onsdag 7 maj 2008

Nu är nu och jag hinner inte med….Nytt och blomstrande liv åt min svärmors gamla tvättbalja. Håll med om att Lewisiorna är makalösa…


Epimedium chlorandrum hybHela de långa mörka årstiderna har jag redan hunnit glömma. Nu är det så underbart ljuvligt att jag önskar jag kunde klara mig utan sömn. Hinner inte med. Växterna slår ut bakom ryggen på mig och körsbär och plommonträd fäller redan sina kronblad så det ser ut som om vintern är tillbaka med kraftigt snöfall. Idag såg jag att häggen slagit ut.
Det blir att göra som skomakaren, tror han var skomakare han med ’Stängt mellan hägg och syren’.
Luktolvonet och parmaviolen doftar så det spikraka håret krullar sig och det sticker i tårna. Olvonet är en riktig ’lusebuske’ som får vara kvar bara för den förföriska doften.
Just nu blommar många olika sockblommor och de vill jag slå ett extra slag för och därför visar jag riktigt många bilder. Underbara spindellika blommor med mycket vackra blad, särskilt när de är ’nya’. De flesta sorterna har vintergröna blad. Först vårsolen torkar ut dem och gör dem bruna.

Epimedium cantabrigienseEpimedium x youngianum 'Niveum' har vackert bruna blad just i utspringet.Epimedium grandiflorum ' Lilafee'. Även bladen drar åt det lila hållet.


Min favorit.
Epimedium acuminatum. Den har lite fläckiga blad, när de är nya och stora markant tvåfärgade blommor.
Epimedium x versicolor med sina rödfärgade blad.Epimedium stellulatum ’Wudang Star’1 med både blad och blommor.


Epimedium myrianthum har pytteblommor men underbara blad.
Epimedium leptorrhizum är först ut att blomma. Stora verkligen spindellika rosa blommor. En riktig läkerbit tycker jag.
Lunddockan som jag köpte för ett par år sedan blommar för första gången


och blomsterkornellen har slagit ut sin enda blomma idag.Nu är nu, solen skiner (visserligen bara på dagen här hos oss) och det är gudagott att leva..


9 kommentarer:

 1. Det blir inte länge du får stänga då! Syrenerna blommar ju praktiskt taget redan. :) Underbara bilder på fantastiska sockblommor. De är mina favoriter med, näst efter nävorna. Men så många sorter som du har, har jag inte. 'Lilafee' har jag dock på bild inne hos mig nu också! Ha det gott och glöm inte att njuta! Kram Karin

  SvaraRadera
 2. Samma här... varför kan det inte bli vår/försommar lite långsammare? Jag vill ju bara vara ute och njuta och nu börjar det märkas inne, att jag är ute..... :)
  Sockblommor har jag bara en, den vitblommande men tycker mycket om den :) Och när jag ser dina så vill jag ju ha mera sockblommor.... den rosa "cantabrigiense" var en riktig goding :) Ja, listan är lång på vill-ha-växter :)
  Ha det så gott i trädgården och fånga dagen 8`)

  SvaraRadera
 3. Jag hinner inte heller med! Jobbar som attan nu och är knappt itne hemma vare sig dag eller kväll. SÅ kommer det att vara i ca tre veckor till tyvärr. Den bästa tiden är ju egentligen nu. Jag älskar också epimedium. Jo, hos Carina Larsson har jag varit två gånger. Fina växter!

  SvaraRadera
 4. Men så många fina foton! Dina sockblommor är ljuvliga.
  Linda

  SvaraRadera
 5. Känner likadant!! Men det är underbart att leva:))
  Oj ..finns det så många olika sockblommor också..dom är verkligen söta!!Själv är jag ägare till en. Går och väntar på att den ska blomma!!
  Ha det gott bland alla dina blommor.

  SvaraRadera
 6. Men Birgitta!!!
  Vi älskar sockblommor!!!!!!
  Ken kommer att svimma när han ser detta inslaget, Oj,Oj... Jag måste ringa till honom på jobbet så han kan gå in och titta. Gå gärna in på vår blogg och titta på utlottningen vi har där.....Carina

  SvaraRadera
 7. Ja det är bråda tider.. det formligen sprutar upp växter ur jorden..så det gäller att ha ögonen öppna.. Underbart vackra är sockblommorna.. har ingen men vill definitivt ha när jag ser dina bilder.. kornell jättevacker också och lundklocka har jag prickat för i botanicus katalog.. ja jag hittar bara mer och mer jag vill ha.. undrar om jag kan köpa granntantens tomt också så jag får mer yta och planera på tro..*fniss*.. ha en underbart skön helg.. Kram Monica

  SvaraRadera
 8. Visst är det underbart nu. Och allt bara exploderar. Tiden räcker definitivt inte till.
  Sockblommarna är underbara!
  Måste verkligen ha fler sorter.

  Kram Mari i Marieholm

  SvaraRadera
 9. Det är en helt underbar tid nu men det går ju så fort. Fin gammal tvätt tunna. Jag har en i bostugan det kan kanske bli blommor i min med.

  SvaraRadera