onsdag 6 februari 2008

Julrosorna visar färg –Först idag när jag gick runt och fotograferade upptäckte jag att bladen verkligen skiljer sig i färg så långt innan knopparna slår ut visar Helleborus hybridus vilken färg blomman kommer att få.
Helleborus hybridus med äppelblomsrosa blommor - har rosatonade blad.
Vit med violetta prickar - de nya bladen är ljusa till färgen.
Helleborus hybridus 'Blue Lady' är en dam jag väntat på i 3 år. Bladens mörka färg bådar gott tror jag.

Vad detta blir för blomma skall bli skoj att se! Enligt mina anteckningar borde den bli grön men av bladen att döma blir det någon annan färg.
Får enkla nästan svarta blommor - bladen är mycket mörka när de kommer ur jorden.

Vitblommande - har ljust gröna blad.

7 kommentarer:

 1. Vad våraktigt du har det hos dig! Och dessa vackra Julrosor.... härligt - tänk när mina små fröer kommit så långt :) Formarna du frågade efter - tror det var du i alla fall :) har jag köpt på Panduro men faktiskt via postorder för det var bättre sortiment där än i butiken i Göteborg. Minns inte om det var de som var formar för "tvål" men jag har även köpt formar för ljusstöpning och gips. Det finns ansikten och små änglar som är så söta. Det är bara att kolla på hemsidan - nu fick jag lite lust jag med, det kanske har kommit någon ny form... :) Men tänk på att ni får peta ned betongen i formen med en pinne för att få bort luftbubblorna och faktiskt så smorde jag lite med matolja innan så att det skulle lossa ordentligt efter ett par dygn. Det är så kul att gjuta! Längar nu... Ha det gott 8`)

  SvaraRadera
 2. Så fantastiskt långt allt har kommit hos dig!!!! ...och vilka fina bilder... jag gillar också betonggjutning... sandlådeformar är inte dumma heller... När det gäller mangeln...nej den är inte tung att dra... men visst har man träningsvärk efter några timmar... Tänk det där med textilier och linne... trots att skåpen är fulla så bara behöver man mer... :)

  Kram Annie

  SvaraRadera
 3. Ja... det är intressant med att blad och stjälkar många gånger förvisar hur blomfärgen torde bli.
  Detta har jag resistrerat hos flertalet växter...

  SvaraRadera
 4. Vilka fina bilder.//Britt

  SvaraRadera
 5. Jag njuter av alla fina bilder på din blogg!
  Så många julrosor du har - vilken lycka så här på vårkanten...

  /Katarina

  SvaraRadera
 6. Lotta
  Tack för alla gjutartips. Har inte riktigt bestämt vad det skall bli ännu men det är snart hög tid eftersom det behövs en viss planering.
  Att jag skall gjuta i ett par korgar för att se hur det blir, det har jag däremot bestämt. Kan nog bli fint med korgens flätmönster utanpå krukan. Gissar att korgarna behöver dränkas in med olja för att få dem att lossna.

  Annie
  Jo det verkar som om våren kommit här hos oss, men bakslagen brukar komma.
  Letat efter sandlådeformar på alla tänkbara ställen. Nog inte säsong nu. Det gäller nog egentligen bara;)att vidga formbegreppet så hittar man alltid formar.
  Vidga och vidga - när det står still, är inte lätt. Men det är en vecka kvar.

  Linda
  Du har så rätt. Jag har nog egentligen vetat om det men när jag såg växterna genom kameralinsen blev det så påtagligt.

  Britt
  Tack för det. Blommor är fint.

  Katarina
  Julrosor finns det alltid plats för;) fast vi har en liten tomt.

  Trevlig helg
  Hälsar
  Birgitta

  SvaraRadera
 7. Vad roligt med julrosor som ska gå i knopp för första gången. Vi har fröplantor som vi får vänta minst 2 år till på. Det måste vara som julafton för dig att se vad det blir. Jag gjuter en hel del i betong. Man kan använda plastlampor vägghängda typ IKEA. Jag har köpt en del på tradera. Ha en bra helg Carina och Ken.

  SvaraRadera