måndag 9 september 2019

September, den sista av jas-månaderna.


En riktigt härlig trädgårdsmånad då en del av sommarvärmen är kvar och det fortfarande finns mycket, både gammalt och nytt, i trädgården att glädja sig åt. 


Tidlösorna har börjat dyka upp, slingerstormhattarna blommar,


 Aconitum alboviolaceum 


och Aconitum volubile är så fina just nu, 


en och annan ros remonterar, denna är en Austinros som heter 'Summer Song', 


höstanemonerna är så fina tillsammans med 'Elins' höstfärgade blad
och de italienska klematisen hänger som skira draperier från trädens grenar.



Juli, augusti och september = jas månaderna, tre bra månader för beskäring av de flesta buskar och träd som vi har i våra trädgårdar.
Har tidigare i sommar klippt sådan jag lätt kommit åt men idag kom inte bara sekatörerna fram utan också grensågen.
Det sägs att träd och buskar brukar ha ett lika stort rotsystem under mark som grenverket är stort och att om man klipper bort mycket det som finns ovan jord, kommer växten att skjuta många nya skott för att ta igen förlusten. Det lär inte dröja länge förrän den är lika stor som före beskärningen. Men om man beskär under jas-perioden klipps den kraft och näring som finns i bladverket bort. Den som annars skulle ha transporterats ner i rotsystemet inför vintern och nästa års tillväxt skall bli mindre.


Så upplever inte vi det. Vårt gamla astrakanträd klipps under sensommaren, ganska hårt visserligen, eftersom det mest fungerat som parasoll, ger oss skugga soliga och varma dagar och dessutom inte får bli för stort för vår lilla trädgård, men trots det har grenarna och vattenskotten varje år en tillväxt på mellan 50 och 80 cm. Kanske är det så att vi klipper alldeles för hårt?


I dag har vi också klippt kopparlönnen mer än vi någonsin gjort tidigare. Tagit bort döda små grenar och glesat ut kronan för att lägga fokus på den vackra stammen. Hoppas verkligen att vi inte tagit  bort så mycket att trädet dör. Lönnar hör till de träd som blöder om de beskärs under vårvintern så nu är rätt tid att klippa och forskning  har visat att bl.a  just lönnar mår bra av att beskäras under juli, augusti, september. Då växter de fortfarande och såren efter beskärningen läcker ihop snabbare.



I fredags hämtades liljelökarna från Bulbs.se  och i lördags planterades de.
Blandade upp vår bitvis kompakta lerjord med barkmull och benmjöl innan lökarna planterades. Rabatterna är upphöjda så några problem med stående väta är det nog inte. Nu gäller det  att hålla tummarna så att lökarna trivs för nästa sommar vill jag gärna se både Lilium regale 'Album', Lilium 'Casa Blanca' och Lilium 'Navona', här i trädgården. Alla med vita blommor som doftar.


Till sist en bild på min trädgårdsfavorit just nu. Diphylleia sinensis. Länkar till TrädgårdsFägring.

Härlig höst till er alla!

6 kommentarer:

  1. Men så magiska bilder av en trädgård i höstfägring...många bra tips också. Det där med beskärning är jättesvårt tycker jag :)
    Alltid lika kul att kika in till dig...
    Höstkram från Titti

    SvaraRadera
  2. Ja det är en bråd tid med beskärning nu. Kopparlönnen blev väldigt fin. Jag är försiktig med lönnarna men även med Prunus. Tycker de är väldigt känsliga också. Vita doftande liljor kan man ju inte ha för många av. Hoppas de klarar sig hyggligt från liljebaggarna.
    Ha det fint
    Helene

    SvaraRadera
  3. Hej Birgitta!
    Så mycket fint du har i trädgården. Blev väldigt förtjust i den fina rosen Summer Song, det blev ett vackert foto. Höstanemoner är favoriter, men de vill inte riktigt trivas hos mig.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  4. September er en dejlig måned både til at nyde det som stadig blomstrer, men også til at flytte lidt rundt og beskære.
    Vi beskar en stor Tibbetansk Kirsebær kraftigt for nogle år siden og det gik godt.
    Spændende med alle de nye løg.
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvaraRadera
  5. Håller tummarna för liljelökarna :) Du var ordentligare än jag... ..flyttade en sort i veckan och tänkte inte på gödning under. Ska nog gräva upp och göra rätt :)

    Älskar stormhattar men är lite ledsen för min volubile verkar ha försvunnit efter förra sommarens torka. Den andra, alboviolaceum, ska jag leta frön efter tycker att de slingrande är otroligt praktiska att samplantera med mindre buskar som kan få ett andra blomflor så.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  6. Scrollar och njuter! Håller tummarna för lökarna. Hoppas vi får se dem på bild så småningom.
    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera