förbi. I alla fall de tidigblommande nävorna som Geranium maculatum, Geranium phaeum och Geranium albanum. G. albanums tid är egentligen inte över, men den växer, växer och växer att jag bara måste klippa bort den innan den täckt in allt i sin närhet. Den kommer tillbaka och då är framfarten inte lika intensiv och välkommen tillbaka är den för jag tycker den är helt ljuvlig med sina ganska ljust rosa blommor. Har den som en slags underplantering till Papaver orientale 'Pizzicato'. Vallmon blommar över fort men underbart är ju kort sägs det.
Det ser fläckvis lite kalt ut i rabatterna nu när jag klippt bort en massa nävor men de är nog snart gröna igen. Kommer inget regn blir det att fortsätta med slangen.
Av aklejorna är det bara McKana’s Giant och Aquilegia fragrans som fortfarande blommar. Solen och värmen gjorde att de blommade över snabbt i år.


Paeonia lactiflora 'Brazzaville', Geranium magnificum, Alchemilla mollis och Gillenia trifoliata blommar just nu och är så fina tillsammans tycker jag.
Daggkåpa är fint till det mesta, även helt för sig själv. Varför den fått namnet daggkåpa kan man undra? Då är engelskans Dew-Cup ( daggskål) mer passande. Vet att många tycker den fröar och breder ut sig men klipper man av blommorna innan de släpper sina frön så är den lätthanterad. Breder ut sig gör den ju men det som man inte vill ha kvar av plantan är lätt att gräva bort. Härligt limegrön är den och passar till det mesta gör den, tycker jag.
Daggkåpans lovsång låter det som och det är det också…..
Vill man inte ha jättedaggkåpan finns den lilla söta Alchemilla conjuncta med sina ’silverkantade’ blad. Den blir max 12cm hög. Alchemilla erythropoda, rödskaftig daggkåpa, blir heller inte så hög och stor. Max 15cm. Egentligen behöver man inte ha någon alls… men fina är de….tycker jag.2 kommentarer:

 1. Ja, allt blommar över så otroligt fort. Det är knappt att man hinner med.
  Så fint det var med pionen, Gillenia, daggkåpan och nävan tillsammans!

  Först trodde jag att min brunnäva, var den vita varianten. Men det stämmer inte riktigt med färgen. För den är svagt, svagt lila.
  Den är frösådd och stämmer inte alls med någon av namnen jag har, tyvärr.
  Men jag kan skicka en liten planta om du vill. Jag tror att den är delbar.

  Kram Mari i Marieholm

  SvaraRadera
 2. Vackert, vackert... Bra tips du gav om att klippa ner G albanum - mina är otroligt stora (läs: för stora) så jag tar nog och klipper ner dem nu. Och jag tycker som du: de är jättesöta!
  /Katarina

  SvaraRadera