tisdag 26 februari 2008

Nu börjar de blomma i trädgården..


Denna är visserligen inte vår vanliga blåsippa men eftersom den blommar nu får den var symbol för den också.


För att se om blåsipporna börjat blomma gick vi under hela min uppväxt till blåsippsstället i skogen. Det blev oftast många turer dit för då precis som nu var jag lite otålig och blommorna hade sällan slagit ut när vi kom första gången.
Förra våren gjorde mamma och jag den promenaden igen, efter kanske 20år.
En, bara en, liten blå blomma var det enda vi fick se. Och där som sipporna en gång nästan målade marken blå, på vissa ställen.
Lägenheter och villor har tagit över åkrar och ängar där det en gång i tiden fanns fyra bondgårdar och blåsippsskogen har blivit lekplats åt barn och hundar. Men varför är blåsipporna borta??

Fick jag bara välja en enda blåsippa skulle jag välja en riktigt, riktigt mörkt blå med runda kronblad och vita ståndare. Det är väl ståndarknapparna som är vita? För det är precis så en blåsippa skall se ut…
men jag måste inte välja, som tur är, för även om den blåblommande har en magi över sig som inte de andra har, är de dubbla eller enkla, vita, rosa eller röda svåra att stå emot och lätta att börja ’samla’ på.
Flera utav de plantor jag satte i höstas har blommor som börjar slå ut.
Första helt utslagna blomman har den här.Måste också visa en bild på ’rabattkanten’, för den tycker jag blev jättebra.

'Dä ä tjyven så roligt att leva ändå!'

Fanny Alving

11 kommentarer:

 1. Alltså Birgitta! Var och hur bor du? Du har tydligen en växtzon varmare än vad jag har. Blåsipporna är i sin linda hos mig och de flesta julrosor har inte slagit ut.
  Nu börjar också vädret ta på mig på allvar. Det är helt enkelt för hemskt att bara regnar och blåser. Trots det milda vädret går det inte att göra något ute. Fy för den lede, säger jag! Härlig dock att vi trädgårdsbloggare har varann - vart skulle man annars ta vägen!?

  SvaraRadera
 2. Vilken jättefin rabattkant...så sugen jag blir på att få till något sådant... Blåsippor har verkligen något magiskt över sig... och det är inte ofta vi ser dem här. jag har ett par plantor i trädgården men de vill sig inte riktigt... har du något tips Birgitta? Kanske hybrider klarar sig bättre? Jag saknar också Linnéorna...vart har de tagit vägen?? Som barn såg man dem lite allt som oftast... men jag tror att det åtminstone 25 år sedan jag såg någon...

  Visst är husen vackra... jag skulle kunna "samla" på hus... är ju intreeserad av historia också (släktforskar) så det är roligt. Vi bor på gammal säterimark där det fanns tre gårdar... det ena huset som var byggt på 1700-talet brann i slutet på 1800-talet och då byggdes vårt nuvarande hus som stod klart 1903-1904...byggt med "frontespiser" och med 6-salslösning...(tyvärr förändrat på 1950-talet då även kaminerna revs ut)Vi håller nu på med att försöka återställa och ta bort "villafieringen" och återställa trädgården...
  Granngården är från 1850 (mittbilden med dörren). Oj det blev en liten uppsats här...blir lite ivrig när det gäller hus... :) Kram Annie

  SvaraRadera
 3. Så söta blåsippor! Den första du visar vann mitt hjärta med en gång :) Jag har testat att plantera en vild som jag "hittat" hos mig och bladen såg jag i fjol och tänk om den blommar i år! Fast läget är inte bra, har för lite träd så när träden är på plats och jag får lite mer skugga så skall fler blåsippor införskaffas. I Fjällbacka där vi har vår stuga, finns en blåsippebacke och snart blommar nog den, borde ta en tur dit och beskåda det vackra. Julrossticklingar - det säger jag ju inte nej tack till, om du har så det blir över :) Och tack för info om Nävan, namnet är dokumenterat så nu skall jag jaga fröer :) Vilket underbart rabattstöd - alltså, jag måste till en skrot eller liknade!!! Ha en bra tisdag - attans vad det regnar idag!! Sitter vid fönstret och det bara öser ned... 8`)

  SvaraRadera
 4. Birgitta!
  Blåsippan är sinnebilden av allt vackert som existerar i växtväg på denna jord.
  Såg att även hos mig var de på god väg.Om ett par dar kommer de första att slå ut!

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 5. Gudomliga bilder.

  Jag har också ett tätt förhållande till blåsipporna. Inte bara för den vackra färgens skull, eller för att de är så tidiga och så efterlängtade. När jag var liten kallade min farmor mig för "sin lilla blåsippa"; det där hänger nog kvar än. Sentimentalt, men vad kan göra åt det? Bara att bejaka. :-D

  Jag återvänder senare idag och läser mer på denna MUMSIGA blogg.

  SvaraRadera
 6. Åh, så vackra! Jag hade vanliga blåsippor på ett ställe men dom trivdes inte där. Har nu satt på ett annat ställe men dom har ännu inte visat sig precis så dom trivs kanske itne där heller.

  SvaraRadera
 7. Rabattkanten suvurän. Blåsipporna var också vackra.//Britt

  SvaraRadera
 8. Så underbart Birgitta med blommande blåsippor! De är verkligen helt underbara och väcker ha-begäret. Vi har inte en endaste blåsippa i trädgården men nu tror jag att jag har hittat en plats där de skulle kunna trivas. Rabattkanten passar verkligen in fint hos dig.

  Ha det fint!

  SvaraRadera
 9. Vad många blommor du har i dina blåsippor. Jag har bara enstaka som sitter så gömda att jag inte kan fotografera dem.
  Annika
  Naturliga Ting

  SvaraRadera
 10. Helt underbar blåsippa med vita ståndare. Vilken blå färg!!
  Rabattkanten var också fin/Merja

  SvaraRadera
 11. Så underbara... kan inte låta bli att börja nynna på "blåsippan ute i backarna stå... "

  Den mörkblåa var nägot av det vackraste

  SvaraRadera