lördag 29 december 2007

Blommar vid tjällossningen – Tjälblomster eller Vitbjällra

Lite mer drömmar så här i regnet och rusket..
och nu är det vitsippan det handlar om. Visste ni att det är älvornas blomma? När det regnar eller skymmer fäller vitsippan ihop sina kronblad. Kanske för att ge älvorna ett skydd mot mörker och väta.


Skulle jag bara få välja en enda blomma skulle jag välja just vitsippa även om den vissnar bort tidigt på sommaren. En vitsippsbacke med lite björkar, ja, en och annan vacker gran går också bra, är nog det finaste jag vet.
Att i en liten trädgård, bara drygt 600m², ha en vitsippsbacke är ju inte möjligt utan jag får plantera dem utefter syrenhäcken och när jag skall titta på dem kan jag ju alltid säga att jag tar en promenad längs vitsippsstigen. Visst låter det fint, Vitsippsstigen?

Dit, kan man ju inte ta den vanliga enkelblommande vitsippan? Det måste vara något mycket, mycket finare :), som t.ex ’Old Blue Eyes’, ’Hilda’, ’ Monstrosa’, ’Frulingsfest’ eller Allenii.
Skämt åtsido, finns det växter som är finare och förnämare än andra? Själv tycker jag det finns växter som är mer svårodlade men inte finare eller mer märkvärdiga?
Eftersom jag gillar vitsippor så kan jag inte låta bli att köpa nya namnsorter när jag stöter på dem. Det gäller bara att komma ihåg var man planerat dem eftersom de vissnar ner så tidigt. Det har hänt flera gånger att jag trott mig ha plats att gräva ner en ny växt och när jag tagit första spadtaget hittat fullt med bruna smala jordstammar. De ligger där strax under jordytan färdiga för nästa års vårblomning. Och snart är vi där…


Gammal folktro: Kärlekslycka fick man om man åt vårens första vitsippa. Ja, det kanske man fortfarande får?

5 kommentarer:

 1. Det är inte svårt att tycka om din blogg...du skriver mycket fint.
  För mig är det blåsippan som personifierar allt ! Dock kommer jag mer än gärna och tar en promenad på din vitsippsstig.

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 2. En vitsippestig.. kanske jag också ska ta och göra vid min häck.. för det är hos mig som hos dig.. inte så stor plats.. jag kan ståta med hela 650m2.. =).. Men det är som sagt lite begränsat.. inga vildängar eller körsbärslundar där inte.. Satt iofs ett körsbärsträd med pimpinellrosor och lavendel under så det blir som en stor bädd får se om det blir som jag tänkt i "min" enkörsbärsludn.. ha det gott.. o Gott Nytt År om jag inte tittar in innan dess.. Monica

  SvaraRadera
 3. Hej Birgitta!
  Sippor i alla former tycker vi också om, vita röda och blå spelar ingen roll fyllda får dom gärna vara med.
  Det är som Anja säger väldigt roligt att följa din blogg, ska bli ännu mer spännande när växtsäsongen börjar och vi alla kan dela våra trädgårdsupplevelser.
  Du får ha ett riktigt GOTT NYTT ÅR på dig.
  MVH Ken&Carina

  SvaraRadera
 4. Åhhhh....... suck... underbart inlägg!
  Vi får inte missa att fixa en 'Erik' åt dig till våren.
  Linda

  SvaraRadera
 5. Hej Birgitta!
  Du har en utmaning att hämta hos mig!
  Linda

  SvaraRadera