fredag 11 januari 2008

Krukplanteringar och Rosa chinensis f. mutabilisGillar att odla i krukor, att kombinera och komponera, byta ut och ställa undan. Det är lätt att jag får alldeles för många att passa med vatten så därför försöker jag numera vara lite strängare mot mig själv. En ny in = en gammal ut. Oftast fungerar det, men dock inte alltid. Tur att en och annan inte överlever.
För ett par år sedan gjorde jag ett trädgårdsbesök hos en rosenodlare och där träffade jag på Rosen 'Mutabilis' för första gången. Den är inte helt härdig ens i zon 2, som jag har och därför krukodlar jag den. Förra vintern, den första, stod den i mitt ouppvärmda växthus. Det enda jag behövde göra var att passa med vatten när det började bli varmare. Tidigt, redan i början av april, planterade jag om den och satte ut den.

Den har ett mycket friskt och fint bladverk.


Den växte till fort och blommade hela sommaren med sina enkla olikfärgade blommor. Blommornas färg skiftar beroende på åldern. Om jag bara kunde ha en kruka ute under sommaren skulle jag välja att i den plantera Rosa chinensis f. mutabilis.

4 kommentarer:

 1. Birgitta!
  Det där med att odla i krukor är ju ett kapitel för sig. Det öppnas så många odlinsmöjligheter bara man har någonstans att vinterförvara dem.
  Din ros ser väldigt fin ut - jag har också en namnlös köpt i Danmark.

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 2. Krukodling gillar jag också. Förr hade jag många ettåringar i krukorna men nu har jag hellre perenner även där.

  SvaraRadera
 3. Krukor är kul men kräver mer skötsel. Jag har en krukros - 'Purple tiger'. Jag undrar just hur den mår nu. :) Din Rosa chinensis f. mutabilis är underbar. Det tyckte jag redan när jag såg den hemma hos dig! Går den att få tag i här i Sverige? Den hamnar på listan för framtida jag-måste-ha-växter.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Anja
  Hur vinterförvarar du dina krukor? I växthus eller bänkar? Nergrävda i sand eller, ja hur gör du?
  Förra vintern hade jag aurikler i krukor men de klarade sig dåligt fast jag grävt ner dem, krukorna alltså, i sand i kallbänkarna. Locket var inte helt på så lufttätt var det inte. Trots det klarade de sig dåligt.

  SvaraRadera