torsdag 3 januari 2008

Arons Stav - Gott Nytt TrädgårdsårNär jag för några dagar sedan hoppade runt huset såg jag att munkhättans blad börjat komma upp riktigt mycket, den fläckiga munkhättan eller Arum italicum.


En lite underlig växt som också kallas Arons stav. Bladen vissnar bort på sommaren och kvar står de vackra fröställningarna med så småningom röda, giftiga bär.Har läst någonstans att blommorna kan alstra värme. Att man mätt temperatur i blomma och omgivning och fått fram en skillnad på 15 grader.
Hölsterbladet som omger blomkolven har liknats vid munkarnas huvudbonad och därför har den fått namnet Munkhätta och på grund av sitt utseende har växten använts som potenshöjande medel. Ja, vad den än använts som så är den, halva året, en dekorativ marktäckare, tycker jag.

’ Vi kallar den munk, därför att i centrum av dess ihoprullade strut står det bruna phallosformade stiftet som en predikant i predikstolen’. ’Den blommar aldrig riktigt den lille munken.’ (Colette)


Det där med Blogg?

Det är väldigt roligt att skriva om sådant jag tycker mycket om och att få tips och idéer från andra med samma intresse. Särskilt nu när det är idéernas tid, för det är det ju för oss som har trädgård som hobby.


Gott Nytt Trädgårdsår

2 kommentarer:

 1. Den där munkhättan har vi hafft i många år, vissa år kommer bladen upp men någon fräck blomma har vi aldrig sett.Hm...orätvist;(
  Det här med blogging måste jag säga är nästan, jag menar nästan..loka roligt som trädgårdssysslorna,nej skämt och sido inte riktigt samma sak, men det här med att byta ideer och tips och att få diskutera trädgård under den här tiden på året..kannon.
  Om man sen senare till våren och sommaren kan byta sticklingar med varandra är ju lyckan fullkomlig.
  MVH Ken

  SvaraRadera
 2. Men munkar skall ju leva i celibat.... inte skall man uppmuntra potensen då??? Stygt!
  Linda

  SvaraRadera